Kultura

Proslavimo Svjetski dan plesa uz gostujuću predstavu “Figure, figure”

26-04-2023 • 07:43
Rva
Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar poziva vas na predstavu Martine Tomić "Figure, figure" kao dio dugogodišnjeg projekta organizacije gostovanja profesionalnih plesnih predstava u Požegi "Svi na plesnu predstavu".

U povodu obilježavanja Svjetskog dana plesa i 60 -te obljetnice najstarijeg hrvatskog profesionalnog plesnog ansambla Studija za suvremeni ples, Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar poziva vas na predstavu Martine Tomić “Figure, figure” kao dio dugogodišnjeg projekta organizacije gostovanja profesionalnih plesnih predstava u Požegi “Svi na plesnu predstavu”.

Posljednje subote u mjesecu travnju s početkom u 20 sati, Gradsko kazalište Požega ugostit će plesnu predstavu “Figure, figure”.

Početnu inspiraciju za ovaj plesni ep crpimo iz eseja Giorgia Agambena “The end of the poem”. U tekstu stoji kako poezija nastaje u napetosti između zvuka i značenja. Mogućnost opkoračenja ono je što poeziju dijeli od proze: trenutak kada se rima ne podudara s krajem misli, ali što se događa kada pjesma završi, kada mogućnost opkoračenja više ne postoji, predstavlja li kraj pjesme krizu stiha i poništenje poetskog.

Ulaznice po cijeni od 7 EUR te 5,5 EUR  za student i umirovljenike, možete rezervirati na www.ilijanaloncar.hr ili kupiti sat vremena prije izvedbe na blagajni kazališta. Detaljnije informacije o predstavi dostupne su na stranici eventa.

Proslavimo zajedno Svjetski dan plesa, poručila je Ilijana Lončar.

„Ovaj projekt radimo za požešku publiku, kako ne bi imali potrebe ići u Zagreb i ostale gradove na plesne predstave, nego da doista u našem Gradskom kazalištu Požega mogu pogledati kvalitetne predstave. Projekt je zauzeo značajno mjesto na kulturnoj karti grada Požege i Republike Hrvatske. Veliki je broj renomiranih plesnih ansambala, plesača i predstava sudjelovalo u projektu od samog početka, pa sve do danas.”

“Dugogodišnji plesni program je zapravo ukazao potrebu za organizacijom ovog projekta kojeg sam nazvala „Svi na plesnu predstavu“, kako bi educirali javnost, a sve u cilju senzibiliziranja požeške kazališne publike na plesnu umjetnost“. Plesna umjetnost je ravnopravna kazališna djelatnost koja doprinosi decentralizaciji plesa. Dosadašnji gosti projekta bile su mnogobrojne umjetničke organizacije, neprofitne organizacije u kulturi i plesu, institucije kao što su Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka, naravno uz naše renomirane plesne ansamble – veliki broj njih je prošao kroz ove 22 godine požeškim teatrom.“ – rekla je Ilijana Lončar prilikom tiskovne konferencije.

„To su svojevrsni rezultati na koje smo ponosni, a ono na čemu radimo je povećanje zainteresiranosti požeške kazališne publike za plesne predstave.“

„To im je nešto još uvijek novo, mislim da trebaju imati hrabrosti doći i pogledati plesnu predstavu, možda i po prvi puta. Pokušati se zaljubiti u to kao i većina koja se zaljubila nakon što su dali priliku plesnim predstavama. Ove godine očekujemo kvalitetni i kvalitativni napredak, jer prošle godine je odigrano sedam plesnih naslova u Požege, s 12 izvedbi – a ove godine je planirano devet naslova s 14 izvedbi. Projekt ne bi bio ostvariv bez sredstava sufinanciranja Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske koji su i ove godine u znatnom iznosu s nama.“ – poručila je Ilijana Lončar te dodala kako je Projekt sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

VEZANI ČLANAK

Svi na plesnu predstavu – otkrijte svijet kazališta na drugačiji način