Kultura

Svi na plesnu predstavu – otkrijte svijet kazališta na drugačiji način

21-03-2023 • 11:21
Rva
Program je svake godine pomno osmišljen te je namijenjen svim populacijama, a što nas očekuje ove godine predstavila je Ilijana Lončar prilikom tiskovne konferencije.

Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar već pune 22 godine uspješno organizira gostovanja profesionalnih plesnih predstava, za djecu, mlade i odrasle. Program je svake godine pomno osmišljen te je namijenjen svim populacijama, a što nas očekuje ove godine predstavila je Ilijana Lončar prilikom tiskovne konferencije.

Projekt „Svi na plesnu predstavu“ zaživio je među građanima Požege, no naravno publike nikad nije dovoljno, poručila je Ilijana.

„Ovaj projekt radimo za požešku publiku, kako ne bi imali potrebe ići u Zagreb i ostale gradove na plesne predstave, nego da doista u našem Gradskom kazalištu Požega mogu pogledati kvalitetne predstave. Projekt je zauzeo značajno mjesto na kulturnoj karti grada Požege i Republike Hrvatske. Veliki je broj renomiranih plesnih ansambala, plesača i predstava sudjelovalo u projektu od samog početka, pa sve do danas.”

“Dugogodišnji plesni program je zapravo ukazao potrebu za organizacijom ovog projekta kojeg sam nazvala „Svi na plesnu predstavu“, kako bi educirali javnost, a sve u cilju senzibiliziranja požeške kazališne publike na plesnu umjetnost“. Plesna umjetnost je ravnopravna kazališna djelatnost koja doprinosi decentralizaciji plesa. Dosadašnji gosti projekta bile su mnogobrojne umjetničke organizacije, neprofitne organizacije u kulturi i plesu, institucije kao što su Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka, naravno uz naše renomirane plesne ansamble – veliki broj njih je prošao kroz ove 22 godine požeškim teatrom.“ – rekla je Ilijana Lončar.

„To su svojevrsni rezultati na koje smo ponosni, a ono na čemu radimo je povećanje zainteresiranosti požeške kazališne publike za plesne predstave.“

„To im je nešto još uvijek novo, mislim da trebaju imati hrabrosti doći i pogledati plesnu predstavu, možda i po prvi puta. Pokušati se zaljubiti u to kao i većina koja se zaljubila nakon što su dali priliku plesnim predstavama. Ove godine očekujemo kvalitetni i kvalitativni napredak, jer prošle godine je odigrano sedam plesnih naslova u Požege, s 12 izvedbi – a ove godine je planirano devet naslova s 14 izvedbi. Projekt ne bi bio ostvariv bez sredstava sufinanciranja Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske koji su i ove godine u znatnom iznosu s nama.“ – dodala je Ilijana Lončar.

U 2023. godini planirana su sljedeća gostovanja:

  • 3. – 5. ožujka 2023. “MELUSINE”, Zadarski plesni ansambl (3 izvedbe)
  • 24. ožujka 2023. “ZAGRLJAJI”, HNK u Zagrebu i UO 21:21  – Ulaznica još ima, a rezervirati ih možete OVDJE.
  • 28. travnja 2023. “ŽOHARI”, Studio za suvremeni ples (2 izvedbe)
  • 29. travnja 2023. “FIGURE, FIGURE”, Studio za suvremeni ples (1 izvedba)
  • svibanj 2023. “CONTAKIDS”, Ana Kreitmayer ( 2 izvedbe)

U svibnju je već tradicionalno na rasporedu Contakids radionica namijenjena djeci uzrasta 3 do 6 godina.

Početkom lipnja dolazi predstava Nikoline Konljenović “Objekt u subjekt prelazi”. Nikolina je umjetnica koja se bavi suvremenim plesom ali je poznata i po plesu na svili koji je već izvodila i pred požeškom publikom u Knjižnici. Ovoga puta plesat će u Gradskom kazalištu Požega i to na flaks nitima.

Projekt se nastavlja u rujnu kada dolazi predstava za djecu i mlade “Od muhe do slona” Umjetničke organizacije Vrum.

Režiju i koreografiju potpisuju Sanja i Till Frühwald, a izvode Sunčica Bandić, Marko Gašparović, Linda Tarnovski, a 29. rujna dolazi predstava Zagrebačkog plesnog ansambla “Okvir”. Za požešku publiku plesat će Luna Lilek, Silvija Musić, Endi Schrotter i Karlo Topolovec, a predstavu je koreografirao Borna Babić.

  • 3. lipnja 2023. „OBJEKT U SUBJEKT PRELAZI“, Nikolina Konljenović
  • rujan 2023. “OD MUHE DO SLONA”, UO VRUM (2 izvedbe)
  • 29. rujan 2023. “OKVIR”, Zagrebački plesni ansambl (1 izvedba)
  • 3. studeni 2023. “SALTO ANIMATO”, Zagrebački plesni centar / Nastasja Štefanić Kralj i Filipa Bavčević (1 izvedba)

Posljednja predstava u sklopu projekta “Svi na plesnu predstavu” u ovoj godini bit će “Salto animato”, predstava Zagrebačkog plesnog centra, plesna opera u koreografiji i izvedbi Filipe Bavčević, Nastasje Štefanić Kralj i Jovane Zelenović.

Projekt „Svi na plesnu predstavu“ nastoji iz godine u godinu otvarati što više različitih područja kojima se suvremeni ples može baviti.

„Svaka predstava je posebna i drugačija, doista se razlikuje od klasičnog baleta gdje svaka predstava nasljeđuje svoj izgled iz godine u godinu. Na primjer, za Labuđe jezero se zna kako izgleda, a kod suvremenog plesa je izuzetno interesantno što je svaka predstava drugačija. Zato želimo s publikom podijeliti tu radost istraživanja na umjetničkoj plesnoj sceni. Pozivamo sve građane Požege da dođu na plesne predstave, da otkriju svijet kazališta i na jedan drugačiji način.“ – rekla je Ilijana Lončar.