Gospodarstvo

Proslavimo Dan grada Požege uz „Zeleno-plavo“

10-03-2023 • 07:54
Rva
Ove subote održava se manifestacija "Zeleno-plavo", tim povodom su gosti emisije „Jutro s Matkom“ bili Zlatko Špiranec, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije i Željko Pojer, predsjednik Udruženja obrtnika Požega.

Obrtnička komora Požeško-slavonske županije u suradnji sa suorganizatorima i partnerima 11. ožujka, dakle ove subote, u Požegi organizira projekt gospodarske manifestacije „Zeleno-plavo“. Tim povodom su gosti emisije „Jutro s Matkom“ bili Zlatko Špiranec, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije i Željko Pojer, predsjednik Udruženja obrtnika Požega.

Prošlogodišnja manifestacija ostala je svima u lijepom sjećanju kao druženje povodom Dana grada, no što je projekt „Zeleno-plavo“?

„To je projekt prezentacije turističko-gospodarskih proizvoda i usluga obrtnika te malih poduzetnika. U početku je krenuo kao pomoć našim vinarima, da im se pomogne u povezivanju s novim poslovnim partnerima. Projekt „Zeleno-plavo“ organiziramo 17 godina, jedino 2021. godine nije održano zbog COVID mjera. Prva organizacija bila je 2007. godine, te je prve četiri godine manifestacija održana u Kutjevu. Manifestacija se od 2011. godine održava u Požegi, na Trgu Svetog Trojstva.“ – rekao je Zlatko Špiranec.

Koji su ciljevi i svrha ovakvog projekta, osim povezivanja obrtnika i poduzetnika s novim poslovnim partnerima?

„Cilj je povezati „zeleno“ i „plavo“, odnosno kontinentalnu i jadransku Hrvatsku. Promovirati vrijednosti obrtničkih proizvoda i usluga, te povećati konkurentnost domaćih poljoprivrednih proizvoda i turizam. To će naravno pridonijeti povećanju potrošnje proizvoda hrvatskog ribarstva kao i podizanje svijesti domaćih potrošača o ovim proizvodima kao visokokvalitetnim namirnicama. Dakle cilj je promocija hrvatskih autohtonih prehrambenih proizvoda na domaćem turističkom tržištu, a putem promotivne kampanje stavljamo u promet nove ili redizajnirane već postojeće proizvode te gastro usluge. Tako dolazi do povećanja prometa i dohotka proizvođača, a prezentira se gastro ponuda Područnih obrtničkih komora i Udruženja obrtnika. Osim toga, tu su gospodarske prezentacije, susreti gostujućih i domaćih gospodarstvenika, kao i susreti s novinarima.“ – rekao je Zlatko Špiranec.

Program projekta „Zeleno-plavo“ započinje već 10. ožujka, održavanjem Obrtničkog foruma za sudionike i goste.

„Dakle sudionici i gosti dolaze u Požegu u petak, te ih očekuje prijem kod gradonačelnika Grada Požege dr.sc. Željka Glavića u Centru za posjetitelje Požeška kuća. Obrtnički forum pod nazivom „Povezivanje zelene i plave Hrvatske – mogućnosti i izazovi“, a na kojima će svoj rad predstaviti nekoliko izlagača, odnosno voditelja uspješnih poduzeća s područja Požeško-slavonske županije. Mi smo prije svega pozvali Obrtničke komora i Udruženja obrtnika da prezentiraju gastro ponudu svog kraja, dok pojedinačna izlaganja idu preko Turističke zajednice Grada Požege. Program se nastavlja u subotu polaganjem vijenca na grob prvog predsjednika Hrvatske obrtničke komore – Josipa Šajnovića. Tim činom izražavamo zahvalnost pokojnom Josipu Šajnoviću na ustroju Hrvatske obrtničke komore i novom ustroju Područnih obrtničkih komora.“ – rekao je Zlatko Špiranec, predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije

Na Trgu Svetog Trojstva u subotu će nakon svečanog mimohoda povijesnih postrojbi započeti manifestacija „Zeleno-plavo“

„U subotu od 11,30 sati možemo očekivati dolazak sudionika na prostro Trga Svetog Trojstva, a zatim slijedi otvorenje programa obilježavanja Dana grada Požege i Grgureva od 12 sati. Ove 2023. godine sudjeluje 15 obrtničkih komora i 24 udruženja obrtnika iz 32 grada – dakle sudjeluje 234 obrtnika. Sudionici nam dolaze iz cijele Republike Hrvatske, od Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke, Istre, pa sve do Osijeka, Vinkovaca i Vukovara. Ovo je najveći gospodarski projekt i gospodarska prezentacija takve vrste na ovim prostorima, a usudio bih se reći i na razini Hrvatske. U sklopu projekta organizira se promocija hrvatskog ribarstva pod nazivom „Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi“, kao i promocija domaćih poljoprivrednih proizvoda i tradicionalnih jela, te povezivanje proizvođača i ugostitelja. Nužnost povezivanja zelene i plave Hrvatske upravo je projekt „Zeleno-plavo“, obrtnika iz cijele Hrvatske, na čelu s Hrvatskom obrtničkom komorom.“ – rekao je Željko Pojer.

Središnji požeški trg će osim mirisa tradicionalnih jela zelene i plave Hrvatske ispunjavati i sjajna glazba, jer nastupaju Klapa Cambi, Slavonske lole i TS Žute Dunje. Do kada to sve skupa traje i što će biti u slučaju lošeg vremena?

„Program na Trgu Svetog Trojstva traje do 19 sati. Gledali smo prognozu baš, zadnjih 10 godina za Grgurevo nije padala kiša, tako da se nadamo da neće ni ove godine. U slučaju kratkotrajnog lošeg vremena, samo ćemo malo prilagoditi program i pomaknuti pripremu hrane, jer sve to radimo za naše goste i sugrađane koji će doći na u Požegu i sudjelovati u manifestaciji.“ – rekao je Željko Pojer, predsjednik Udruženja obrtnika Požega.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.