Društvo

Prioritet je briga o najmlađima, a željno se iščekuju dodatni smještajni kapaciteti

11-10-2023 • 14:31
Rva
Kakva je situacija sa smještajnim kapacitetima i radnom snagom, u kojoj je fazi gradnja Dječjeg vrtića "Pod gradom" te koliko su djece ove godine upisali, otkrila nam je ravnateljica Dječjeg vrtića Požega Sanela Soldo Kovačević prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Nakon što smo u našem programu ugostili sve osnovne škole s područja grada Požege, kojima je osnivač Grad, došlo je vrijeme da se posvetimo našim vrtićarcima i predškolarcima. Kakva je situacija sa smještajnim kapacitetima i radnom snagom, u kojoj je fazi gradnja Dječjeg vrtića “Pod gradom” te koliko su djece ove godine upisali, otkrila nam je ravnateljica Dječjeg vrtića Požega Sanela Soldo Kovačević prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo sve veće potrebe za mjestima u gradskim vrtićima. Kako se vi suočavate s tim problemom i kakva je situacija ove godine s brojem prijavljene djece?

„Problem nije lokalan, problem je generalan, a s obzirom na to da imamo jako dobru suradnju s našim osnivačem i moram pohvaliti da imaju sluha za problem koji je nastao na razini Hrvatske. Puno je prijavljene djece, to ne možemo sakriti , to je javan broj, ali u našem vrtiću smo mogli primiti samo 72 djece. Jednostavno iz razloga jer se držimo Zakona i državnog pedagoškog standarda, to pokušavamo držati na okupu, ne odskakati od toga. Nadam se da je to tek jedan mali dio, međutim idemo ka poboljšanju i nadamo se da će obuhvat djece biti veći.“ – rekla je ravnateljica Sanela.

Već drugu godinu se u Dječjem vrtiću Požega provode online upisi, kakvim se taj način pokazao?

„Upisi se rade preko aplikacije e-Građani, kriteriji su tu jasni, a na kraju svega toga uploadamo dokumente koji se prilažu tim bodovima i roditelji dobiju bodove na uvid. To su najtransparentniji upisi, nema iznimaka, svi dobivaju bodove na uvid i znaju na kojem su mjestu. Naravno da postoji nezadovoljstvo, i kod nas postoji, jer spomenula sam državni pedagoški standard kojeg se držimo kao jedna javna i funkcionalna ustanova. Nadam se da će roditelji moći upisati svu djecu u neko dogledno vrijeme.“ – rekla je ravnateljica.

Još jedan problem na državnoj razini je i nedostatak odgajatelja, kakvo je stanje u Požegi?

„To je problematika na razini države, ne znam u čemu je problem točno jer to je zaista plemenit poziv. Mi imamo zaposlene kvalitetne i visoko obrazovane odgojitelje, tako da ne vidim mjesta za problem kod nas, osim ako ne budu gledali neke materijalne uvjete – što je u današnje vrijeme jako bitno kada je standard otišao na višu razinu. Vjerujem da u našim vrtićima, koje imamo i koje ćemo imati, da nećemo imati taj problem. Upravo završavaju i trogodišnji i petogodišnji studij, osobno znam neke koji traže posao, pa ćemo vidjeti kada za to dođe vrijeme kako će biti. Odgajatelja za sada nema, ali ima učitelja koji žele raditi u vrtiću, to je baš zanimljivo. Mi njih zovemo „nestručna zamjena“, ima učitelja koji se i žele prekvalificirati u zvanje odgajatelja. Imamo jednu kolegicu koja je to uspjela učinila, nadamo se da će ove pedagoške godine i završiti te postati dio naše male zajednice.“ – objasnila je.

U rješenju smještajnih kapaciteta svakako će pomoći novi vrtić u gradu, a na čijoj izgradnji su započeli radovi ove godine.

„To je ta dobra suradnja s Gradom Požegom, u planu je izgradnja Dječjeg vrtića „Pod gradom“ i dogradnja Dječjeg vrtića u Rudinskoj. Tu će biti zapravo dosta zbrinute djece i ono što sada možemo vidjeti ako prošetamo, stari objekt je srušen i kreće se u izgradnju novoga. Ja se iskreno nadam da će to poboljšati situaciju i natalitetnu politiku našega grada te da će se mlade obitelji zadržati ovdje. Cilj je privući mladost i radnu snagu, a dotakli smo se i nedostatka odgajatelja. No, za sada su naši materijalni uvjeti zaista dobri, pa ne bi trebali imati ih problema. Pod gradom će biti otprilike kapaciteta do 130 djece, a dogradnjom u Rudinskoj ćemo dobiti za oko 100 djece. To sve vjerojatno to neće biti dovoljno za sve potrebe u gradu, ali zato nam ostaju privatni vrtići, koji uvelike olakšaju s te strane da ne bude previše toga na gradskim vrtićima. Vjerujem da onoliko djece koliko je ispod crte trenutno, da će biti zbrinuti sa sljedećim smještanim kapacitetima.“ – objasnila je ravnateljica.

VEZANI ČLANAK

Započelo uklanjanje Dječjeg vrtića „Pod gradom”

Dječji vrtić Požega često provodi razne aktivnosti tijekom godine, a u svom radu surađuju i s udrugama. Tako su Dječji tjedan u Požegi obilježili jednom suorganizacijom Piknika za predškolce održanog na Sportsko-rekreacijskom centru, kojeg smo mi također popratili.

„Kada kog se ukaže prilika, mi smo prvi u redu za sudjelovati, ali i ako se ne ukaže, mi ju potražimo. Tako smo surađivali s Društvom „Naša djeca“, Udrugom osoba s invaliditetom te razno raznim udrugama. Taj Piknik se pokazao kao divan jer je to bila suradnja s osnovnim i srednjim školama, vrtićima iz Velike, Kutjeva i Požege. Zaista bez njih svih ne bi bilo ni toga, a najvažniji pokazatelj uspjeha je osmjeh djece i zadovoljstvo svih odgajatelja koji su bili prisutni. Bilo je i posjetitelja koji su došli vidjeti što se to događa na Rekreacijskom centru, sada vidimo kako ćemo raditi u naredim godinama.“ – rekla je ravnateljica Sanela.

U sklopu projekta „Požeški limači faza II.“ produljeno je radno vrijeme vrtića, kako se to u praksi pokazalo?

„Faza dva nam je završila, prva faza je također bila uspješna. Najljepše što smo mogli dati, u suradnji s Lokalnom razvojnom agencijom grada Požege, bila je prilika ljudima da rade u poslijepodnevnim satima. Osim toga, dali smo roditeljima priliku da ostave djecu na sigurnom, kada oni nisu mogli ili uspjeli doći s posla u to poslijepodnevno vrijeme. Nije bilo velikog broja djece, ali da je i jedno dijete samo, nama je i to jedno dovoljno. Zahvalili smo se svima koji su sudjelovali na projektu, poželjeli smo im da pronađu svoje mjesto pod suncem, nadamo se da hoće. Tko zna, idući projekt možda bude faza tri, pa ćemo vidjeti. Htjela bih svakako nadodati kako je naš vrtić jedan od odličnih suradnika s roditeljima i s ostalim dionicima našega grada. Pohvaljujem sve naše odgojitelje koji su motivirani i kojima zahvaljujem jer bez njih ne bi bilo ni svega ovoga. “ – rekla je Sanela Soldo Kovačević.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu.