Scena

Požeška Kulenijada i degustacija za građane u petak i subotu

14-06-2023 • 11:18
Rva
Više o cijelom Festivalu kulena&vina ispričala nam je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

Požeški „Festival kulena&vina“ kroz svoju eno-gastro ponudu i sadržaje obogaćuje turističku ponudu grada Požege i okolice te time utječe na podizanje konkurentnosti destinacije. Predstavlja događanje u okviru kojega će se i ove godine održati tradicionalna „Požeška Kulenijada“, sadržajno obogaćena vinskom pričom, kako bi se prezentirala eno-gastronomska ponuda slavonskog kraja te manifestacija Ivanjski krijes kojom Požežani godinama obilježavaju početak ljeta. Više o cijelom Festivalu ispričala nam je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

„Naša najstarija Kulenijada u Hrvatskoj, 43. po redu, ove će se godine održati u suradnji s Fakultetom turizma i ruralnog razvoja Požega i to tijekom dva dana – u petak 16. lipnja i subotu 17. lipnja. Donošenje uzoraka je 16. lipnja od 13 sati u Krčmi Zlatni Lug u Donjim Emovcima, a zaprimljene uzorke ocijenit će stručna komisija. Ovim putem pozivam sve koji su zainteresirani i koji se bave proizvodnjom kulena, da donesu svoj uzorak. Od 15 sati nam počinju edukacije namijenjena kulenarima, ali i vinarima, budući da nam je i ove godine cilj sjediniti ova dva važna elementa enološke i gastro ponude naše regije. U nastavku će uslijediti dodjela zlatnih, srebrnih i brončanih plaketa za kvalitetu kulena, a potom je za kulenare predviđena svečana večera i druženje uz Tamburaški sastav Safir. Pozivamo i sve naše sugrađane, sve ljubitelje kulena i vina, da nam se pridruže već taj petak na Zlatnom Lugu jer će nakon proglašenja pobjednika biti moguće degustirati sve pristigle proizvode.“ – rekla je Mirna.

U subotu, 17. lipnja slijedi nam nastavak Kulenijade u Šetališnoj zoni u Požegi.

„Program nam počinje već od 9 sati Sajmom antikviteta i rukotvorina u organizaciji Udruge Požeški čuvari baštine i tjednika Kronika požeško-slavonska, koji će zasigurno okupiti veliki broj izlagača kao i svake godine. Od 11 sati će javnosti biti predstavljeni nagrađeni kuleni, a na štandovima će biti moguće degustirati kulen i vino. Osim svega toga, za dobro atmosferu pobrinut će se Tamburaški sastav De Gotho. Dovoljno je samo doći, do sada smo prikupili 20-ak kulena iz cijele Slavonije i Baranje, ali svi su poznati da u petak od 13 do 15 sati donesu svoje uzorke.“ – dodala je Mirna.

Kulen je proglašen kao proizvod od iznimne važnosti za regiju Slavonije i Baranje, a svojim postojanjem je svakako obilježio Požeštinu uz dugogodišnje održavanje Kulenijade.

„To je u je na neki način i zaštitni znak Slavonije i Baranje. Kulen je iznimno važan proizvod za čiju izradu se primjenjuje izvorna tradicionalna receptura, a na ovaj način će se promovirati domaća proizvodnja te tradicijski običaji. Uz visoku gastronomsku vrijednost, od kulena je u Požegi stvoren i jedan gastronomski brend grada, a cilj ove manifestacije je, između ostaloga, promocija i predstavljanje kulena kao izvornog i autohtonog slavonskog proizvoda te poticanje proizvodnje tog tradicionalnog gastro specijaliteta koji je sve više prepoznat i cijeni se izvan Lijepe naše.“ – naglasila je Mirna.

Kada je riječ o Ivanjskom krijesu, običaj paljenja ivanjskog krijesa na ljetni solsticij se odvija od 1739. godine na ovim prostorima. Svake godine do kasnih večernjih sati pruža se zanimljiv program svim građanima i gostima.

„Program će se ove godine održati u srijedu, 21. lipnja od 18 sati kada će nastupiti Požeške mažoretkinje, Plesni studio Marine Mihelčić, Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar i Scenski studio ARTina. Potom će u 19,30 uslijediti nastup Ivane Banfić, Minee i Elle, onaj nastup koji nam je ostao od Adventa. Simbolični obred paljenja krijesa predviđen za 21,30 sati, a i ove godine ivanjski krijes zapalit ćemo uz pomoć Odreda izviđača Požega te Povijesne postrojbe Gradska straža Požega i njihovim gostujućim postrojbama koje će uveličati ovaj čin.  Potom će nam uslijediti nastup grupe Leteći odred, jedan od najboljih autentičnih pop-rock sastava devedesetih godina u Hrvatskoj uz hitove.“ – rekla je Mirna.

Osim najave događanja koja nas očekuju u lipnju, direktorica Mirna se osvrnula na posljednju godinu, prvu godinu njezinog mandata.

„U posljednjih godinu dana Turistička zajednica Grada Požege nastojala svojim radom obuhvatiti sve zakonske zadaće i odraditi sve planirano, ali i brojne neplanirane aktivnosti koje su imale izravan utjecaj na unapređenje ili promociju grada. Sve su aktivnosti koordinirane s brojnim dionicima u gradu i rezultat su uspješne suradnje, ideja i međusobnog djelovanja svih koji su na bilo koji način uključeni u turizam grada. Bez toga ti naši ciljevi ne bi mogli biti ostvareni i takvi predstavljaju snažan motiv za intenzivan rad u sljedećem razdoblju.“ – rekla je Mirna te dodala kako je protekla godina bila izazovna i odgovorna, ali ima puno prostora za napredak.

“Teško je izdvojiti nešto najdraže, jer svaka manifestacija je priča za sebe i svaka ima važnost, kako za sugrađane, tako i za cjelokupnu ponudu grada Požege.“

„Imali smo aktivnosti tijekom Požeškog kulturnog ljeta, nakon toga Fišijadu koja je popularna i uspješna manifestacija na našem području. Potom Zlatnih žica Slavonije koje provodimo u suradnji s Gradom kao organizatorom festivala. Imali smo Martinje & Okuse jeseni, Advent koji je prema natječaju portala Gradonačelnik.hr osvojio 8. mjesto u kategoriji velikih gradova i time Požegu svrstao ispred primjerice Dubrovnika i Rijeke na što ipak mislim da trebamo biti ponosni. Godinu 2023. započeli smo Vincelovim na Požeškoj gori, manifestacijom koja je promijenila svoje ruho jer smo ju prebacili s asfalta na Požešku goru. Zatim je tu Požeški gradskim maskenbalom, manifestacijom koju smo ponovno pokrenuli i koja je okupila izuzetno veliki broj kako natjecatelja, tako i posjetitelja. Potom smo obilježili Dan grada Požege i u suradnji s Obrtničkom komorom PSŽ i Udruženjem obrtnika Požega, odradili još jednu manifestaciju „Zeleno – plavo“ s ciljem povezivanja kontinentalne i jadranske Hrvatske. Održali smo Uskršnji sajam, a potom i tradicionalni Požeški kotlić. Danas smo najavili Festival kulena i vina, a očekuje nas do kraja lipnja i Požega Urban fest, festival dobrih vibracija, koji će i ove godine, zahvaljujući Big Bandu Požega, naš grad staviti u središte hrvatske urbane glazbene scene, dok je u pripremi i bogat program Požeškog kulturnog ljeta kojega ćemo također vrlo brzo predstaviti javnosti.“ – rekla je Mirna.

VEZANI ČLANAK

U Požegi djeluje 39 smještajnih objekata, a zabilježen je i porast dolazaka turista

Imali smo i brojne suorganizacije, posebno smo ponosi na suradnju ostvarenu s Gradskom knjižnicom Požega u prigodi obilježavanja ovogodišnjeg Dana žena kada su koncert održale Jelena Radan, Anita Valo i Meri Jaman, poznatije kao Meritas, kao i na suradnji s Gradskim kazalištem Požega u prigodi Valentinova.“ – dodala je Mirna.

U studenom 2022. godine javnosti je predstavljen Projekt „Centar za posjetitelje – Požeška kuća”.

„On predstavlja novi tip turističke ponude i podrazumijeva razvoj javne turističke infrastrukture, promocije ključnih turističkih atrakcija te inovativnu interpretaciju prirodne i kulturne nematerijalne baštine. S Požeškom kućom od samoga početka imamo izvrsnu suradnju i trudimo se zajedničkim snagama svim našim posjetitelja ponuditi i najbolju uslugu. U planu nam je i izrada nove turističke brošure grada koju planiramo predstaviti krajem ljeta, odnosno uoči Festivala Zlatne žice Slavonije. Cilj je da bude u skladu s marketinškim ciljevima turizma Požege, Požeško-slavonske županije te posljedično i regije Slavonije – a to su povećanje prepoznatljivosti destinacije kroz promociju turističkih proizvoda, s ciljem povećanja turističkih pokazatelja i to usmjeravanjem na primarnu – enogastroturisti, sportski rekreativci i sekundarnu ciljanu skupinu, odnosno na osobe motiviranje kulturnom baštinom. Brošura je nastavak kreiranja prepoznatljivog brand identiteta Turističke zajednice Grada Požege, kao dijela branda destinacije Zlatna Slavonija, s ciljem isticanja njegovih posebnosti i prepoznatljivosti.“ – rekla je Mirna Šimunović Svoboda.

„Svakodnevno su djelatnici Turističke zajednice na usluzi posjetiteljima, poslovnim partnerima i gostima koje stručno dočekujemo, informiramo i upoznajemo s ponudom grada, a često ih i odvedemo do željene lokacije i s ponosom predstavljamo turističke lokalitete. Na usluzi smo i građanima grada Požege, društvima, udrugama i ustanovama koji imaju ustaljenu naviku da pri odlasku na putovanje izvan Požege, kao i prigodom dočeka svojih gostiju, bilo da je riječ o sportskom, kulturnom ili drugim događajima, dijele promotivne materijale i originalne suvenire.”

“Buduće aktivnosti turističke zajednice Grada Požege bit će usmjerene poticanju privatnog i neprofitnog sektora te lokalnog stanovništva, potpora i usmjeravanje javnih organizacija u stvaranju ponude i novih proizvoda, samostalne promocije nositelja turističke na ciljnom tržištu te stručno osposobljavanje stanovništva za bavljenje turizmom. Navike turista se mijenjanju, no kakva god budućnost turizma i putovanja bila, jedno je sigurno – ljudska želja i potreba za novim iskustvima i upoznavanjem drugačijeg u stanju je nadjačati eksterne prepreke i potrebno je samo uložiti truda u edukaciju i informiranje kako bi turizam budućnosti bio održiviji, pravedniji i ekološki osvješteniji.“ – rekla je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixclodu-u.