Kultura

Požeška kuća u prvih godinu dana broji pet tisuća posjetitelja

29-11-2023 • 12:45
Rva
Požeška kuća se rasprostire na tri cjeline, a svaka cjelina nosi svoju priču koju vrijedi pogledati.

Centar za posjetitelje Požeška kuća svečano je otvoren 11. studenog 2022. godine kao odjel Gradskog muzeja Požega, s ciljem pružanja kulturnih sadržaja na inovativniji način. Centar je otvoren s namjerom da se turistički sadržaji u domeni kulture na zanimljiv način prikažu posjetitelju, odnosno da ga privuku da posjeti Požegu i Požeštinu.

Budući da se radi o centru čija je djelatnost uslužna, najbolji pokazatelj su brojke posjeta s obzirom na to da u Centar dolaze „jedinstveni“ posjetitelji, istaknuo je voditelj Centra Matej Peharda prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“

„To je jedna od neobičnih situacija, s obzirom na to da muzeji imaju standardne odjele posvećene nekakvim sadržajima vezanim uz područje njihovih djelovanja. Požeška kuća je jedan tipični interpretacijski centar koji priča priču o nečemu za što je vezan, ovdje se radi o centru koji priča o povijesti Požege i Požeštine. Nismo vezani isključivo za sam grad i pričamo o svemu što se nalazi unutar ovih pet gora. Glavni cilj takvih oblika prezentacijskih centara je da se posjetiteljima na jedan drugačiji i inovativniji način približi kulturni sadržaj.“ – rekao je Matej Peharda.

Požeška kuća se rasprostire na tri cjeline, a svaka cjelina nosi svoju priču

„Svaka cjelina ima jednu multimedijsku točku u sredini koja dodatno obogaćuje taj sadržaj. Kod nas je glavna atrakcija bicikl koji je dobio nadimak „Pijani bicikl“ jer u svojoj košari ima vinske boce, koje osim što su jedan dio identiteta ovog grada i Požeštine, služe i za aktivaciju te multimedije. Kada smo prvi puta spominjali Požešku kuću, rekli smo da imamo jedinstvenu ulaznicu koja je svim posjetiteljima ostavila jako zanimljiv trag i lijepu uspomenu iz Požege, a radi se o plutenom čepu koji posluži kao privjesak. Osim toga, imamo borbu s Barunom Trenkom i kviz o Požegi, a u podrumu imamo tradicionalna jela projekta Muzej u loncu Gradskog muzeja Požega, a kroz Centar su ispisane priče znamenitih Požežana – jako širok spektar sadržaja koji su na vrlo jasan i kratak način stavljeni u kontekst cijelog tog prostora.“ – dodaje Peharda.

Požeška kuća osim uslužne djelatnosti pruža i prodajnu djelatnost, odnosno u sklopu Centra je i suvenirnica koja se odlično uklapa i zaokružuje turističku ponudu kulturnih sadržaja na jednom mjestu što su posjetitelji i sami doživjeli. Ponuda suvenira kontinuirano se osvježava i prati trendove i potrebe kupaca.

U proteklih godinu dana, od otvorenja do danas, Centar Požeška kuća je ubilježio brojku od približno pet tisuća posjeta

„Posjetitelji su nam svakako najbitniji pokazatelj našeg rada, odnosno, posjeta Požegi od strane turista koji dolaze izvan našeg kraja. Nama su ciljna skupina učeničke grupe, dakle djeca do 18 godina, ali pokazalo se da nam oni nisu bili najčešći posjetitelji u prvoj godini. U proteklih godinu dana, od otvorenja do danas, Centar Požeška kuća je ubilježio brojku od približno pet tisuća posjeta, točan broj je 4912, odnosno prosječna mjesečna posjećenost bila je oko 400 posjetitelja. To je po nekakvom mom sudu uspješno i dobro, može puno bolje, ali mislim da ćemo kroz ovo razdoblje koje dolazi uz završetak radova na Muzeju, da će se taj broj posjetitelja još povećati. Kategoriziramo posjetitelje po skupinama djeca, odrasli i treća skupina su umirovljenici/studenti i osobe s invaliditetom. U prvih godinu dana imamo 47% odrasli posjetitelja, dok su 39% djeca do 18 godina te su 14% posjetitelja umirovljenici/studenti/osobe s invaliditetom.“ – objasnio je Peharda.

Ukupno je najavljeno i ostvareno 130 grupnih posjeta koji su uključivali ponajprije osnovne i srednje škole, a zatim i fakultete, turističke agencije, udruge te televizijske kuće

„Najbolji pokazatelj je rast u posjetama na mjesečnoj bazi. Uglavnom su to grupe koje dođu preko turističkih agencija, sada u ovo pred adventsko vrijeme imamo grupe iz Zagreba i drugih krajeva Hrvatske, što je po meni najbolji pokazatelj zadovoljstva posjetitelja. Trudimo se privući učeničke grupe, prvenstveno iz lokalnih škola, a onda i izvan grada, pa ćemo nakon toga ići i izvan županije. Individualni posjeti su također dobar pokazatelj, koji kad se usporede s ovim grupnim nažalost postanu nekako zanemarivi. No, dvoje ljudi kada dođe ciljano iz nekog drugog kraja države u Požegu, što je bio slučaj, pa kroz gotovo 2 sata obilaska sve vide i dobiju sve informacije, na njihovu preporuku kroz idućih par mjeseci mi dobijemo nekoliko grupa posjetitelja u Centar.“ – dodaje Peharda.

„Slijedi dovršetak radova na rekonstrukciji Gradskog muzeja Požega te će se Požeška kuća kao odjel Muzeja u razdoblju koje dolazi zasigurno učvrstiti u širokoj ponudi kulturnih sadržaja za Požežane, ali i sve posjetitelje.“

„U ovom razdoblju dok Požeška kuća radi samostalno, najviše surađujemo s Turističkom zajednicom Grada Požege, zatim Turističkom zajednicom Požeško-slavonske županije, Fakultetom ruralnog turizma i razvoja u Požegi te mnogim drugim turističkim agencijama ali i udrugama koje djeluju na području grada Požege. Kroz nekakve sadržaje dodatno obogaćujemo ono što imamo u samom Centru. Smatram da će dovršetkom radova na Muzeju, Požeška kuća još više dobiti na broju posjetitelja i da će se suradnja još proširiti. Požeška kuća predstavlja prvu točku u upoznavanju grada, u budućnosti je cilj osim privlačenja većeg broja posjetitelja oplemeniti postojeće sadržaje organizacijom različitih događaja i manifestacija kako bi Požeška kuća građanima Požege, ali i gostima pružila dodatnu vrijednost.“ – zaključio je Matej Peharda.

Od istaknutih događaja, svakako treba naglasiti manifestaciju „Muzejska noć 2023.“ koja je uključivala besplatni obilazak Centra i upoznavanje sadržaja za građane, zatim organizacija literarnih susreta osnovnih škola s područja Grada povodom obilježavanja stote obljetnice  rođenja Matka Peića. U sklopu obilježavanja Grgureva, odnosno Dana grada Požege, 12. ožujka organiziran je Dan otvorenih vrata Centra gdje su se posjetitelji iz svih krajeva mogli upoznati sa sadržajem Centra. U svibnju je obilježen Međunarodni dan muzeja u podrumu Požeške kuće predavanjem u sklopu ovogodišnje teme „Muzeji, održivost, dobrobit“. Centar je u sklopu organizacije festivala Zlatne žice Slavonije predstavljao info/press Centar za sve sudionike festivala, ali i posjetitelje Požege koji su u tri dana festivala imali priliku upoznati se s Centrom.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu