Kultura

Svečano je otvoren Centar za posjetitelje “Požeška kuća”

11-11-2022 • 12:34
Rva
Danas je otvorena Požeška kuća, Centar koji će građanima i posjetiteljima pobliže prikazati Požegu, njenu povijest, ali i život Požežana.

Danas je otvorena Požeška kuća, Centar koji će građanima i posjetiteljima pobliže prikazati Požegu, njenu povijest, ali i život Požežana. U projekt izgradnje Centra za posjetitelje Požeška kuća uključeni su Grad Požega, Ministarstvo turizma i sporta te u sklopu projekta Požeške bolte Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Projekt se financirao kroz nekoliko faza počevši od 2014. godine.

Prva i druga faza razvoja projekta Požeška kuća, u razdoblju od 2014. do 2017. godine obuhvaćale su vanjsko i unutarnje uređenje prostora što se odnosilo na izvedbu vanjskih i unutarnjih građevinskih radova – sanacija krova, vanjske stolarije, fasade te strojarske i električne instalacije. Prethodno navedene aktivnosti provodile su se i financirane su sredstvima Ministarstva turizma odobrenima u sklopu poziva pod nazivom Program razvoja javne turističke infrastrukture Ministarstva turizma te sredstvima Grada Požege.

U trećoj fazi svog razvoja, prijavljenoj 2017. godine, Centar, uz to što je dio Programa razvoja javne turističke infrastrukture Ministarstva turizma i sporta, 2020. godine također postaje i dijelom projekta Požeške bolte koji je dio Pripreme i provedbe Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema. Aktivnosti u sklopu ove faze odnosile su se na razvoj produkt i grafičkog dizajna za uređenje Centra, nabavu opreme i razvoj sadržaja za IT i multimediju.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje Centra iznosi preko 4,500.000,00 kn od kojih je Ministarstvo turizma i sporta sufinanciralo 32%, grad Požega sufinancirao je 38% ukupnog iznosa te se kroz projekt Požeške bolte financiralo 30% ukupnog iznosa. U sklopu projekta Požeške bolte sredstva sufinanciraju Europski fond za regionalni razvoj te grad Požega uz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata sufinanciralo 50% iznosa Grada Požege iz projekta Požeške bolte.

Prisutnima se uvodno obratila v.d. ravnateljica Gradskog muzeja Požega Lidija Španiček.

„Iako su turizam i muzej uvijek bili bliski, oni se nikad nisu ovako kao ovdje u Požegi napokon spojili, i to zahvaljujući Gradu, ali i onima koji su ih osmislili – kustosima, djelatnicima turizma, digitalnim i dizajnerskim stručnjacima. Ovdje u ovoj Požeškoj kući tek počinje priča za svakog posjetitelja, jer cijeli naš grad je jedan veliki muzej. Ne samo kulturno-povijesne baštine, tradicije, nego i prirodne baštine. Dočekat će vas ovdje naš voditelj Matej Peharda, povjesničar, a ponekad i naši kustosi koji će vas rado sa svim svojim raznovrsnim projektima voditi u neke dalje svjetove, otvarajući ne samo granice zidova, već i granice turizma. Pozivamo Vas, dođite u Požešku kuću, a onda se uputite na najzanimljivija kulturna i prirodna odredišta koje vam može otkriti naš grad Požega.“ – rekla je gospođa Španiček.

Otvorenju su prisustvovali Ana Tišma Hajdarević, viša stručna savjetnica pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te gospođa Mirella Benedicti Staraj, voditeljica Odjela za korištenje sredstava Fonda za razvoj turizma pri Ministarstvu turizma i sporta, županica Antonija Jozić, gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

„Uvijek postoji ono pitanje – koliko vrijedi skriveno blago? Teško je na njega odgovoriti, a pogotovo kad se odnosi na blago koje je povijesna i kulturna baština nekog grada. Ako je skriveno, naravno da vrijedi, ali mi u tome ne uživamo. Zato u Požegi, koja doista ima izuzetno bogatu povijest i koja je izuzetno bogata upravo tim povijesnim i kulturnim blagom, je ovakav projekt nešto od izuzetne vrijednosti. Nakon završetka projekta Gradske knjižnice, ovoga projekta Požeške bolte, a nadamo se uskoro i povijesnog arhiva – Požega zapravo dobiva uvjete da svoje kulturno povijesno blago izloži, da ne bude više skriveno. U tome je Požeška kuća zamišljena, ja to tako čitam, iako u početcima ovog projekta nisam sudjelovao. U tome je posebna važnost projekta, jer ovdje kreće ta prezentacija Požege kao starog, povijesno značajnog i kulturnom baštinom bogatog grada. Nadam se da će to tako i biti, da ćemo ostatak projekta završiti, te da ćemo ovdje još dugo godina biti i otkrivati to blago građanima i posjetiteljima.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

„Veliko mi je zadovoljstvo prisustvovati ovom događaju važnom za grad Požegu, ali ne samo za grad već i sigurno za cijelu Požeško-slavonsku županiju, koja se u nekim vremenima iza nas počela otkrivati posjetiteljima. Počela se otkrivati turistima jer uistinu je jedno neistraženo područje, neiscrpne inspiracije za sve ljude koji ovdje dolaze. Tako u tome kontekstu, vjerujem da će Požeška kuća postati inspiracija, ne samo Požežankama i Požežanima, već i svim onim ljudima dobre volje koji posjećuju našu županiju. Vjerujem da će Požeška kuća biti onaj dio koji će zainteresirati posjetitelje da istražuju neiscrpno, kulturno, prirodno blago Požeško-slavonske županije. Požega je zapravo jedan veliki muzej, uistinu se imamo čime ponositi, gradom bogate kulturne, sakralne i prirodne baštine. Gradom koji sve to što ima stavlja polako u funkciju i daje na korištenje građanima, ali isto tako, na temelju požeških priča, povijesti, pa čak i nekakvih legendi – privlači na ovo područje mnogobrojne goste.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Centar za posjetitelje početna je točka turističkog obilaska grada gdje posjetitelj saznaje sve bitne informacije o gradu, a iz Centra se dalje usmjerava u druge kulturne ustanove grada.

Prizemlje Centra sastoji se od nekoliko cjelina kojima je centralna točka multimedijska instalacija koja će se pokrenuti ulaznicom. Cjelina Istraži zlatnu dolinu kronološki prepričava povijest grada s istaknutim događajima koji su kroz povijest mijenjali grad. Posjetitelj u ovoj cjelini može isprobati vožnju na pijanom biciklu te na zanimljiv način proći kroz prirodna bogatstva požeškog kraja. Druga cjelina otkriva sve pojedinosti o fra Luki Ibrišimoviću te o njegovoj organizaciji obrane Požege od Osmanlija.

U ovoj cjelini posjetitelj može testirati svoje znanje u kvizu o Požegi. Treća cjelina prizemlja Centra govori o barunu Trenku, njegovom neobičnom životu i pothvatima koji su ga učinili slavnim, a posjetitelj se može okušati u izravnom dvoboju s barunom.

Podrum Centra govori o prepoznatljivim elementima požeškog identiteta – a to su vino i čokolada. Posjetitelj će u podrumu čuti više o požeškom vinarstvu, tvornici Zvečevo te će kroz tradicionalna požeška jela, uz recepte, upoznati kulturu života Požežana. U podrumu će, poput cjeline o fra Luki, posjetitelj odigrati kviz o čokoladi, a potom i složiti svoju slasticu. Priču o životu Požežana zaokružit će ljubavne priče znamenitih Požežana.

Centar za posjetitelje Požeška kuća radit će od utorka do subote u sljedećem radnom vremenu: od utorka do petka Centar će raditi od 10 do 15 sati, a subotom će Centar raditi od 10 do 13 sati. Više o suvenirima, ulaznicama, ali i samom Centru može se saznati na web-stranici pozeskakuca.hr

Gvardijan franjevačkog samostana u Požegi Darko Sudarić blagoslovio je novootvoreni Centar. U glazbenom dijelu današnjeg otvorenja sudjelovali su učenici i profesori Glazbene škole Požega: Mia Raguž, Staša Kukić, Petar Majbaun, Patrik Karačić, Karlo Tkalčec, Lovro Tkalčec, nastavnica Marija Ticl, Nikola Vilus, Matej Rakitić, nastavnik Dominik Škrabal, Matija Katušić, Monika Mijoković, Laura Vincer, nastavnik Ivan Luladžić.