Društvo

“Pokušat ćemo ponovno oživjeti Požeški gradski maskenbal“

05-01-2023 • 07:58
Rva
Požeški gradski maskenbal sastojao bi se od karnevalske povorke ulicama grada, kao i svečanog uručivanja ključeva Grada.

On možda nije tako brojan i popularan kao onaj riječki ili samoborski, no zato je svaka maska pripremljena s puno ljubavi i truda, rekla je tako direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda. Prilikom gostovanja u emisiji “Jutro s Matkom” otkrila je što sve planiraju za početak 2023. godine, a posebno je zanimljiv povratak gradskog maskenbala.

“Posljednjih godina, čini nam se da je manifestacija nekako izgubila svoj značaj, a zbog pandemije COVID-19, posljednje dvije godine nije se ni održala. Cilj nam je ovom manifestacijom očuvati tradiciju maskiranja i prenošenja tradicije na mlađe naraštaje, obogatiti turističku ponuda grada, kao i povećati posjećenost programa.“ – rekla je Mirna.

Požeški gradski maskenbal sastojao bi se od karnevalske povorke ulicama grada, kao i svečanog uručivanja ključeva Grada. Sami običaji maskenbala nalažu da gradonačelnik preda ključeve Grada maškarama. Zatim će se održati karnevalska fešta, izbor najbolje maske Požeškog karnevala i dječje karnevalske igre.

“Nastojat ćemo okupiti povorke iz cijele Požeštine, sve zainteresirane predškolske i osnovnoškolske ustanove, te zainteresirane pojedince s područja grada i okolice.” – dodala je Mirna.

Osim toga, zanimljiv je i program povodom Valentinova kojeg je također najavila, a nakon programa u veljači, slijedi nam proslava Dana grada Požege – Grgurevo.

U veljači nas prvo očekuje proslava Valentinova koje ćemo obilježiti koncertom u Gradskom kazalištu Požega te potom jednom zanimljivom pričom u našoj novootvorenoj Požeškoj kući, a koja brojne turističke sadržaje koje nudi, predstavlja i ljubavne priče starih Požežana.“ – rekla je.

Vincelovo se nekoliko godina vezalo uz projekt Zeleno-plavo u organizaciji Obrtničke komore Požeško-slavonske županije. Od prošle godine ova kontinentalno-morska priča uklopljena je u obilježavanja Dana grada Požege u mjesecu ožujku.

„Za sada ćemo ostati na prošlogodišnjoj priči, a to je da nam se ta jedna kontinentalno-morska priča bolje uklapa uz proslavu Dana grada i mjesec ožujak. Što se tiče samog obilježavanja Vincelova, spomendan svetog Vinka štuje se od davnina u ovim krajevima gdje je još rimski car zasadio prve trsove vinske loze. Godinama je bio običaj da vinogradar ide u svoj vinograd i posvećuje ga, te moli za dobru nadolazeću, vinogradarsku godinu. U vrijeme blagdana sv. Vinka, omiljenog sveca među slavonskim vinogradarima i vinarima, destinacija Zlatna Slavonija postaje središte Hrvatske. U slavljeničkom tjednu koji traje od vikenda uoči blagdana, pa do vikenda nakon blagdana, ovaj dio Slavonije posjete gosti iz čitave Hrvatske i regije. Kao u mnoge, tako i u ovu manifestaciju Turistička zajednica Grada Požege uvodi poneku promjenu.“

„Naime, ove ćemo godine, umjesto u improviziranom vinograda u središtu grada, proslavu Vincelova organizirati u vinogradu na obroncima Požeške gore, u neposrednoj blizini samog centra grada…“

„U subotu, 21. siječnja 2023. godine pod nazivom „Vincelovo na Požeškoj gori“. Uz kupnju čaše po cijeni od 5€ , posjetitelji će moći uživati u vinima domaćina, bogatoj gastro ponudi i zvucima tamburice. Službeni početak proslave uz rezidbu i blagoslov vinograda održat će se u 11 sati, a zabava će potrajati sve do mraka. Mogu pozvati sve zainteresirane za ovu manifestaciju da prate naše službene stranice, naše društvene mreže ili da nas kontaktiraju na broj telefona 034/274-900, kako bi bili informiraniji o svemu što radimo.” – rekla je Mirna Šimunović Svoboda, a cijeli razgovor pročitajte ovdje.

Foto: rva.hr/arhiva