Društvo

Pleternički mališani sada imaju balon za sportske aktivnosti tijekom cijele godine!

30-08-2023 • 12:52
Tena Protić
Grad Pleternica danas je bogatiji za još jednu ponudu kad su u pitanju najmlađi stanovnici.

Grad Pleternica danas je bogatiji za još jednu ponudu kad su u pitanju najmlađi stanovnici. Naime, Dječjem vrtiću Tratinčica prošle su godine dodijeljena sredstva za igralište na otvorenom te je uslijedilo postavljanje malog nogometnog terena s atletskom stazom, a danas su predstavili balon koji će omogućiti sportske aktivnosti i tijekom zimskih mjeseci. Pleternički Dječji vrtić je tako jedan od 96 objekata za koje je Vlada Republike Hrvatske izdvojila sredstva putem Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Novi balon je na raspolaganju za 260 djece koja su upisana u redovni program, kroz 12 obrazovno-odgojnih skupina. Omogućena im je izvedba raznih vježbi te sportskih igara tijekom cijele godine. Tjelesna aktivnost predškolske djece neizmjerno je važna za njihov pravilan rast i razvoj, te su iz Dječjeg vrtića Tratinčica izuzetno ponosni što će uz postojeću dvoranu, sada imati i balon.

„Drago mi je da smo danas ovdje kada otvaramo još jedan dodatan sadržaj u našem Vrtiću. Prije godinu dana smo otvorili atletsku stazu koju smo danas natkrili. Ovaj balon nam jako puno znači, a toga svega ne bi bilo da nemamo podršku našeg osnivača, Grada Pleternice. Ovakvi projekti i sredstva su nam vjetar u leđa i poticaj da imamo prekrasan vrtić. Sve što radimo, radimo prvenstveno zbog djece jer u njih treba ulagati od malih nogu. Uz to i djelatnicima omogućujemo nove sadržaje, da oni mogu svoje aktivnosti provoditi u ovakvom prostoru. Nama je dvorana postala mala, dobili smo još jedan prostor i nadam se da će djeca biti zadovoljna.“ – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica, Nikolina Hačka.

Nakon uređenog igrališta, atletske staze i balona, na red će doći i nove sprave, istaknula je gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić.

„Jedan je ovo od projekata s kojim pokušavamo svake godine dići razinu usluge našoj djeci, kako bi povećali kvalitetu života naših obitelji. Mi smo se kao Grad opredijelili da ćemo za obitelji sa djecom pokušati osigurati sve one sadržaje koji su nužni, kako bi kvaliteta života bila na najvišoj razini jer znamo i sami da je najvažnije ulaganje u djecu – oni su naša budućnost. Zahvaljujem našoj županici Jozić na kontinuiranoj podršci pri svim projektima, a isto tako i državnoj tajnici Josić jer Središnji ured za demografiju i mlade nas prati već dugi niz godina pri svim projektima. Uredili smo igrališta, atletske staze, danas otvaramo balon, a nakon toga slijede i nove sprave u ovom vrtiću.”

“Djeco vama posebno želim čestitati na svemu što ste dobili, hvala vam što vašim osmjesima ispunjavate sve ono što mi gradimo i opremamo. Dokle god je dječjeg osmjeha i dječje iskrenosti, svi ovi projekti rastu još više. Dragi odgojitelji, uživajte u svim prostornim preduvjetima kojima pokušavamo vama olakšati rad, želim vam puno sreće. Mi smo jedan od rijetkih vrtića u Hrvatskoj koji dalje verificiraju nove programe, uveli smo sportski, a slijedi i program Montessori. Brojna su ulaganja i na taj način želimo još podići razinu kvalitete usluge koju nudimo u Pleternici. Ovo jesu iznosom manji projekti, ali su najvažniji za razvoj lokalne zajednice.“ – rekla je gradonačelnica  Marija Šarić.

Županica Antonija Jozić izjavila je kako se na području cijele županije pripremaju projekti proširenja postojećih dječjih vrtića, ali i građenje novih.

„Danas u Dječjem vrtiću Tratinčica imamo 260 djece, a ja ću se sjetiti vremena kad smo se selili u ovu zgradu 2013. godine, dakle prije deset godina i kada je u vrtić preselilo 50 mališana. Taj broj se iz godine u godinu sve više povećava, a još postoji potreba za dodatnim mjestima. Čestitam gradonačelnici na novom vrtiću koji se gradi, a to je onaj u Kuzmici. Ovakvi projekti uistinu ispunjavaju čovjekovo srce, gledajući ovu našu djecu koja su nestrpljiva da uđu i vide novi prostor za igru, zapravo ispunjavamo onu temeljnu zadaću koju imamo kao ljudi – to je odgoj naše djece. Čestitke na ovom iznimnom projektu za Pleternicu, a koji nastavlja sve one korake koje je Grad uspostavio od samih početaka. Od projekata zdrave prehrane i tjelovježbe, do zapošljavanja profesionalnih kineziologa koji rade s djecom, zapravo se postiže standard i tjelovježba postaje svakodnevica od najmlađe dobi.“

„Velike su potrebe za dječjim vrtićima na području cijele Požeško-slavonske županije, samo ću naglasiti da ćemo kroz koji dan otvoriti Područni vrtić u Alilovcima, na području općine Kaptol. Najavili su mi i polaganje kamena temeljca za proširenje vrtića u Jakšići, a u tijeku je javna nabava za izgradnju novog vrtića u Požegi. Priprema se projekt vrtića u Brestovcu i Lipiku – to su zapravo veliki i važni projekti za našu županiju, koji će u iduće dvije godine riješiti listu čekanja, ja se duboko nadam.“ – rekla je županica Antonija Jozić te se zahvalila državnoj tajnici Josić na svoj potpori koja se pruža od strane Središnjeg ureda za demografiju i mlade.

Državna tajnica Središnjeg ureda za demografiju i mlade Željka Josić naglasila je kako Grad Pleternica ima „najbrži prst“ kad su u pitanju natječaji i osiguravanje sredstava za projekte.

„Meni je drago da smo mi svake godine u Pleternici na ovim lijepim događanjima, a ona su uvijek namijenjena najmlađima. Mi se u Uredu često znamo zafrkavati „tko je najbrži prst Republike Hrvatske i ove županije?“, a to je naravno uvijek Grad Pleternica. To je svakako pohvalno jer pokazuje koliko lokalna jedinica prepoznaje potrebe svog stanovništva. Mali projekti kuću grade, pa tako i ovi mali projekti grade vrtić. Drago mi je da je ovaj balon upravo ovdje gdje će biti na korist malim sportašima te vjerujem da će biti u potpunosti ispunjen. Mi ćemo kao Središnji ured u dalje poticati sve projekte koji su namijenjeni našim najmlađima, ali i kao podrška njihovim roditeljima. To nam je naravno bitno, da svi vi u konačnici ostanete živjeti u svojim sredinama i da imate one usluge koje su vam potrebne, ali i da cijenite život u ovim krasnim krajevima Republike Hrvatske.“ – rekla je državna tajnica Željka Josić.