Društvo

[FOTO/VIDEO] Otvoreno igralište u sklopu Dječjeg vrtića Tratinčica

31-05-2022 • 13:06
Tena Protić
Dobili su tako novo nogometno igralište i atletsku stazu, a puštanjem balona i zabavnim programom proslavili su otvorenje.

Pleternički vrtićarci su danas posebno sretni, a razlog tome je novo igralište u sklopu Dječjeg vrtića Pleternica. Dobili su tako novo nogometno igralište i atletsku stazu, a puštanjem balona i zabavnim programom proslavili su otvorenje. Dječje igrališta koje je financirano iz „Projekta ulaganja u objekte dječjih vrtića“ koji provodi Grad Pleternica.

Teren s atletskom stazom na raspolaganju je za 232 djece koja su upisana u redovni program kroz 11 odgojno-obrazovnih skupina.

Očekivani rezultat projekta je ostvaren, izradom dječjeg igrališta povećani su materijalni uvjeti u vrtiću, a samim time je olakšan rad djelatnika te omogućen dodatan sadržaj za vrtićance. Novi sadržaj vrtiću omogućuje organiziranje sportskih igara, a tjelesna aktivnost neizmjerno je važna za njihov rast i razvoj, ali i za prevenciju raznih bolesti. Zajedničkim aktivnostima će se činiti mali pomaci od velikog značaja za najmlađe sugrađane grada Pleternice.

Posebno zadovoljstvo izrazila je ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica, Nikolina Hačka dodavši kako iz godine u godinu poboljšavaju razinu kvalitete vrtića.

„Danas otvaramo jedan novi sadržaj u našem vrtiću, svake godine poboljšavamo razinu kvalitete našeg vrtića i naša djeca uživaju u tome. Sve to ne bi mogli bez potpore Grada Pleternice, našeg osnivača, te tima iz Poduzetničkog centra Pleternica, koji pripremaju našu projektnu dokumentaciju. Verificirali smo sportski program koji je dopuna svemu ovome što radimo, naša djeca su oduševljena, povratne informacije s treninga i to veselje – to je jedan plus da radimo ono što žele. Nadam se da i roditelji vide te rezultate, kroz igru i vježbu stvaramo nove zdrave navike, a one će biti dobra podloga za sve što ih očekuje.“ – rekla je ravnateljica Hačka u uvodnom govoru pozdravljajući prisutne.

Grad Pleternica već dugi niz godina broji uspješne projekte, Dječji vrtić je poseban dokaz toga, tako je i gradonačelnica Marija Šarić izrazila svoje zadovoljstvo realizacijom ovakvih projekata.

„Ono što nam je izuzetno važno je, da svi ovi projekti koje radimo na području Pleternice i posebno na prostorima našega vrtića, da svi poboljšavaju kvalitetu usluga koje nudimo našim najmlađim sugrađanima. Oni su naše blago, ako u njih ulažemo, onda zasigurno imamo bolju budućnost. Posebno zahvaljujem Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, jer osim u ovom projektu, podržavaju nas u nizu drugih projekata koji provode naše udruge iz Pleternice. Svi oni koji žele kroz projekte zaposliti mlade ljude, koji žele izgraditi nešto dobro u našoj Pleternici.“

„Ono što je posebno važno za naš vrtić je, da kroz sve ove projekte za bespovratna sredstva – financirali su nam i projekt predškole, programe raznih opremanja naših vrtića i djelatnosti. Svi ti projekti omogućavaju da uz sav porast troškova koji osjetimo u zadnjih nekoliko mjeseci, da nam ipak ostane prostora da ulažemo u nove sadržaje vrtića i podizanja razine kvalitete za naše najmlađe. Ovdje u vrtiću imaju i druge projekte, ovdje je i naša mala bašča naših vrtićanaca gdje se oni uče raditi ono što rade kod kuće sa svojim roditeljima i bakama. Ovdje na novom sportskom igralištu će razvijati zdrave navike, to je proces deinstitucionalizacije i proces prevencije, kojim pokušavamo našim mališanima osigurati što kvalitetnije odrastanje, kako bi odrasli u zdrave ljude.“ – rekla je gradonačelnica Marija Šarić.

„Zahvaljujem na podršci ravnateljici Hačka, županici Jozić i državnoj tajnici Josić, jer one su taj ženski tim koji nas gura naprijed. Sve što osmislimo, uz naš Poduzetnički centar i naše udruge, kad svi zajedno sjednemo za stol i odradimo ovakve projekte – onda rezultati dođu jako brzo.“ – dodala je gradonačelnica Šarić.

Svima se obratila i županica Antonija Jozić, koja je ujedno i začetnica brojnih projekata Grada Pleternice, pa i izgradnje dječjeg vrtića Tratinčica.

„Gradonačelnice, čestitam ti na svim aktivnostima koje provodiš u smislu poboljšanja kvalitete Dječjeg vrtića ovdje u Pleternici. Mi u Požeško-slavonskoj županiji muku mučimo s velikim brojem djece koji imaju potrebu upisati se u vrtić, a nemamo kapaciteta i mogućnosti. Stoga velike nade polažemo i u Vas državna tajnice Josić, ali i u Vladu Republike Hrvatske da nam osigura dodatna sredstva kako bismo gradili tu infrastrukturu.”

“Ovi osmjesi djece i zadovoljna lica njihovih roditelja kažu da radimo najbolju moguću stvar. Ono što bih posebno istaknula kao nešto što nije uobičajeno u vrtićima – Vrtić Tratinčica jedini na području županije ima zaposlenu magistru kineziologije. Znači profesionalku koja prati našu dječicu od njihovih prvih koraka, pa sve do polaska u predškolu i osnovnu školu, a to je smjer koji je odredio Grad Pleternica. Usmjerava se prema mladima i prema sportu, svjedočimo danas ovdje i s ovim igralištem za koje vjerujem da će djeca imati puno veselih koraka.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Projekt je financirao Središnji državni ured za demografiju i mlade, a u sklopu Poziva za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2021. godine, a svima se obratila državna tajnica Željka Josić.

„Nama je iznimna čast i zadovoljstvo što možemo biti ovdje i što možemo financirati ovako vrijedne aktivnosti. Pogotovo nešto što je usmjereno prema našoj djeci, a znamo da je ulaganje u djecu najveći ulog u našu budućnost. Djeca nam doista mogu i najviše donijeti, zato se trudimo kao Vlada uložiti u ono što nam je najvažnije, a to je upravo predškolski odgoj i obrazovanje. Drago mi je da je ovaj Dječji vrtić dobio svoju novu aktivnost – svoje igralište. Sigurna sam da će sva djeca iz grada Pleternice koja su upisana i koja će se upisivati, biti jako zadovoljna i sretna sa svim aktivnostima koje vrtić nudi. Mi ćemo i dalje nastojati podržavati općine i gradove, kroz koje smo i u Požeško-slavonskoj županiji financirali sedam lokalnih samouprava, kako bi se i dalje održao i razvijao predškolski odgoj i obrazovanje. Uložili smo u pet vrtića u ovoj županiji, jedan od njih je i ovaj u Gradu Pleternici.“ – rekla je državna tajnica Željka Josić.