Scena

Ove nedjelje svi su na Vinkovu u Velikoj!

19-01-2023 • 10:33
Rva
Ove godine planiraju program koji ima za svakoga ponešto, rekao je tako današnji gost emisije „Jutro s Matkom“, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislav Galić.

Bliži nam se obilježavanje blagdana svetog Vinka, a uz to nam dolazi i tradicionalna manifestacija Vinkovo u Velikoj. Ove godine planiraju program koji ima za svakoga ponešto, rekao je tako današnji gost emisije „Jutro s Matkom“, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislav Galić. Osim Vinkova, osvrnuo se i na godinu koja je iza njih, godinu koja broji 30 manifestacija, ali i planove za ovu godinu.

Turistička zajednica Zlatni Papuk ušla je u svoju treću godinu rada, jeste li zadovoljni postignutim u protekloj 2022. godini?

„Zadovoljni smo, godina je bila lijepa za turističko djelovanje nakon onih godina korone, sve se nekako do kraja probudilo. Zadovoljni smo ostvarenim i što se tiče noćenja i manifestacija. Veselimo se ovoj godini i još nekakvim novim planovima i manifestacijama. Moram reći da smo u prošloj godini otvorili Turističko-informativni centar što nam je bila dugogodišnja želja. Sad još uvijek radimo na kompletnom opremanju, do proljetne sezone mislim da ćemo biti potpuno spremni i da ćemo imati adekvatne uvjete za rad. Kako bi mogli biti na usluzi posjetiteljima, ono što smo i željeli, 24 sata dnevno i 7 dana u tjednu kroz digitalne platforme, ali i kroz rad turističkog ureda.“

Zaključen je ovog mjeseca i advent koji ste organizirali u suradnji s Aquaparkom Shhhuma, a u napetoj utrci ste pobijedili u „Izboru za najljepši advent“ u kategoriji Općina na stranici gradonačelnik.hr.

„Zadovoljni smo sa suradnjom itekako, uz Aquapark Shhhuma je bila uključena i Turistička zajednica Požeško-slavonske županije. Moram se prije svega zahvaliti obitelji Šutalo i Aquaparku, koji su odlučili u Velikoj raditi takav projekt, 30 dana, svakodnevni koncerti, mnogo zabave, mnogo sadržaja za klince i odrasle. Prijavili smo se na taj natječaj stranice gradonačelnik.hr za najbolji advent, u tijesnoj utrci smo pobijedili. Mislim da svi posjetitelji koji su došli u Veliku na taj adventu, da su vidjeli kako je to doista jedan od najljepših advenata u Hrvatskoj. Za nagodinu ćemo se pripremiti i ponovno prijaviti, da je to dobar način da se promoviramo. Što se tiče samog advent, zadovoljni smo, možda je krenulo malo s lošijim vremenom i slabijom posjećenošću. No, kako se Božić približavao i ovi udarni dani, pokazalo se stvarno kao jedan veliki i lijepi događaj za cijelu našu županiju. Volio bi da u budućnosti svi u županiji prihvatimo taj advent kao centralno događanje u vrijeme Božića, jer uistinu je jedna vrijedna investicija s ogromnim brojem lampica, velikim brojem ugostiteljskih kućica. To je i neka priča danas-sutra s izgradnjom hotela, koja će moći biti jedan turistički adut cijele naše županije, gdje bi privlačili goste iz drugih dijelova Hrvatske, no ništa nam to ne znači ako ga mi sami ne podržimo.“ – rekao je Tomislav.

U kolovozu ste uselili u vlastite prostore Turističko-informativnog centra u Velikoj, što nudi posjetiteljima i koliko vam je olakšalo poslovanje imati jednu takvu bazu?

„Definitivno je olakšalo, to je bila dugogodišnja želja. Turističko-informativni centar je po meni na idealnom mjestu, na Trgu svetog Augustina između Parka prirode Papuk i Aquaparka Shhhuma te svih polaznih točaka planinarske i biciklističke rute. Općina Velika ga je izgradila, mi smo ga opremili, zapravo ga još uvijek opremamo kroz projekte Hrvatske turističke zajednice. Trenutno je u funkciji vanjski totem na kojemu se mogu dobiti sve relevantne informacije o destinaciji Zlatnog Papuka, istu stvar radimo i u unutarnjem dijelu. Danas ćemo imati namještanje projekcije te ćemo u ovoj godini završiti i pravne osnove za suvenirnicu i Turističko-informativni centar gdje će posjetitelji moći kupiti lokalne proizvode i suvenire. U ovoj godini ćemo i osmisliti te dati natječaj za izradu suvenira, tako da ćemo u ovoj godini imati i taj dio priče. Svaki posjetitelj koji prođe kroz Veliku, moći će si nešto o toga kupiti te saznati gdje su proizvođači, gdje su smještajni kapaciteti, to nam je iznimno važno da smo vidljivi te da turisti mogu dobiti kvalitetnu informaciju.“

„Moram napomenuti da je Turistička zajednica Požeško-slavonske županije dobila projekt „Wine house“…“

„Jedne kuće u kojoj će se moći degustirati vina našeg kraja na jedan specifičan način, to će biti tik uz naš Turističko-informativni centar. U suradnji s Požeško-slavonskom županijom, to bi bilo dio našeg Centra, gdje bi onda posjetitelji mogli otići najavljeno na degustaciju vina našeg područja. To je krajnja želja da taj proizvod bude kompletan, da osim tog doživljaj kojeg će turist doživjeti posjetom, da može sve to skupa zaokružiti time da kupi nekakav suvenir i da proba proizvode lokalnih proizvođača.“ – dodao je Tomislav.

Spominjemo vina našeg kraja, a ovog vikenda održava nam se manifestacija Vinkovo u Velikoj, što će tamo sve posjetitelji moći vidjeti i naravno isprobati podno Papuka?

„Tradicionalno mi u Velikoj to radimo na sam dan Vinkova, 22. siječnja, pa je ove godine to nedjelja. Nakon napornog vincelovskog vikenda ovdje u našem kraju, nadam se da će posjetitelji imati još malo snage i za Veliku. Sve počinje svetom misom u crkvi sv. Augustina u 17 sati, nakon toga je blagoslov vina ispred pozornice. Ove godine smo u Aquaparku Shhhuma, od negdje 18 sati kreće zabavni program uz Tamburaške sastave Zlatna dolina i Posegana. Imamo oko 15 vinara s veličkog područja te 15 udruga koje će pripremati razna jela – čobanac, grah, fiš paprikaš, lepinje, kobasice u pecivu, hamburgeri… Bit će i nekih slatkih stvari, a bit će i vina za sve posjetitelje u dovoljnim količinama.“

„Bitno je da posjetitelj kupi čašu koja će koštati 4 eura, za hranu imamo bon koji košta 2 eura, tako da će se naći za svakoga ponešto…“

„Moram istaknuti da nam dolaze i gosti iz Raše, naše prijateljske općine koji su već godinama prisutni na samom Vinkovu, ali i većini glavnih događanja u Velikoj. Tako da će biti i morskih specijaliteta, prženih lignji i namaza, posjetitelji se možda najviše tome i vesele, ali će biti i domaćih specijaliteta. Dobrog druženja i kvalitetne zabave sigurno neće nedostajati. Na samom ulazu u Aquapark će biti štand gdje se i prodaju ulaznice, no i unutra će biti jedna kućica gdje će posjetitelji moći kupiti čašu, jer vino se može dobiti isključivo s čašom – Vinkovo 2023. godine.“ – rekao je Tomislav Galić.

Priča se da nam se spremaju i nikad veći Papučki jaglaci, kakve nam još manifestacije spremate za ovu 2023. godinu?

„Ostat ćemo sigurno na onim manifestacijama koje smo radili, pokušat ćemo ih podići za jedan nivo, a to je i slučaj s Papučkim jaglacima. U suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom Sokolovac Požega, neću još otkrivati sve detalje jer nismo sve isplanirali, ali plan je da idemo na dva dana manifestacije. Da posjetiteljima pružimo dodatne sadržaje, zabavu i još više planinarskih ruta. Isto tako, moram istaknuti da ove godine obilježavamo Dan hrvatskih planinara u 6. mjesecu koji je ove godine zapao nas kao domaćine, zahvaljujući HPD-u Sokolovac. Tako da je to još jedan događaj koji će se odvijati u dva dana, koji će okupiti isto tako veliki broj planinara. To nam je jako drago, prošle nedjelje smo započeli s pohodom na Kapavac, imamo Papučke jaglace, imamo Srimušijadu, pohod na Anđinu baraku, imat ćemo i Dan hrvatskih planinara… Da iskoristimo ovu našu planinu Papuk, da iskoristimo Park prirode i njegove ljepote, jer to je smjer u kojem Turistička zajednica Zlatni Papuk želi ići. Želimo boraviti u prirodi i to predstaviti našim posjetiteljima, taj nekakav zdrav način života želimo upotpuniti. Gastronomiju i enologiju našeg kraja već svi dobro poznaju, ali nakon dobrog jela i pića, dobro je i prošetati se, pogotovo ovako u Parku prirode Papuk.“ – rekao je Tomislav Galić, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.