Scena

Otvorene su prijave za Čvarkijadu – Najavljeni 9. Etno susreti Požeštine

05-10-2023 • 10:27
Rva
Najavljeni su 9. Etno susreti Požeštine koji će 22. listopada okupiti mnoštvo posjetitelja, ali i sudionika natjecanja u pravljenju najboljeg čvarka na 9. Čvarkijadi.

Najavljeni su 9. Etno susreti Požeštine koji će 22. listopada okupiti mnoštvo posjetitelja, ali i sudionika natjecanja u pravljenju najboljeg čvarka na 9. Čvarkijadi. Kako je prošle godine, na susretima bilo preko 500 sudionika i više od 3.000 posjetitelja, za očekivati je ovogodišnje odlične susrete, uz još bolju posjećenost, najavio je Vladimir Protić, predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine i urednik tjednika Kronika požeško-slavonska koji organiziraju ovu sada već tradicionalnu etno i gastro manifestaciju, kao jednu u nizu na području Požeštine.

„Očekuju nas tek deveti Etno susreti, bili bi 11. da nije bilo pandemije, malo nas je to izbacilo iz ritma dvije godine. Mi uvijek nastojimo organizirati dobre manifestacije, a cilj ove je da na jednom mjestu okupiti udruge u kulturi, folklorna društva, zavičajna društva, lovačka društva, udruge građana, vinare i restorane, seoska turistička imanja te ostale udruge i pojedince koji u svom radu njeguju stare običaje.“ – naglasio je.

„I nakon 11 godina njegujemo ono od čega smo počeli. Razmišljali smo kako je taj jedan naš slavonski proizvod – čvarak, bio neopravdano zaboravljen i nije bio cijenjen.“

„Mi smo pokušali napraviti natjecanje u pripremanju čvaraka, kako bi ga vratili na naš slavonski stol. Danas kad gledamo cijene u trgovinama, da se čvarak sve više cijeni, možemo biti zadovoljni da smo i mi malo tome doprinijeli. Brojne ekipe na natjecanju budu iz raznih udruga, kulturno-umjetničkih društava, motoristi, izviđači i planinari… Ima i prijatelja koji se okupe i dođu na natjecanje, a ove godine ćemo imati oko 15-20 ekipa. Nama je također ograničavajući uvjet za broj ekipa ta cijena slanine koju smo naručili, košta preko 3,00 eura, a mi dajemo ekipama 20-ak kilograma. To su jako veliki novci i mi to ne možemo osigurati čak ni uz pomoć raznih sponzora, tu je i Grad Kutjevo i dio Općina koje pomognu, no teško se skupi taj iznos koji prelazi tisuću eura za organizaciju takve manifestacije. To je sve jedan ograničavajući faktor koji će sigurno kreirati problem u našim budućim manifestacijama. Također nam je ide u korist ni afrička kuga koja je uzela ogroman broj svinja, pa će tako ta cijena sigurno još porasti.“ – rekao je Vladimir.

Prijave za sudjelovanje na natjecanju Čvarkijada, te Šokački sajam dostaviti moguće su na email ili na broj 098/464-174 SMS ili Viber porukom. Sve ekipe, a do sada ih se u pripremi čvaraka okušalo preko 200, dobit će do 20 kg leđne slanine, a ostali pribor za pripremu čvaraka moraju ponijeti sa sobom.

Nakon ocjenjivanja najboljih čvaraka od stručne komisije izabrat će se i najbolji čvarci po ocjeni svih sudionika Etno susreta, a nakon toga i besplatna degustacija čvaraka uz bačvu vina koju poklanjaju i ove godine vinari iz vetovačke Udruge Veteri Castra, za sve posjetitelje. Posjetitelji će također sudjelovati u izboru jer se posebna nagrada dodjeluje za najbolji čvarak “Po izboru posjetitelja”.

VEZANI ČLANAK

Najbolje čvarke imala je ekipa iz Brestovca – 8. Etno susreti i Čvarkijada

U sklopu 9. Etno susreta Požeštine koji počinju od 11 sati organizirat će se i zanimljiva natjecanja u starim sportovima te Šokački sokak.

„I ove godine organizirat ćemo jedan pravi Šokački sokak sa šokačkim sajmom na kojemu će biti ponuda brojnih autohtonih domaćih proizvoda, domaćih suvenira i proizvoda, antikviteta i starih predmeta, zlatoveza, rukotvorina koji nastaju u rukama naših ljudi u Slavoniji i Baranji. Ove godine, jer su naši dosadašnji Etno susreti i Čvarkijada odjeknuli daleko, imamo već prijavljen nastup i gostovanje udruga s područja slavonskih županija i susjednih mjesta.“ – dodaje organizator, najavljujući svakako dobru zabavu, te poziva sve građane da dođu, budu sudionici susreta ili samo posjetitelji te degustatori dobrih, najboljih slavonskih čvaraka.

Sudionici će se natjecati u nekom od starih sportova, potezanje užeta, gađanje lukom i strijelom, trčanje u vreći, bacanje potkove, gađanje praćkom, bacanje kamena s ramena, potezanje mosora i gađanje kozlice.

„Očekujemo vas na 9. Etno susretima Požeštine, 22. listopada u Turističkom naselju Schon Blick u Vetovu. Dobro nam došli!“

„Očekuje nas lijepo druženje uz pjesmu, ples i slavonske delicije za sve sudionike i goste, a na kraju će kao i prošlih godina biti veliko slavonsko kolo. Prošle godine je bilo fenomenalno, bolje nego što smo i sami očekivali, odlično posjećeno, a posjetili su na i dvije velike udruge iz Osijeka koje su došle s dva prepuna autobusa. Posebno je bilo puno natjecatelja u sportskom dijelu starih sportova, više od svih očekivanja. Hvala svima koji su nam pomogli, posebno ponosnim pokroviteljima i sponzorima, koji nas niti ove godine nisu iznevjerili, nego sav naš trud ponovno nagradili svojom pomoći, bez koje sigurno to sve ne bi organizirali.“ – dodaje organizator Vladimir Protić, koji će sa svojim djelatnicima i suradnicima, članovima udruge i volonterima ponovno prirediti pravu manifestaciju.

Manifestacija će se održati uz pokroviteljstvo Grada Kutjeva, Općine Brestovac, Općine Kaptol i Općine Čaglin, Požeško-slavonske županije, te uz pomoć generalnog sponzora Elektrocentra Alles. Tu su i mnogi ostalih sponzori, obrti i vinari koji će se pobrinuti da najbolji budu prigodno nagrađeni.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu.