Društvo

Najbolje čvarke imala je ekipa iz Brestovca – 8. Etno susreti i Čvarkijada

17-10-2022 • 08:02
Rva
Održani su 8. Etno susreti Požeštine i 8. Čvarkijada u Turističkom naselju Schon Blick u Vetovu, a organizatori su dokazali da su i dalje najveća manifestacija baštine, tradicije s ovog područja.

Održani su 8. Etno susreti Požeštine i 8. Čvarkijada u Turističkom naselju Schon Blick u Vetovu, a organizatori su dokazali da su i dalje najveća manifestacija baštine, tradicije s ovog područja. Sve je održano u organizaciji Udruge za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ i tjednika Kronika požeško-slavonska. U sklopu manifestacije održano je i natjecanje u starim sportovima, birao se najljepše uređen stol, najstariji uporabni predmet, najbolji liker, najbolji pekmez, te već tradicionalno – najljepša djevojka za udaju.

Bio je tu i Šokački sokak koji je okupio proizvođače domaćih proizvoda i rukotvorina.

„Upravo ova manifestacija pokazuje da mi to možemo i da jedan naš pomalo podcjenjivan proizvod, naš slavonski čvarak, može napraviti ovu priču oko koje smo se svi okupili u ovako velikom broju, ali i priču od koje mnogi od nas mogu u cijelom lancu dobro živjeti. Ovo je priča koja upravo odlično povezuje našu poljoprivrednu proizvodnju i turizam, tradiciju i suvremeni način života, našu baštinu vraća iz zaborava –  istakao je ispred organizatora Vladimir Protić, predsjednik Udruge Požeški čuvari baštine te dodao da je danas, nakon nekoliko gasto manifestacija koje za temu imaju čvarak, naš slavonski čvarak postao cijenjen i izvan naših granica, a dosegao je i cijenu prave slavonske delicije.“ – rekao je ispred organizatora, Vladimir Protić.

Tradicionalno se održava i izbor Najljepše djevojke za udaju, čime se štuje još jedan stari slavonski običaj.

Druga pratilja je Ema Orišković iz KUD-a Berda Brestovac, prva pratilja je Vikrotija Kljajić iz KUD-a I. Čakalić Kaptol, a Najljepšom djevojkom proglašena je Stela Baričević iz KUD-a Orljava Pleternica.

Najstariji predmet bio je mašinica za mljevenje maka koja je stara preko 200 godina, a pripada Marijani Eršić iz Udruge Šuška Osijek. Najbolje tradicijsko jelo imala je ekipa Matica Slovačka, a napravili su jelo pupačke. Najljepši stol imala je Udruga žena Ruže Viljevo. Najbolji pekmez imale su članice KUD-a Orljava Pleternica, kao i najbolji liker.

Natjecanje u starim sportovima svake godine privuče interes posjetitelja.

Najbolje čvarke na 8. Čvarkijadi napravila je ekipa iz Brestovca.

Svake godine jedna nagrada pripadne čvarcima koje odaberu sami posjetitelji, tako su ove godine izabrali čvarke ekipe Udruga mladih iz Biškupaca. Žiri je odlučio kako je najbolje čvarke pripremila ekipa iz Brestovca, drugo mjesto su zauzeli čvarci bikera Tsunami iz Požege i njihovih prijatelji iz Vukovara, a treće mjesto je pripalo čvarcima KUD-a Zavičajno društvo „Rama” iz Pleternice.

Fotogalerija