Društvo

Osnovna škola Julija Kempfa: Broj prvašića se ne smanjuje

07-09-2023 • 14:38
Rva
Kakav je situacija u Osnovnoj školi Julija Kempfa na početku nove školske godine, kakve projekte provode i što sve planiraju doznali smo u emisiji „Jutro s Matkom“  od ravnateljice Kornelije Sabljak i profesorice rehabilitatorice Aleksandre Salontai Pavković.

Proteklog ponedjeljka u školske klupe vratilo se preko 7500 učenika na području Požeško-slavonske županije. Kakva je situacija u Osnovnoj školi Julija Kempfa na početku nove školske godine, kakve projekte provode i što sve planiraju doznali smo u emisiji „Jutro s Matkom“  od ravnateljice Kornelije Sabljak i profesorice rehabilitatorice Aleksandre Salontai Pavković.

„Ove školske godine upisali smo 71 dijete u prvi razred osnovne škole. Broj učenika prvih razreda je gotovo identičan kao prošle školske godine, što nas jako veseli jer nam govori da se broj prvašića ne smanjuje. U ponedjeljak je započela nova školska godina i u Osnovnu školu Julija Kempfa krenulo je 570 učenika, koji su raspoređeni u 34 razredna odjela. Imamo 12 odjela razredne nastave, 12 odjela predmetne nastave te 10 posebnih odjela i obrazovno-odgojnih skupina učenika s teškoćama u razvoju.“ – rekla je ravnateljica Kornelija Sabljak.

„Broj učenika u našoj školi iz godine u godinu raste, imamo nešto povratnika iz inozemstva i jako smo zadovoljni…“

„Posebno bih naglasila kako je stručni kadar gotovo u cijelosti popunjen i u našoj školi je zaposleno 38 pomoćnika u nastavi preko projekta „Petica za dvoje – faza 6“. Budući da imamo velik broj učenika s teškoćama u razvoju potreban nam je i veliki broj pomoćnika. Oni pružaju neposrednu potporu učenicima tijekom cijelog obrazovno-odgojnog procesa, u svim zadatcima koji zahtijevaju komunikacijsku, senzornu i motoričku aktivnost učenika.“ – rekla je ravnateljica Sabljak.

„Prvi dan nastave smo priredili tradicionalni svečani prijem svih prvašića u našem dvorištu škole. Učenici su došli s roditeljima i članovima obitelji, nakon što smo ih pozdravili imali smo kratku priredbu koju su pripremili naši učenici drugih razreda. Bilo je pjesme i plesa, baš je bilo veselo. Nakon toga su se učenici uputili sa svojim učiteljicama u učionice na prvi dan nastave. Sam polazak u školu je jedno od najvažnijih trenutaka u životu svakog djeteta jer se time mnogo toga mijenja u životu djeteta. Dijete iz jednog potpuno razigranog i bezbrižnog okruženja, ulazi u jedan novi životni period, gdje se pred njega stavljaju znatno ozbiljnije obaveze. Ono što uvijek naglašavamo, roditelji moraju osvijestiti da je polazak u školu velika promjena kod djece i mora se odvijati postepeno.“ – rekla je ravnateljica Sabljak.

„Ne može preko noći dijete od bezbrižnog vrtićarca postati odgovoran školarac…“

Osnovna škola Julija Kempfa ujedno je i jedina škola u Požeštini koja ima posebne razredne odjele za djecu s teškoćama u razvoju. Tradicija rada s učenicima s teškoćama u razvoju stara je preko 50 godina, naglasila je profesorica rehabilitatorica Aleksandra Salontai Pavković.

„U posebnim razrednim odjelima školuju se učenici težim teškoćama u razvoju i to u dva programa. To su posebni program uz individualizirane postupke u kojima školovanje traje do 8. razreda, nakon čega učenici upisuju pomoćna zanimanja u srednjoškolskom obrazovanju, a drugi program je program za stjecanje kompetencije u aktivnostima svakodnevnog života i rada, uz individualizirane postupke. Školovanje tih učenika u našoj školi traje do njihove 21 godine.”

“Ove godine u posebne razredne odjele upisano je 54 učenika iz cijele Požeške kotline i raspoređeni su u deset razrednih odjela.”

“U razrednim odjelima s njima rade edukacijski rehabilitatori, ali obzirom na veliki nedostatak te struke, imamo ih samo 6, dok ostala radna mjesta popunjavaju učitelji koji se uz stalna usavršavanja odlično nose s tim izazovnim zanimanjem. Učenici koji sudjeluju u posebnim programima obrazovanja, imaju pravo na besplatan prijevoz, besplatnu užinu te besplatne didaktičke materijale za rad, kao i udžbenike koje je ove godine osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, te radne bilježnice koje osigurava Grad Požega.“ – rekla je profesorica rehabilitatorica Aleksandra Salontai Pavković.

U posljednje vrijeme je posebno popularna aktivnost školskih zadruga, koje ne samo da doprinose razvoju djece i njihovih gospodarskih sposobnosti, već im daje priliku da se pokažu na županijskim te državnim natjecanjima. Školska Zadruga u Kempfovoj školi osnovana je prije osam godina te su u kreativnosti i radu zadruge uključeni učenici svih razrednih odjeljenja.

„Prije osam godina smo razmišljali kako našu školu učiniti prepoznatljivom po uključenosti u svakodnevni rad učenika s teškoćama, pa smo se dogovorili da osnujemo Zadrugu „Prilika za sve“. Nositelji naše Zadruge su učitelji i učenici posebnih razrednih odjela, a aktivnosti rada u zadruzi podijeljene su u nekoliko sekcija: kulinarska, tehnička kultura, modelarska i sekcija izrade nakita.“ – rekla je profesorica Salontai Pavković.

Kruna rada Zadruge svakako je humanitarna izložba koja bude organizirana krajem godine u adventsko vrijeme, a na kojoj budu izloženi svi radovi nastali iz projekta “Prilika za sve”. Projektom se potiče zajednička suradnja i druženje učenika s teškoćama u razvoju te učenika iz redovnih razrednih odjeljenja.

VEZANI ČLANAK

[FOTO] Prodajna izložba “Prilika za sve” u Osnovnoj školi Julija Kempfa

„Cilj takve suradnje je što bolja integracija i socijalizacija učenika s posebnim potrebama, te senzibiliziranje ostalih učenika škole, njihovih roditelja te zajednice za poteškoće s kojima se susreću učenici i osobe s teškoćama u razvoju. Osim kreativnosti, senzibiliziramo učenike za ono najvažnije: ljudskost, empatiju, prihvaćanje i pomaganje te suživot s onima koji su različiti.“ – dodala je profesorica Salontai Pavković.

Osnovna škola Julija Kempfa osim svojih projekata, aktivno sudjeluje u europskim projektima i to od 2013. godine. Erasmus+ projekti svima su već dobro poznati, a s tom aktivnošću će nastaviti i u ovoj školskoj godini.

„Do sada smo završili tri Erasmus projekta, jedan Comenius projekt, a ove i sljedeće godine sudjelujemo u još jednom Erasmus projektu. U tih pet projekata imamo oko 130 višednevnih mobilnosti učenika i nastavnika u europskim državama gdje smo posjetili druge škole. Naši učenici imali su priliku posjetiti Španjolsku, Italiju, Njemačku, Poljsku, Tursku, Litvu, Slovačku, Grčku i Englesku. Učenici završnih razreda koji su pokazali najbolje znanje iz engleskog jezika i ostalih predmeta, koji su sudjelovali na natjecanjima te imali uzorno ponašanje – za nagradu u našoj školi, a u sklopu Erasmus programa, putuju pet dana u inozemstvo. Učenicima je to prekrasno iskustvo, od leta avionom do upoznavanja vršnjaka i upoznavanje neke nove zemlje, to im pokazuje da se rad i trud tijekom osnovnoškolskog obrazovanja isplati.“  – rekla je ravnateljica Sabljak.

Cijeli razgovor svakako poslušajte na našem Mixcloud kanalu.