Kultura

Obilježena 100. godišnjica rođenja Matka Peića

10-02-2023 • 12:58
Rva
Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ i ove godine je obilježila dan rođenja Matka Peića - hrvatskog povjesničara umjetnosti, slikara i književnika, po kojemu i sama udruga nosi ime.

Povodom 100. obljetnice rođenja Matka Peića, u Požegi će se od 10. veljače do 16. ožujka održati niz kulturnih sadržaja objedinjenih pod nazivom “Matko Peić – sto godina s Požegom”. Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ i ove godine je obilježila dan rođenja Matka Peića – hrvatskog povjesničara umjetnosti, slikara i književnika, po kojemu i sama udruga nosi ime. Uz njegovu bistu na istoimenom trgu polaganjem vijenaca i kratkim prigodnim programom odana je počast ovom znamenitom Požežaninu za 100. obljetnicu njegova rođenja.

Tajnica Udruge Melita Grgić podsjetila je na doprinos koji članovi daju u kulturnim aktivnostima grada, organizirajući brojne izložbe i pjesničke večeri, izdavanje zbirki radova, sudjelovanje na likovnim kolonijama. Osim toga, u sklopu programa 100. obljetnice rođenja Matka Peića, u Gradskoj knjižnici Požega organiziraju priredbu i promociju svoje zbirke koju su nazvali „Skitnje obojene ljubavlju“.

„Kroz sam naziv se vidi da smo ju posvetili Peiću, tu smo “proskitali” kroz razne teme i radove, a sve s ljubavlju prema svemu oko nas – svemu onome što je i sam Peić opisivao u svojim skitnjama. Novina ove godine je što smo uključili mlade stvaratelje u suradnji s Osnovnom školom Dobriša Cesarić, pridružilo nam se četrdesetak učenika čija djela smo izabrali i objavili jednu manji zbirku naziva „Mladi Peićevci“. Imat ćemo i goste iz Glazbene škole Požega uz učenike Osnovne škole Dobriša Cesarić. Pozivam sve da 10. veljače u 18 sati dođu u Gradsku knjižnicu Požega i pridruže nam se u proslavi 100 godina rođenja Matka Peića.“ – rekla je Melita Grgić.

Sve prisutne pozdravili su i zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha te zamjenik gradonačelnika Grada Požege dr.sc. Borislav Miličević.

Ovaj veliki hrvatski povjesničar umjetnosti, slikar i književnik, rođen je u Požegi 10. veljače 1923. godine. Pisao je eseje, feljtone i putopise te likovne monografije. Putujući Hrvatskom od Istre do Baranje, od Jadrana do Dunava, Peić je autentično, neponovljivim rukopisom “portretirao” sve Hrvatske regije jakim crtežima i jarkim bojama, što ih je moglo zapaziti samo slikarsko oko, a riječju izraziti samo pjesničko pero. Umro je u Zagrebu 1999. godine, a u rodnoj Požegi, uz bistu i trg koji nose njegovo ime, postavljena mu je spomen ploča u Ulici Antuna Kanižlića na broju 14. O programu obilježavanja 100 godina njegova rođenja pisali smo.

VEZANI ČLANAK

Otvorena izložba ostavštine Matka Peića “Povratak u Požegu”