Kultura

Predstavljen program povodom obljetnice 100 godina rođenja Matka Peića

06-02-2023 • 11:31
Rva
Grad Požega se udružio s kulturnim udrugama i ustanovama kako bi pripremili prigodan i raznovrstan program povodom obilježavanja 100. godišnjice rođenja Matka Peića.

Grad Požega se udružio s kulturnim udrugama i ustanovama kako bi pripremili prigodan i raznovrstan program povodom obilježavanja 100. godišnjice rođenja Matka Peića. Matko Peić bio je Požežani, umjetnik, slikar, putopisac, povjesničar umjetnosti, esejist, akademik, a svim građanima Požege ostavio je veliko kulturno naslijeđe, naglasila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović. Dodatnu potvrdu o vrijednosti njegove ostavštine donijelo je i Ministarstvo kulture rješenjem kojem zbirku akademika Matka Peića, koja je sada u vlasništvu Gradskog muzeja Požega, proglasilo kulturnim dobrom.

„Dužnost svih nas je doprinijeti očuvanju i promociji ove ostavštine, jer uistinu imamo na što biti ponosni. Dug je još put pred djelatnicima Gradskog muzeja Požega kako bi se ova građa u potpunosti obradila, a vjerujemo da se u njoj krije još puno neotkrivenog blaga. Grad Požega podržava rad svih ustanova i udruga koje doprinose ovom očuvanju, te se zalaže za promociju likovne umjetnosti i književnosti. Nastojat ćemo i dalje pružati podršku za promociju našeg kulturnog dobra. Nadamo se da će dani  Matka Peića pod nazivom „Sto godina s Požegom“ biti dobro prihvaćeni na zadovoljstvo publike koja željno iščekuje nove programe, te vas sve pozivamo da popratite događaje.“ – rekla je pročelnica Maja Petrović.

Kolika je zapravo važnost te ostavštine objasnila je vršiteljica dužnosti ravnateljice Gradskog muzeja Požega prof. Lidija Španiček.

„S obzirom na to da ove godine obilježavamo 100 godina rođenja Matka Peića, ovo je zapravo početak ovog obilježavanja, a tijekom godine ćemo imati i više programa u sastavu Gradskog muzeja Požega. Imali smo prošle godine izložbu povodom Dana grad Požege „Akvalna Požega Matka Peića“ gdje smo predstavili dio ostavštine koji je vezan isključivo uz Požegu. Sad ovdje na dan rođenja 10. veljače imat ćemo otvorenje izložbe vezane uz segmente cijele ostavštine, dakle arhivski dio koji će naša kolegica kustosica Ivana Domanović predstaviti. Zatim ćemo imati književni dio koji se odnosi na dio knjiga, ali i na zanimljive knjige s posvetama poznatih osoba, a predstavit će ih kolegica Andreja Vojnić. Likovni dio predstavit ću ja, s obzirom na to da je to proces obrade ostavštine, vjerojatno će trajati i duže od dvije ili tri godine. Komisija o rješenju te ostavštine navela je kako će za cijelu ostavštinu biti potrebno nekoliko godina i nekoliko stručnjaka koji bi sve to obradili.“

„Pred nama je cijeli život Matka Peića, ova izložba bit će predstavljena sa 71 likovnim radom. To su djela vezana uz Požegu, djela koja obrađuju različite teme koje je Peić slikao, a zanimljivost je u akvarelu kojeg je on koristio. Ono što je također zanimljivo su gradovi koje je on posjetio, a nešto posebno su i tri djela Branka Petrovića s kojim je išao u Gimnaziju. Ovo je prvi puta da smo vidjeli njegove radove, u cijeloj toj ostavštini postoje i djela drugih poznatih slikara koje ćemo u nekoj drugoj prilici vidjeti. Izložba će biti otvorena 10. veljače i trajat će sve o 16. ožujka na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega.“ – rekla je prof. Lidija Španiček, vršiteljica dužnosti ravnateljice Gradskog muzeja Požega.

U gradu Požegi djeluje i Udruga koja nosi ime Matka Peića, to je Udruga zavičajnih umjetnika i slikara, a njihove aktivnosti povodom obilježavanja velike godišnjice predstavila je tajnica Udruge Melita Grgić.

„Udruga se aktivno uključila u obilježavanje 100. obljetnice, ovo je već deveta godina kako mi obilježavamo dan njegova rođenja. Udruga je i osnovana prije devet godina, a sve kako bi se pisci i pjesnici iz županije mogli udružiti i predstaviti kroz svoje radove. Poticaj nam je bio naš Požežanin Matko Peić koji je objedinio u sebi sve tri grane – poeziju, spisateljstvo i slikarstvo, te nam je bio i inspiracija. S dubokim poštovanjem prema njegovom djelu i radu, dodijelili smo si naziv „Matko Peić“. Kroz naše nastupe i djelovanje nastojimo privući mlađe i starije osobe da nam se pridruže, a ovu devetu godinu obilježavanja započet ćemo polaganjem cvijeća kod biste Matka Peića. Tu nam se uvijek pridruže djeca iz naših osnovnih škola, a mislim da su oni ti koji će nešto više saznati o njemu i prenositi dalje kroz svoj život.“

„Nakon toga ćemo se pridružiti na otvorenju izložbe u Knjižnici, a isti dan nakon izložbe održat ćemo svoju priredbu i promociju naše zbirke koju smo nazvali „Skitnje obojene ljubavlju“. Kroz sam naziv se vidi da smo ju posvetili Peiću, tu smo “proskitali” kroz razne teme i radove, a sve s ljubavlju prema svemu oko nas – svemu onome što je i sam Peić opisivao u svojim skitnjama. Novina ove godine je što smo uključili mlade stvaratelje u suradnji s Osnovnom školom Dobriša Cesarić, pridružilo nam se četrdesetak učenika čija djela smo izabrali i objavili jednu manji zbirku naziva „Mladi Peićevci“. Imat ćemo i goste iz Glazbene škole Požega uz učenike Osnovne škole Dobriša Cesarić. Pozivam sve da 10. veljače u 18 sati dođu u Gradsku knjižnicu Požega i pridruže nam se u proslavi 100 godina rođenja Matka Peića.“ – rekla je Melita Grgić.

U organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi bit će održan Znanstveni skup Matko Peić, a ugostit će neke od cijenjenih imena, a više o tome rekla je upraviteljica Zavoda dr.sc Snježana Jakobović.

„Uz ovu prekrasnu obljetnicu nekako je bilo sasvim logično da se uključimo s nekom aktivnosti, u ovom slučaju će to biti jedan znanstveni skup. To nije prvi znanstveni skup o Matku Peiću, u svom postojanju već 14 godina, naš Zavod ovdje u Požegi organizirao je već dva skupa. Skup organiziramo zajedno s Gradskim muzejom Požega i Gradskom knjižnica Požega, a održat će se 3. ožujka s početkom u 10 sati, u prostoru Knjižnice. Ono na što smo ponosni, a to je dakako rezultat te stote obljetnice, veliki broj predavača. Naime, ove godine ćemo imati 15 izlaganja, to moram reći da su dva izlaganja iz Zagreba s Likovne akademije, doći će dvije profesorice i izložiti svoje radove, a one su radile s Matkom Peićem na Akademiji.”

“Također, dva izlaganja će biti iz Osijeka s Akademije za umjetnost i kulturu, a ove godine se uključio i Gradski muzej s tri izlaganja njihovih djelatnica. Imat ćemo jedno izlaganje iz Instituta za jezik i jezikoslovlje, imamo profesorice s gimnazije, jednu iz osnovne škole, a tu je i naša Udruga. Jedan lijepi broj predavanja, svi predani radovi će biti recenzirani od strane Akademija, zatim će se tiskati u našem boju časopisa „Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi. Još jedanput pozivam sve na Znanstveni skup 3. ožujka u 10 sati, u prostoru Dvorane znanja Gradske knjižnice u Požegi.“ – rekla je dr.sc Snježana Jakobović, upraviteljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi.

Većina ovih događanja održat će se u prostoru Gradske knjižnice Požega, osim domaćina su i suorganizator u održavanju obilježavanja, više o tome je rekla ravnateljica Knjižnice Aleksandra Šutalo.

„Stvarno bi Matko Peić bio sretan, kad vidim sve ovo što su udruge i kulturne ustanove s područja našeg grada pripremile povodom ove važne obljetnice, mislim da bi bio zadovoljan. Knjižnica je domaćin izložbe i znanstvenog skupa, a isto tako imamo i svoj program. Radi se isto o jednoj izložbi u sklopu programa koji je sufinanciran iz Ministarstva kulture i medija.Kroz izložbu će se potvrditi ono što sam već puno puta govorila – otkad imamo ovakvu knjižnicu i galerije, zaista se kao grad možemo pohvaliti s jačim kulturnim programom.”

“Budući da smo se od prošle godine pripremali za ovu obljetnicu, prijavili smo i dobili sufinanciranje za izložbu koju ćemo otvoriti 16. ožujka na našoj Galeriji svjetlosti, a radi se o izložbi akvarela akademskog slikara Davorina Radića. Radi se trenutno o jednom od najpoznatijih i najvažnijih slikara u Hrvatskoj, a ono što je jako zanimljivo – Davorin je bio oduševljen Peićem, a Peić je bio oduševljen njime. Njihova povezanost potječe iz doba Davorinova studiranja, kad je Matko Peić njemu bio profesor. Kao uvod u samu izložbu imat ćemo predavanje likovnog i književnog kritičara Milana Bešlića, koji će dati jedan osvrt na samu izložbu.“ – rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo.