Gospodarstvo

Nastavna baza u Podgorju otvara svoja vrata i prema turistima

19-01-2023 • 14:13
Rva
Iako je Veleučilište u Požegi preraslo u Fakultet turizma i ruralnog razvoja, dobra tradicija obilježavanja blagdana sv. Vinka u nastavnoj bazi u Podgorju nije izostala

Iako je Veleučilište u Požegi preraslo u Fakultet turizma i ruralnog razvoja, dobra tradicija obilježavanja blagdana sv. Vinka u nastavnoj bazi u Podgorju nije izostala. Nedavno je osnovana i spin-off tvrtka Vinum Academicum d.o.o., koja sada upravlja objektom i vinogradom. Zašto je došlo do ovog razdvajanja, pojasnio je direktor poduzeća doc.dr.sc. Berislav Andrlić, privremeni prodekan za razvoj i poslovanje Fakulteta.

„Tendencija suvremenog obrazovanja je upravo osnivanje ovakvih poduzeća, koja će biti usmjerena na istraživačku i nastavnu djelatnost, ali i na komercijalnu djelatnost. Tako taj transfer tehnologija i istraživanja koja nastavnici provedu u okviru svojih znanstvenih radova, završe upravo kao rezultat kvalitetnijeg i izvrsnijeg vina i zadovoljnih potrošača.“, pojasnio je Andrlić.

Nastavna baza je dobro opremljena, no u sklopu ovogodišnjeg financijskog plana dobit će sredstva iz europskih fondova s kojima će objekt biti nadograđen u eno-gastro nastavnu bazu, koja će poslužiti kao informacijski turistički centar, a i kao mjesto za nastavu. Objekt otvara novu perspektivu prema turistima i građanima puno otvorenije nego prije, jer je sada poduzeće.

Vinski stručnjak doc.dr.sc. Josip Mesić, koji na Fakultetu predaje Tehnologiju vina, za 2022. godinu kaže da je u vinogradarskom dijelu bila izuzetno zanimljiva i komplicirana.

„ Rezultat je bolji od očekivanog, vina su izvrsna, svježa i lagana. Zadnjih godina imali smo problema sa visokih šećerima što rezultira i visokim alkoholima. Ove godine smo imali dugotrajnu sušu, nešto manji urod, no oborine u vrijeme berbe su izbalansirale sadržaj šećera u grožđu i alkohola u vinu kasnije.“, pojašnjava Mesić. Vincelovo tradicionalno označava i početak rezidbe vinograda, a prema viđenome, rozge su dobre i očekuje se dobra vinogradarska godina.

Trsove je blagoslovio vetovački župnik Želimir Žuljević, dok se za dobru atmosferu pobrinuo tamburaški sastav Paori.