Scena

Najava Martinja u Kutjevu: „Bit će to dan ispunjen tradicijom, vinom, glazbom i zajedničkim veseljem“

04-11-2023 • 07:56
Rva
Martinje u Kutjevu nije samo proslava berbe grožđa, već prilika da se zajedno s obitelji i prijateljima stvori nezaboravan trenutak.

Na održanoj tiskovnoj konferenciji u prostorijama Turističke zajednice Grada Kutjeva, direktorica Turističke zajednice Grada Kutjeva, Anita Majstorović, predstavila je uzbudljiv program ovogodišnjeg Martinja. U ranojutarnjim satima, točnije u 8,00 sati, planinari će se okupiti na Trgu graševine u Kutjevu kako bi uživali u pravom slavonskom doručku. To je samo početak priče, jer slijedi niz uzbudljivih aktivnosti.

U 9,00 sati, posjetitelje će srdačno dočekati Gradska glazba Kutjevo, a dobrodošlicu će im tradicionalno uputiti gradonačelnik Josip Budimir, što će upotpuniti atmosferu svečanog dana. Nakon toga, u 10,00 sati, planira se planinarski izlet pod stručnim vodstvom Hrvatskog planinarskog društva Vidim Kutjevo. Očekuje vas nezaboravan dan na otvorenom, uživajući u prekrasnoj prirodi, naglasili su prilikom najave. U 11,00 sati, u prekrasnoj Crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije, bit će održana svečana sveta misa, što će dodatno obogatiti duhovnu dimenziju ovog događanja.

Trg graševine postaje epicentar zabave od 13 sati.

Otvaranje martinjskog sajma uz nastupe kulturno-umjetničkih društava stvara posebnu atmosferu, nudeći posjetiteljima priliku da istraže raznolike lokalne proizvode. U 14,00 sati, očekuje nas povorka i blagoslov mošta ispred Crkve Rođenja BDM, što dodatno obogaćuje tradicionalni karakter Martinja.

U 15,00 sati, uslijedit će glavni trenutak – Martinjski obred uz prisustvo vinskog biskupa. Ova tradicionalna ceremonija prava je poslastica za sve ljubitelje vina, simbolizirajući berbu grožđa. Kako bi se zabava nastavila, u 15,30 sati, pozornicu preuzimaju TS De Gotho i TS Žute Dunje, pružajući odličan glazbeni program koji će zabavljati sve okupljene.

Na tiskovnoj konferenciji sudjelovao je i gradonačelnik Grada Kutjeva, Josip Budimir, koji je sve prisutne pozvao na ovo posebno događanje.

“Pozivam sve naše sugrađane i goste da dođu i pridruže se proslavi Martinja u Kutjevu. Bit će to dan ispunjen tradicijom, vinom, glazbom i zajedničkim veseljem. Ne propustite ovu priliku da uživate u prekrasnom Kutjevu i proslavite Martinje s nama.”

Na tiskovnoj konferenciji također se predstavila predstavnica udruge “Kutjevački vinari”, Marija Elena Nikolić, koja je najavila Dan otvorenih podruma koji će se održati danas, u subotu. Ovaj događaj pruža priliku svim vinoljupcima da istraže bogatstvo lokalnih vinskih tradicija. Raspored i dostupne vinarije možete vidjeti na plakatu ispod.

Svima koji su spremni doživjeti autentičnu proslavu Martinja, Kutjevo srdačno dočekuje na Trgu graševine u nedjelju, 5. studenog 2023. godine. Martinje u Kutjevu nije samo proslava berbe grožđa, već prilika da se zajedno s obitelji i prijateljima stvori nezaboravan trenutak.

VEZANI ČLANAK

Martinje u Kutjevu uz najbolju vinsku kapljicu na Trgu graševina