Scena

Martinje u Kutjevu uz najbolju vinsku kapljicu na Trgu graševina

02-11-2023 • 13:34
Rva
Ovog vikenda smo u Kutjevu na tradicionalnom Martinju, gdje nas očekuje dobra zabava i još bolja vinska kapljica. No naravno, ako piješ – ne vozi!

Ovog vikenda održava nam se Martinje u Kutjevu, krštenje mošta u vino, dani otvorenih podruma i prigodan program za sve posjetitelje Trga graševine. Cijeli program najavio je predsjednik Udruge kutjevački vinari Krunoslav Sontacchi prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“. Ovogodišnje Martinje u Kutjevu organiziraju Turistička zajednica Grada Kutjeva u suradnji s Udrugom Kutjevački vinari i naravno Gradom Kutjevom.

Službeni program započinje u subotu, 4. studenog, i to Danom otvorenih podruma

„Posjetitelji idu po Kutjevu i kušaju po vinarijama ove aktualne berbe, ali uvijek tu bude i da svaki vinar izvuče neku svoju već zaboravljenu berbu. U direktnom kontaktu s vinarima se može puno toga doživjeti. Ove godine imamo pet vinarija – Vinarija Perak, Vinarija Kutjevo, Vinarija Bodegrajac, Vinarija Tandara i Vinarija Sontacchi. Termine smo napravili kako bi se posjetitelji mogli bolje organizirati za posjet vinarima, a to je u 14 sati, u 16 sati i u 18 sati. Ako su veće grupe onda je poželjno najaviti se, inače nije potrebno, zato se zove Dan otvorenih vrata podruma.“ – rekao je Krunoslav.

Glavni dio programa je u nedjelju, 5. studenog, kada već u jutarnjim satima stižu planinari na Trg graševine, a oni zatim polaze na izlet u organizaciji Planinarskog društva „Vidim“ Kutjevo.

„U nedjelju je naše tradicionalno kutjevačko Martinje, tada najviše posjetitelja imamo među planinarima koji dolaze, te svi drugi koji vole dobru vinsku kapljicu. Sve započinje od 9 sati ujutro kada se okupljaju planinari uz slavonski doručak, ove godine ponovno imamo Gradsku glazbu Kutjevo koja će prirediti dobrodošlicu. U 10 sati je polazak na planinarski izlet, a u 11 slijedi sveta misa u kutjevačkoj crkvi. Zatim otvaramo Martinski sajam od 13 sati na Trgu graševine i tada povorka kreće prema crkvi gdje će biti blagoslov mladog vina. Nakon toga se svi vraćamo na Trg, a neće naravno izostati onaj narodni biskup i obred krštenja mošta. U glazbenom programu će sve zabavljati tamburaški sastavi De Gotho i Žute dunje.“ – najavio je Krunoslav, te je dodao kako su na planinarski izlet pozvani svi željni svježeg zraka i malo rekreacije i da postoje tri staze, a svaka ima svoju težinu.

Na Martinjskom sajmu, osim kutjevačkih vinara koji će donijeti svoje mlado vino na kušanje, prisutni će biti i lokalni OPG-ovci sa svojim proizvodima. U 15,30 započinje glazbeni program, a sve će trajati „dok ne završi“, naglasio je Krunoslav Sontacchi.

Službeni kraj berbe kutjevački vinari su obilježili proteklog tjedna, a kako su zadovoljni ovogodišnjim urodom otkrio je Krunoslav u razgovoru.

„Ova vinogradarska godina je bila izazovna, kao i sve naravno, ali na početku vegetacije imali smo jako puno kišnih dana, tako da je bilo dosta napada peronospore. No nismo stali, borili smo se, pomagali jedni drugima. Mentalitet vinarske zajednice je takav da nismo prestali vjerovat, 791 godina već je proizvodnje, tako da je to nešto što se ne smije zanemariti. Tako da je nastupila jedna jako lijep završetak ljeta i početak jeseni, imali smo dobre uvjete za berbu grožđa. Kako je vrijeme odmicalo, ispostavilo se da je jedna fantastična berba odrađena, bez botritisa i drugih bolesti. Ova peronospora je prorijedila urod ali je osigurala vrhunsku kvalitetu i to će se sve moći probati već u subotu i nedjelju na Martinju u Kutjevu.“ – naglasio je Krunoslav Sontacchi.

Ovog vikenda smo u Kutjevu na tradicionalnom Martinju, gdje nas očekuje dobra zabava i još bolja vinska kapljica. No naravno, ako piješ – ne vozi!

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu.