Društvo

Misliš da si majstor roštiljanja? Prijavi svoju ekipu na 5. Grill Slavonicu!

24-08-2023 • 10:18
Rva
„Čujemo često „joj ja kad napravim roštilj, ma moj roštilj je najbolji!“ Sada dajemo priliku svima da pokažu što znaju!“

Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega, Tjednik Kronika požeško-slavonska organiziraju po peti puta gastro manifestaciju  Otvoreno prvenstvo u roštiljanju Grill Slavonica, ovoga puta u sklopu festivala Zlatne žice Slavonije. Grill Slavonica održat će se u parku kraj Orljave u subotu 2. rujna, dan nakon požeške Fišijade. Cijeli program najavio je predsjednik Udruge „Požeški čuvari baštine“ i urednik tjednika „Kronika“ Vladimir Protić, inicijator i organizator nekoliko etno, gastro i eno manifestacija u Požeštini.

Pobjednici s “Grill Slavonice” odlaze na Državno prvenstvo u roštiljanju!

„Grill Slavonica je jedno natjecanje koje smo pokrenuli kad smo vidjeli da postoji i državno natjecanje u roštiljanju, ali naših predstavnika već godinama nema, jer nije bilo prvenstva. Mi smo prije pet godina dobili ideju da napravimo natjecanje za ovaj dio Slavonije. Najveći broj natjecatelja bude s našeg područja, ali bilo ih je i iz susjednih županija. Ova manifestacija nije nova, ali je po prvi puta stavljamo u dane festivala Zlatne žice Slavonije, kako bi tu ponudu još proširili i kako bi događanja bilo više, pogotovo preko dana. Svakako možemo reći da će „Grill Slavonica Zlatne žice Požega 2023.“ biti pravi praznik roštiljanja i uživanja za brojne ljubitelje manifestacija na otvorenom.“– rekao je Vladimir.

Pozivaju se ekipe da se prijave na pozeska.kronika@gmail.com ili broj mobitela 098/464-174. Svim natjecateljima osigurava se meso i drveni ugljen, a na njima je da ponesu svoje začine.

„Sve započinje od 10,00 kada se okupljanju ekipe, onda uređuje mjesto za roštiljanje. Ekipe zadužuju 4 vrsta mesa, priređuju marinadu za ražnjiće i kotlete, prave mješavine začina za ćevapčiće i pljeskavice te pripremaju roštilj koji pale točno u 12,00 sati. Roštiljanje mesa počinje na znak organizatora, a uređenje i garniranje roštiljanog mesa na pladnjeve za ocjenjivanje počinje od 13,30 sati. Nakon ocjenjivanja kvalitete roštilja, slijedi objed za članove ekipa, njihove goste i posjetitelje, naravno ako su ga dobro pripremili i da nije izgorio, jer će onda morati posuditi od susjedne ekipe koji ćevapčić ili ražnjić.

„Čujemo često „joj ja kad napravim roštilj, ma moj roštilj je najbolji!“ Sada dajemo priliku svima da pokažu što znaju!“

„Pripremamo se za 30-ak ekipa otprilike, toliko ćemo uspjeti nabaviti mesne sirovine za sve, ali ako bude koja ekipa više, nije problem. Takve manifestacije traže popratni sadržaj, bit će toga naravno i ovdje. Za one koji su se odlučili da ne žele pokazati svoje umijeće u roštiljanju, tu je ugostiteljska ponuda, moći će se taj dan provesti u parku. Dan ranije je u parku Fišijada koja je uvijek velika i dobro posjećena, a mi se priključujemo drugog dana. Nastojat ćemo da ovo postane tradicija, da taj lijepi park koji imamo i iskoristimo tijekom vikenda za manifestacije tijekom dana.“ – rekao je Vladimir.

Komisija pri ocjenjivanju gleda kvalitetu ispečenog mesa te garniranje tog pladnja kojeg je natjecateljska ekipa predala. Ocjenjuje se i najbolja priča koju će netko ispričati o svom predanom pladnju.

Od 15 sati slijedi proglašenje pobjednika, dodjela pehara i vrijednih nagrada za najbolje ekipe, koje su osigurali naši vjerni sponzori PEVEX, Limarija Sebastijan, Alles Elektrocentar i Plamen, kojima se i ovaj puta zahvaljujemo. Pokroviteljstva su se prihvatili Grad Požega, Turistička zajednica Grada Požege, Požeško-slavonska županija i Općina Brestovac, kojima se također zahvaljujemo. Pozivaju se društva, skupine, tvrtke i ekipe prijatelja da se prijave i okušaju u natjecateljskom dijelu roštiljanja, osvoje vrijedne nagrade i dobro se zabave u danima našeg požeškog Festivala.“ – dodao je Vladimir Protić.

Cijelu emisiju poslušajte na našem Mixcloud kanalu.