Društvo

Prijave za 27. požešku Fišijadu otvorene su još nekoliko dana

23-08-2023 • 12:43
Rva
U požeškom parku kraj Orljave 1. rujna održava se tradicionalna Fišijada. Što nas sve očekuje najavila je direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda.

Požega tijekom rujna postaje festivalski grad, ispunjen društvenim, zabavnim, glazbenim i naravno eno-gastro manifestacijama. Sve započinje već 1. rujna od jutarnjih sati jer se u požeškom parku kraj Orljave održava tradicionalna požeška Fišijada. Što nas sve očekuje, najavila je direktorica Turističke zajednice Grada Požege Mirna Šimunović Svoboda, najavivši i neka događanja u okviru festivala Zlatne žice Slavonije koji se u Požegi održava od 1. do 3. rujna.

„Svi majstori u pripremanju fiš paprikaša u kotliću svoje kuharsko umijeće mogu pokazati na „27. požeškoj Fišijadi” koja će se i ove godine održati u sklopu festivala „Zlatne žice Slavonije“ u parku kraj Orljave, u petak 1. rujna. Ova manifestacija nije samo kulinarsko natjecanje u pripremanju najboljeg fiša – ona zapravo predstavlja tradiciju i kulturu, našu destinaciju Zlatnu Slavoniju, druženje, glazbu, dobru kapljicu i dobar zalogaj.“ – rekla je Mirna.

Okupljanje natjecatelja je od ranih jutarnjih sati, a svečano otvorenje natjecanja je od 10,45 sati.

Od 7 sati ujutro kreće podjela natjecateljskih mjesta, u 10,45 održat ćemo svečano otvorenje natjecanja, dok će u 11 sati majstori fiša moći započeti s kuhanjem. Također, nakon svečanog otvorenja, svojim će nam se nastupom predstaviti Folklorni ansambl „Jiskra“ iz Plzeňa u Češkoj Republici. To je gostujući ansambl koji će kasnije toga dana nastupiti na Folklornim motivima ovogodišnje Tradicijske riznice festivala Zlatne žice Slavonije.“ – rekla je Mirna.

Za pripremu su predviđena dva sata, što znači da će u 13 sati uslijediti prikupljanje uzoraka, a najbolje majstore fiša očekuju vrijedne nagrade koje će se dodijeliti u 14 sati.

„Ovdje se moram zahvaliti našim sponzorima, Gradu Požegi, Zagrebačkoj pivovari, Kutjevu d.d., tvrtki Spin Valis, tvrtkama Tekija i Komunalac čiji djelatnici aktivno sudjeluju u pripremi svakog gradskog zbivanja, potom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Požega, te ugostiteljstvu Zlatni lug u čijoj će se gastro ponudi naći najbolji riblji specijaliteti.“ – dodala je.

Prijave natjecatelja otvorene su do 25. kolovoza, a sve informacije možete pronaći ovdje.

Sudjelovanje na natjecanju se ne naplaćuje, dakle nema kotizacije za natjecatelje. Turistička zajednica za sve natjecatelje osigurava 3 kg ribe, vodu, drva za potpalu i vreću za otpad dok je svaki natjecatelj dužan osigurati kotlić za kuhanje i začine prema vlastitom receptu. Predviđeno trajanje pripreme fiša je dva sata, a ocjenjivački sud ocjenjuje sljedeće karakteristike: boja, gustoća, okus i opći dojam po bodovima od 1 do 10. Natjecatelj je dužan biti uz kotlić kod preuzimanja njegovog uzorka ribljeg paprikaša za ocjenjivanje.

Dođite u park kraj Orljave, uživajte u vrevi ljetnoga dana, u neodoljivom mirisu rijeke pomiješanog s mirisom ribe te se zabavite uz nastup tamburaškog sastava De Gotho, pozvala je direktorica Šimunović Svoboda.

Požeška Fišijada je ujedno i uvod u program festivala Zlatne žice Slavonije, a Mirna nam je najavila što nas očekuje tijekom dopodneva drugog festivalskog dana.

„Subota je i ove godine rezervirana za program posvećen našim najmlađim sugrađanima. Tako će se u šetališnoj zoni kod zgrade suda održati dječje glazbeno natjecanje „Zlatni mikrofon“ kojega je i ove godine osmislila profesorica Ana Ticl Bušić, a koje će predstaviti dječje pjevačke nade iz deset škola naše županije. Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole, te za one od 5. do 8. razreda osnovne škole. Prema riječima profesorice Ticl Bušić, i ove je godine ponovno je bila jaka konkurencija u obje kategorije.”

“Audicije su se odvijale u školama kroz mjesec lipanj, poslušano je ček 47 kandidata, od kojih je dalje prošlo njih 16. Natjecanje započinje u 10 sati, a uvod u program održat će se od 9,30 kada će nam nastupiti Plesni studio Marine Mihelčić. Tu je Društvo „Naša djeca“ koje se i ove godine uključilo u naš program ,a održat će radionicu izrade slavonskih šešira i ukrasa za kosu pod nazivom „Slavonija u srcu“. Što se tiče drugih sadržaja za djecu, i ove će godine, na radost najmlađih, biti postavljen dječji zabavni park ispred Osnovne škole Julija Kempfa, a tu su i ulični zabavljači koji će nas uveseljavati tijekom sva tri dana trajanja festivala.“ – objasnila je Mirna.

Za vrijeme trajanja festivala, u šetališnoj zoni će se održati festivalski sajam na kojemu će naši vrijedni obrtnici, OPG-ovci, udruge i pojedinci predstaviti svoje rukotvorine i domaće proizvode.

„Tako će ove godine svi posjetitelji i prolaznici moći uživat u bogatoj ponudi tradicijskih proizvoda, proizvoda od drveta, ukrasa, nakita, kao i u ponudi prehrambenih domaćih proizvoda. Što se tiče eno–gastro ponude, na Trgu Svetog Trojstva bit će postavljene drvene kućice u kojima će sa svojim vrhunskim vinima biti Kutjevo d.d., generalni sponzor festivala „Zlatne žice Slavonije“, potom Zen bar s bogatom ponudom alkoholnih i bezalkoholnih pića te gastro ponudom. Tu je i obrt za ugostiteljstvo Nikol iz Našica s fritulama, kokicama i šećernom vatom, a tu su i nezaobilazne langošice. Ove godine s nama će biti tvrtka Alca s alkoholnim pićima našeg brenda Zvečevo, što nam je posebno drago jer nam je i cilj poticati domaće proizvođače koji su snažna karika razvoja turizma destinacije.“ – dodala je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

Doznali smo što nas očekuje u dodatnom programu u sklopu festivala Zlatne žice Slavonije. Cijeli program Festivala najavit ćemo u nadolazećim danima.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud kanalu.