Društvo

Martina Šimić: “Zahvaljujući vama, pružena mi je prilika za novi život”

22-11-2023 • 16:10
Rva
"Operacija je izvršena, zatim je slijedio pretežak oporavak."

Ponekad život zna biti okrutan i surov, ne birajući sredstva i ne gledajući koliko smo toga doživjeli i koliko smo vremena proživjeli. U to su se u Udruzi Humanum uvjerili i prije otprilike godinu dana kada su prepoznali apel mlade sugrađanke Martine Šimić i pokrenuli humanitarnu akciju za nastavak njezina liječenja u Americi.

Martina Šimić je tada imala samo dvadeset i četiri godine, ali su je, u njezinoj vedrini i mladosti, već neko vrijeme sprječavali nepodnošljivi bolovi. Naime, nakon brojnih odlazaka različitim liječnicima, ustanovljena joj je dijagnoza trigeminalne neuralgije, a bolovi koje takva dijagnoza uzrokuje smatraju se jednim od najvećih i najtežih bolova koje čovjek može doživjeti.

Kraj njezinim patnjama nazirao se u liječenju u Americi, u bolnici u kojoj se izvodi takva kompleksna i teška operacija. Vrsni je američki neurokirurg, nakon pregleda nalaza, MartiniŠimić dao nadu u bolje, lakše i zdravije sutra, no prepreku je stvarao novac, odnosno iznos koji je bilo potrebno skupiti kako bi se Martini omogućio odlazak u Ameriku te operacija u navedenoj američkoj bolnici.

“Nakon javne objave i apela, iznos je na našem računu iz dana u dan postajao ogledalo humanosti i solidarnosti naših građana. Naime, u roku od dva mjeseca zajedno smo uspjeli prikupiti novac koji je bio potreban. Također, inicijativom i organizacijom skupine mladih u Požeško-slavonskoj županiji u suradnji s Udrugom mladi za mlade Pleternice, Savjetom mladih Požeško-slavonske županije, Klubom za mlade „Vallis Humanum“, Požeško-slavonskom županijom, Gradom Požega, Gradom Pleternica te Turističkom zajednicom Požega, 12. studenog 2022. godine u Sportskoj dvorani „Tomislav Pirc“ u Požegi, održao se humanitarni koncert „Mladi za Martinu“, a naše je građane zabavljao poznati pop-rock band Crvena jabuka. Humanitarnu akciju podržali su zaista brojni građani, od najmlađih do najstarijih, pa se tako potrebna operacija održala u Americi, 15. prosinca 2022. godine. Također, važnost akcije su prepoznali i mediji koji su akciju popratili te tako omogućili da veći broj ljudi sazna za nju. S obzirom na težinu dijagnoze, Martini je potreban duži oporavak i prilagodba na novi stil života, no nove izazove prihvaća sa zahvalnošću i radošću.” – poručili su iz Udruge Humanum.

Ovim putem prenosimo i Martininu zahvalu svima:
„Drage sugrađanke i sugrađani, svi dragi i dobronamjerni ljudi,
od srca vam velika hvala. Hvala što ste mojoj obitelji, a posebno meni, bili snažan vjetar u leđa i veliki korak na mom putu do Amerike. U mom ste apelu možda prepoznali beznadnost i strah, ali moja volja, hrabrost i želja potaknula vas je na činjenje dobrog djela. Vaše donacije nisu bile samo financijska pomoć, nego i podrška, ljubav i motivacija da sve ono što me je čekalo podnesem hrabro i smireno. Zahvaljujući vama, pružena mi je prilika za novi život; operacija je izvršena, zatim je slijedio pretežak oporavak. Tek prvo olakšanje od bolova desilo mi se šest mjeseci nakon operacije, i to je jedan veliki razlog zašto vam se do sada nisam obratila. Doktor iz Amerike je sretan i zadovoljan sa takvom dinamikom oporavka s obzirom da mi je to druga operacija. Prema njegovim riječima oporavak se predviđa od šest do osamnaest mjeseci. Trenutačno se borim sa intenzivnom boli u lijevom obrazu, ali se bol u glavi i oku svela na minimum. Riječi ne mogu opisati zahvalnost za vašu nesebičnu pomoć, ali, još jednom, hvala! Bilo je više od osamsto uplata i moj san se pretvorio u stvarnost. Zaista morate znati da moja zahvalnost ide svakom ponaosob, svi ste mi neprocjenjivo dragi. Nadam se da će vam se vaša dobra djela isplatiti!“ – poručila je Martina Šimić.

“Ovim putem još jednom zahvaljujemo svima vama na pomoći, donaciji i dobroj namjeri. Udruga Humanum pokrenula je akciju, a naš je apel izazvao velikodušnu reakciju. Hvala vam što, kada god je potrebno, dokazujete da imamo veliko srce i da uvijek možemo računati jedni na druge! U nadi da će potrebe za ovakvim humanitarnim akcijama biti što manje, a da ćemo uvijek biti dobri i humani, srdačno vas pozdravljamo!” – Udruga Humanum.