Sport

Kickboxing klub Borac nastavlja nizati rezultate, a uz novu dvoranu spremni ulaze u idući dio natjecateljske sezone

16-11-2023 • 12:04
Rva
Kickboxing klub Borac jedan je od najmlađih klubova u sklopu Požeškog športskog saveza, a usprkos tome već niže sjajne rezultate.

Ovog četvrtka, emisiju „Jutro s Matkom“ posvetili smo sportu. Kickboxing klub Borac jedan je od najmlađih klubova u sklopu Požeškog športskog saveza, a usprkos tome već niže sjajne rezultate. Ne tako davno uredili su i novu dvoranu za treninge, a danas smo o svemu navedenom razgovarali s Matejem Babićem, trenerom Kickboxing kluba Borac Požega, aktualnim viceprvakom Europe u Full contact-u, te ujedno i diplomiranim kineziologom.

Nova dvorana nalazi se adresi Vjekoslava Babukića 19 u Požegi i prilagođena je posebno za potrebe kickboxinga.

„Dvorana je u privatnom vlasništvu i napravljena je u samome centru grada, nalazi se između Glazbene škole i Doma zdravlja. Pokrenuli smo to privatnim sredstvima, u želji da proširimo samu ponudu kluba, ali i da proširimo rad na mlađe dobne skupine s kojima nismo mogli raditi u Grabriku. Ograničeni smo bili i vremenski, međutim, kako smo sada napravili manju dvoranu, tu imamo svo dostupno vrijeme i možemo sa svima odraditi treninge. To je sada nekakvo trajno rješenje, uspjeli smo popuniti grupe od najmlađih do najstarijih i sada možemo raditi po maksimalnom tempu.“ – rekao je Matej Babić.

Mlađim uzrastima su prilagođene “light-contact” discipline gdje se ne udara punom snagom, već je naglasak na brzini, spretnosti i preciznosti.

Također, dobro su zaštićeni kacigama s vizirima, rukavicama, štitnicima na rukama i nogama što minimizira mogućnost bilo kakve ozljede. Raspored treninga u novootvorenoj dvorani su ponedjeljkom, srijedom i petkom, djeca 5-8 godina treniraju od 18 sati, dok mlađi kadeti 8-12 godina treniraju u terminu od 19 sati.

Za upis je potrebno javiti se treneru Mateju na broj 099/331-7595, ili jednostavno dolaskom na trening u Kickboxing klub Borac.

„Djeca su oduševljena, te mlađe skupine koje su tek krenule. Svi su popunjeni odmah u startu, imali smo dvije grupe djece za početak, razmišljamo o otvaranju još jedne. Jako malo ih odustane, svidjelo im se, sad smo u trećem mjesecu treninga, a do sada smo imali možda po jedno odustajanje u te dvije grupe. Klinci su zbilja zainteresirani i to im je zanimljivo. Djeca po pravilima u amaterskom kickboxingu smiju raditi samo „point fighting“ borbu, to je borba s polu kontaktom gdje se ide na to tko će prvi pogoditi pravilan udarac. To je onda nekakva light verzija, slična karateu ili tako nečemu po bodovanju, ali uz kretnju kickboxinga.“ – rekao je Matej.

„Druga nam je skupina mlađi kadeti, tu stavljamo djecu od 8 do 12 godina koji već rade tri discipline u kojima se većinom i natječemo kao Klub. Ta skupina je već imala dva natjecatelja, sad su nastupili na zadnjem natjecanju, brzo napreduju jedni i drugi. Seniori su nastavili raditi u Grabriku (Sportska dvorana Tomislav Pirc) u standardnim terminima od 20,30 sati i sad sam uveo za sve natjecatelje da više nemaju tri puta tjedno već pet puta. Ove među dane dolaze  u malu dvoranu gdje sređujemo detalje na tehnici i taktici koje inače nemamo vremena na grupnim treninzima.“ – dodao je Matej.

Pristup je prije svega profesionalan te kvalitetno osmišljen pedagoški i metodički. Radi se po WAKO natjecateljskom programu, s naglaskom na cjelokupan razvoj tjelesnih i psiholoških sposobnosti.

„Wako je najjača amaterska svjetska organizacija u kickboxingu koju je priznao Olimpijski komitet i oni su napravili kurikulum gdje od samog početka, pa sve do seniorskog uzrasta, pripremaju za ozbiljnije discipline. S obzirom na godine gdje se s vremenom otključavaju nove discipline, ring i slično, ali i sam nekakav pristup treningu je više naglašen, gdje se ide na konkretnu uporabljivost svih tih tehnika na borilištu. Tu je puno više kretanja uključeno nego u nekakvom kreativnom kickboxingu i ide se na nekakvu bodovnu i taktičku prednost.“ – objasnio je Matej.

Tim Kluba Borac sastavljen od devet natjecatelja i dva trenera nastupio je početkom mjeseca na Kutina Open Kupu, gdje je sudjelovalo više od 700 natjecatelja iz pet država.

„Imali smo prvo natjecanje u sezoni koje nama trenerima služi kao nekakav orijentir što dalje raditi. Pet natjecatelja se natjecalo po prvi puta u životu, što je vrlo bitan događaj za početak nekakve borilačke karijere. Rijetko kome se potrefi da pobjedi u prvoj borbi, međutim naš junior Borna Soukup je uspio dvije borbe pobijediti u ringu. Imao je prve borbe odmah u K-1 disciplini i osvojio je zlato u Kutini. Osvojili smo ukupno sedam medalja, od toga je većinom bila bronca. Ja sam se natjecao u light contact-u i osvojio sam srebro, tako da smo zadovoljni s Kutinom. Bilo je preko 700 natjecatelja, bila je gužva i nekakvi organizacijski problemi, tako da sve u svemu je to dobro i prošlo.“ – rekao je Matej.

Po svojim rezultatima u Klubu Borac posebno se proslavio Ukrajinac Glieb Starovoitov, no Matej je otkrio kako se on vratio u rodnu Ukrajinu.

„Njegov je put u Hrvatskoj za sada gotov, vratio se u Ukrajinu, u svoj rodni grad gdje će probati živjeti pod takvim uvjetima kakvi jesu. Dok je bio tu imali smo savršenu suradnju, uspjeli smo ga dovesti do prvog mjesta na ljestvici u svijetu u samo jednoj sezoni, što je rijetko i praktični neviđeno. Jako je puno i on nama pomogao kao i mi njemu, imali smo jako lijepu suradnju, on će uvijek ostati upisan zlatnim slovima u Klubu. Mi smo razgovarali, ne znači da nećemo više nikad surađivati, možda kada bude stariji ili ako se odluči na ozbiljniji nastavak karijere u kickboxingu, ima svu našu podršku. Također smo se dogovorili da će još neki period nastupati na svjetskim Kupovima za naš Klub, pošto je tako rangiran. Dakle pod našim bojama će se na međunarodnim natjecanjima boriti, dok će se u Ukrajini, u svom klubu u kojem je odrastao, boriti na njihovim natjecanjima.“ – rekao je Matej Babić.

Kickboxing klub Borac aktivan je na Instagramu i Facebooku, tamo ih slobodno zapratite za više informacija.

„Ovu sezonu sad idemo cijelu odraditi, nama iza Nove godine kreću nekakva ozbiljnija natjecanja. Tu je onda Prvenstvo Hrvatske u kickboxingu u svim disciplinama, europski i svjetski kupovi gdje dobivamo ranking bodove za naše natjecatelje. Ovi natjecatelji koji već ulaze u drugu sezonu natjecanja, oni lagano ciljanju na nekakvo rangiranje na svjetskoj WAKO ljestvici, dok ovi kojima je prva sezona, njima je cilj pozicionirati se unutar države na neko respektabilno mjesto u svojoj kategoriji. Svatko od tih natjecatelja na kraju sezone bude barem u top 3 u svojoj kategoriji u Hrvatskoj, što je za prvu sezonu sasvim okej. Dok ovi koji su iskusniji, oni imaju puno veće prilike da uđu u top 30 u svijetu do kraja sezone.“ – rekao je trener Matej Babić.

Cijeli razgovor svakako poslušajte na našem Mixcloud kanalu.

VEZANI ČLANAK

KBK Borac Požega ostvario povijesni rezultat za borilački sport u Požegi