Kultura

Kako su radile nekadašnje požeške brijačnice imat ćemo prilike vidjeti na obilježavanju Dana muzeja

18-05-2023 • 12:30
Rva
Vrijedna i kreativna ekipa iz Gradskog muzeja Požega pripremila je bogati program povodom Svjetskog dana muzeja koji se održava danas, 18. svibnja.

Vrijedna i kreativna ekipa iz Gradskog muzeja Požega pripremila je bogati program povodom Svjetskog dana muzeja koji se održava 18. svibnja. O toj temi razgovaralo se danas u emisiji „Jutro s Matkom“ gdje je gošća bila Maja Žebčević Matić, diplomirana etnologinja i muzejska savjetnica Gradskog muzeja Požega. Obilježavanje Svjetskog dana muzeja započeli su jučer zanimljivim predavanjem naziva “Zaštita prirode u Požeškoj kotlini i Slavonskom gorju“ koje je održao dr.sc. Ivica Samarđić.

„Bio je to prekrasan uvod u prekrasnoj intimnoj atmosferi podruma Požeške kuće gdje smo se imali prilike podsjetiti na ovo blago koje imamo oko sebe i u kojem živimo. Doista inspirativno predavanje dr.sc. Ivice Samardžića, a poslije toga smo kušali majsko vino i uživali u majskim kolačićima, bilo je na čas zaustavljeno vrijeme. Divna asocijacija na ovu temu kojoj je i posvećen Dan muzeja, ta dobrobit i održivost svih bogatstava koje imamo i koja trebamo koristiti kako najbolje znamo.“ – rekla je Maja na samom početku razgovora.

Blago Požege, sve poznatija aplikacija Gradskom muzeja Požega, bit će i danas aktivna za sve zainteresirane sugrađane koji će uz autoricu aplikacije Ivanu Domanović i njezinu kolegicu Andreu Vojinić otkriti blaga Požege.

„Dragi naši Požežani, danas je jedinstvena prilika da upoznate svoj grad kroz poznate ličnosti te jednu zanimljivu i jako ugodnu šetnju po najužem centru grada. Šetnja traje oko sat vremena, ali vjerujete da će vam se isplatiti jer ćete puno toga naučiti, posjetiti te osvježiti neka sjećanja iz druge perspektive uz suvremenu tehnologiju. Ne morate se ničega bojati, pogotovo stariji sugrađani, jer Ivana i Andrea će se potruditi da sve shvatite i doista uživate. Naši sponzori su se potrudili da dobijete i nagradu za tu šetnju, tako da će se svakako isplatiti u 18 sati biti ispred Gradskog muzeja Požega odakle polazi zanimljiva povorka naših građana.“

Po povratku s te šetnje doći će se na centralno mjesto zbivanja, a to je muzejska brijačnica, naglasila je Maja Žebčević Matić.

Posjetitelji će ove godine moći otkriti sve tajne požeške brijačnice, već od 9 sati je otvorena izložba fotografija Kluba čitatelja vlastite prošlosti „Tko te šiša“. Djelatnici Muzeja svojim će sugrađanima od 18 sati omogućiti i fotografiranje s pravim bricom, a više o tome je otkrila Maja.

„Sa zadovoljstvom smo jutros ispratili prvu grupu učenika koji su došli na izložbu. Doista i djeca i mi odrasli se moramo zapanjiti nad tehnologijom s početka 20. stoljeća, u tom malom zanimljivom prostoru koji je jedini očuvani takve vrste u Hrvatskoj. Naravno majstor Mišta je naručio iz Beča tu cijelu opremu i taj namještaj, ali niz tih malih detalja i mehanizama koji čine brijanje i muško druženje u takvom prostoru ugodnima – zaista je zanimljivo otkriti. Dođite i nemojte propustiti priliku, pogledajte uživo danas od 9-13 sati i od 17-20 sati. Naravno u tom prostoru smo prigodno stavili i izložbu zahvaljujući našem Klubu čitatelja vlastite prošlosti i zahvaljujući zbirci naših Požežana iz brijači salona, jedna mala pre slatka priča o brijačima i frizerajima. Čisto da se podsjetimo na zanimljivosti o toj djelatnosti koju su Požežani uživali na nivou Zagreba, Beča i Budimpešte.“ – rekla je Maja.

Izabrali su jednu od mnoštva fotografija Požežana – gdje brico stoji s jednom osobom pred svojom brijačnicom, a danas u ulozi brice imaju Matu Raguža, umirovljenog profesionalca, dodala je Maja.

„On je baš jedan gospodin s brkovima njegovanim, onako kako dolikuje jednom brici. Svatko će u toj istoj pozi se moći namjestiti, a naš Boris će ih uslikati – dođite svi na slikanje i napravit ćemo jedan video koji će biti podsjetnik na ovogodišnji Dan muzeja, na značenje prošlosti, na naš identitet te koliko smo zapravo dio te priče. To je jedan trajni spomen koji će ljudi moći spremiti sebi s društvenih mreža, jer i oni su dio te priče.“ – objasnila je Maja te dodala kako će od 19 sati biti „Muzejska tombola“.

VEZANI ČLANAK

Život Požežana iz zbirke fotografija Bernarda Tancoša – Klub čitatelja vlastite prošlosti

„Tombola je nastala kao i sve u našem Muzeju, na tragu naših povijesnih priča. Nekada su društva organizirala dobrotvorne tombole za svoje ciljeve, onda bi vrijedne predmete koje su skupili od trgovaca i ostalih, obično prezentirali u nekakvom izlogu, pa su građani to vidjeli i poželjeli sudjelovati u toj tomboli. Pred tim izlogom je bilo izvlačenje tih tombola, bio je to zanimljiv društven događaj. Napomenut ću kako na jednoj fotografiji zbirke Tancoš imamo djevojčicu na velikom Harley Davidsonu, a objašnjenje fotografije – taj motor je dobiven na tomboli. No, naši pokloni ove godine neće biti tako bogati, bit će vrijedni u onom smislu onoga što je nama vrijedno – morate doći vidjeti! Tombola je besplatna, dakle ništa vas ne košta da se dođete družiti s nama, da se fotografirate i izvučete neki broj te osvojite nešto.“ – rekla je Maja.

Na samom kraju obilježavanja održat će se otvorenje muzejske vanjske zbirke „Muzejska brijačnica – korak do postave“.

„Naime, 2017. godine kad je brijač stare garde odlazio u mirovinu, prodao je Muzeju cijeli komplet te brijačnice, namještaj i inventar te sve uređaje vezane za taj obrt. Zahvaljujući Gradu smo taj prostor i dobili, ta brijačnica ne odlazi nigdje, ona ostaje tu i naravno dana je na upravljanje našem Povijesnom odjelu. Mi jesmo ovom pričom do našeg budućeg prostora, ali tko god stane na dvije stope na ulazu, uključit će se senzor i zabljesnut će mu ta brijačnica s porukom „Dolazim odmah!“. Dakle jedan ambijentalni postav koji će biti na dispoziciji svim prolaznicima u bilo koje doba dana i noći.“

„Jedna priča koja će pričati sama za sebe…“

„U određenim okolnostima ćemo naravno oživljavati taj prostor, neki se sjećaju brijanja za Dan muzeja koja su oživljavali naši Požežani. Nadamo se da ćemo doprinijeti kvaliteti našeg Trga koji će jedan dan biti bez automobila i jednoj šetališnoj zoni koja je prepuna tih povijesnih detalja. Jedan od njih je evo podsjetnik na to kako su se u Požegi muškarci brijali i uživali u uređivanju sebe. Drugim riječima, dobit ćemo jednu kulturno-turističku atrakciju u Požegi. Dragi naši Požežani, dobrodošli! Znate da sve što mi iz Muzeja radimo, radimo zbog vas.“ – rekla je Maja Zebčević Matić.

Proslavimo Svjetski dan muzeja jednim pogledom u našu bogatu prošlost, a cijelu emisiju poslušajte na našem Mixcloud-u.