Gospodarstvo

[FOTO] Izgradnja CUPOV-a Požega napreduje, u proljeće započinje pokusni rad

24-10-2023 • 14:56
Rva
Jedan od kapitalnih infrastrukturnih projekata na području Požeško-slavonske županije ide prema kraju

Građevinski sektor se zbog niza razloga posljednjih godina susreće s izazovima u izvršenju ugovorenih projekata. Porast cijena građevinskog materijala, manjak radne snage i druge prepreke produljile su planirane rokove izvršenja. Jedan od kapitalnih infrastrukturnih projekata na području Požeško-slavonske županije kojemu se napokon nazire kraj je Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Požega.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljen je 1. prosinca 2017. godine u tadašnjem iznosu od oko 172 milijuna kuna, koji se sufinancira iz sredstava Europske u iznosu od 72,45 %, nacionalnim sredstvima za sufinanciranje prihvatljivih troškova (MINGOR 11,02 % i Hrvatske vode 11,02 %), te manjim dijelom sredstvima jedinica lokalne samouprave – Grad Požega 4,53%, te Općina Velika 0,84% i Općina Brestovac 0,14%.

Radove na dogradnji Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (CUPOV) Požega obišli su danas predstavnici naručitelja Tekije d.o.o., izvođača i nadzora, te lokalnih dužnosnika.

Direktor Tekije d.o.o. Anto Bekić ističe da je u ovom trenutku izvedeno oko 75% radova na CUPOV-u. Očekuje se da će radovi biti gotovi krajem veljače sljedeće godine, nakon čega će započeti pokusni rad u trajanju od godinu dana. Po završetku pokusnog rada i dovršetka projekta, otpadna voda u Orljavu će ići u skladu sa svim hrvatskim i europskim propisima.

– Ovaj projekt će Požegi donijeti ispunjenje svih postavljenih ciljeva kod početka radova, a to je ekološki prihvatljiviji okoliš, koji je u današnje vrijeme jedan od osnovnih ciljeva kod poboljšanja uvjeta življenja u nekoj sredini. Kao gradonačelnik sam prezadovoljan, jer nakon dovršetka projekta Požega konačno završava taj najvažniji infrastrukturni projekt u novijoj povijest grada i veselim se tome. – izjavio je gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić.

– Ovo je jedan od tri projekta aglomeracije koje se provode na području Požeško-slavonske županije, uz aglomeracije Pleternica i Pakrac-Lipik. Bit će to prvi veliki završeni projekt iz prethodnog financijskog razdoblja, izuzetno bitan, ne samo zbog pristupa temeljnoj infrastrukturi koju građani danas trebaju imati, nego iz razloga zaštite okoliša. Mi ćemo sa završetkom ova tri projekta, te nadam se buduće aglomeracije Kutjevo, u svim našim mrežama imati visok stupanj pročišćavanja. – izjavila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

– Prošle godine u ovo vrijeme smo ovdje gledali u jednu veliku jamu. Sad smo došli i vidimo da je projekt izašao iz zemlje, i da je ostalo još nešto malo radova koji ovise o vremenskim uvjetima. Nakon toga se može raditi neovisno o vremenskim uvjetima, te se nadamo uloviti termin 29. veljače za završetak radova. Mogli smo biti brži, no uz niz okolnosti i izazova, uspjeli smo nadvladali probleme. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli ovom projektu. – izjavio je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

Otpadne vode koje se danas ispuštaju u prirodni vodotok – rijeku Orljavu bez odgovarajućeg stupnja pročišćavanja predstavljaju opasnost, kako za zdravlje ljudi, tako i za okoliš. Na CUPOV se dovodi otpadna voda na pročišćavanje s područja grada Požege, općine Brestovac i općine Velika. Realizacijom projekta ispunit će se zahtjevi hrvatskih i europskih propisa, te poboljšati zdravstveni standardi života stanovništva.

Naručitelj radova je TEKIJA d.o.o., izvođač Zajednica gospodarskih subjekata: RIKO d.o.o. Ljubljana Slovenija, PRESOFLEX GRADNJA d.o.o. Požega, HIDROINŽENJERING d.o.o. Ljubljana Slovenija, a nadzor Investinženjering d.o.o. Zagreb.