Politika

Glavić: „Trenutno je najbitnije građanima pomoći u sanaciji šteta na stambenim objektima“

31-10-2023 • 16:28
Građani Požege isplatu mogu očekivati najkasnije do početka idućeg tjedna.

Održana je izvanredna i 23. sjednica Gradskog vijeća Grada Požege na kojoj su vijećnici prihvatili samo jednu točku Dnevnog reda, no vrlo važnu, a to je Prijedlog Odluke o raspodjeli sredstva pomoći za ublažavanje i uklanjanje i posljedica prirodnih nepogoda nastalih u srpnju 2023. godine.

Područje grada Požege dana 19. srpnja 2023. godine pogodilo je veliko nevrijeme popraćeno olujnim i orkanskim vjetrom, pri čemu su nastale velike štete na stambenim, poslovnim, zdravstvenim, odgojno-obrazovnim, kulturnim i drugim zgradama, na poljoprivredi, automobilima te na infrastrukturi na području grada Požege. Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić proglasila je prirodnu nepogodu Odlukom od 24. srpnja 2023. godine. Sukladno tome, te na temelju zaključaka sa sastanaka s čelnicima jedinica lokalne samouprave, Vlada Republike Hrvatske osigurala je dodatna sredstva za sanaciju šteta.

Sukladno odlukama kojima su dodijeljena sredstva od strane Vlade Republike Hrvatske, te utvrđenim kriterijima za dodjelu sredstava Odlukom Požeško-slavonske županije, bilo je potrebno da Gradsko vijeće Grada Požege donese Odluku o načinu raspodijele sredstava pomoći vlasnicima oštećenih građevina.

Na području grada Požege bilo je nešto manje od 400 prijava, a šteta je procijenjena na 506.432,26 EUR, dok je za iznos za isplatu 488.872,03 EUR.

Podsjetimo, Skupština Požeško-slavonske županije donijela je Odluku o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći od posljedica prirodnih nepogoda. Ukupna prijavljena šteta iznosi 14,8 milijuna eura, od čega su 8 milijuna eura prijave fizičkih osoba, a 6,8 milijuna prijavile su pravne osobe. Od toga je ukupno 3,3 milijuna eura šteta na obiteljskim i višestambenim zgradama, od čega ih je 93% neosigurano. Odlukom se predlaže da se 2,9 milijuna eura raspodjeli po kriterijima do 60% iznosa prijavljenih šteta na obiteljskim i višestambenim neosiguranim objektima u vlasništvu fizičkih osoba, te do 100% vrijednosti troškova koje su imale jedinice lokalne samouprave i službe civilne zaštite za nužnu sanaciju stambenih objekata u vlasništvu fizičkih osoba i troškove sakupljanja i zbrinjavanja otpada od sanacije šteta uzrokovanih prirodnim nepogodama.

Građani Požege isplatu mogu očekivati najkasnije do početka idućeg tjedna.

Vijećnica Martina Vlašić Iljkić istaknula je inicijativu stanovnika Sajmišta u vezi pješačkog mosta, odnosno prijelaza koji je uklonjen zbog potreba lakšeg protoka oborinskih voda u Veličanku. Gradonačelnik Glavić je istaknuo kako će se taj prijelaz ponovno napraviti, ali je trenutno prioritet isplata sredstava građanima za štetu nastalu na stambenim objektima.

„Nemojmo zaboraviti na drugu točku, prva točka su građani, a druga su jedinice lokalne samouprave. Došlo je do štete na mostu, troškova vatrogasaca, civilnih službi, to je sve drugi dio. U ovom trenutku ne možemo znati kolika je ta druga šteta, čak ni približno jer taj dio smo upisali, ali je nejasno što će sve moći ući u kriterije. Moje je pitanje što s društvenim domovima? Jer imamo dva društvena doma gdje je razbijen krov, da li ćemo to moći financirati ili ćemo morati sami – rečeno je da se prvo isplate građani, a onda ćemo to definirati.“ – rekao je gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić.