Politika

Županijska skupština donijela Odluku o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći od posljedica prirodnih nepogoda

10-10-2023 • 12:59
Rva
Županijska skupština donijela je Odluku o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u srpnju 2023. godine, kojom je definirano da će se isplatiti do 60% vrijednosti prijavljenih šteta na obiteljskim i višestambenim neosiguranim objektima u vlasništvu fizičkih osoba.

Županijska skupština Požeško-slavonske županije danas je održala izvanrednu sjednicu na kojoj su prihvaćene dvije točke dnevnog reda. Jedna od točaka je bio Prijedlog odluke o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u srpnju ove godine, a koja je prihvaćena jednoglasno.

Naime, uslijed olujnog nevremena koje je pogodilo Požeško-slavonsku županiju 19. srpnja, nastale su velike štete na stambenim i gospodarskim objektima, javnoj, kulturnoj i sakralnoj infrastrukturi, te poljoprivredi. Županica Antonija Jozić proglasila je prirodnu nepogodu za gradove Požega, Lipik, Pakrac i Pleternica, te općinu Brestovac.

Ukupna prijavljena šteta iznosi 14,8 milijuna eura, od čega su 8 milijuna eura prijave fizičkih osoba, a 6,8 milijuna prijavile su pravne osobe. Od toga je ukupno 3,3 milijuna eura šteta na obiteljskim i višestambenim zgradama, od čega ih je 93% neosigurano. Odlukom se predlaže da se 2,9 milijuna eura raspodjeli po kriterijima do 60% iznosa prijavljenih šteta na obiteljskim i višestambenim neosiguranim objektima u vlasništvu fizičkih osoba, te do 100% vrijednosti troškova koje su imale jedinice lokalne samouprave i službe civilne zaštite za nužnu sanaciju stambenih objekata u vlasništvu fizičkih osoba i troškove sakupljanja i zbrinjavanja otpada od sanacije šteta uzrokovanih prirodnim nepogodama.

„Nakon što su Gradska i Općinska povjerenstva odradili proceduru procjene štete, ta šteta iznosi 14,8 milijuna eura. Odlukom Vlade Republike Hrvatske o raspodjeli sredstava pomoći, našu županiju sljeduje 2,8 milijuna eura iz Državnog proračuna. Sigurno se svi sjećate da smo prije dvije godine identično donosili odluke o kriterijima na našoj sjednici Skupštine, a kada se ti kriteriji utvrde i sada, imamo pravo korištenja tih sredstava. Nakon toga Gradska i Općinska vijeća imaju svoje sjednice i u relativno kratkom roku možemo ići prema sugrađanima i isplatiti iznose.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Druga točka dnevnog reda bio je Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti na Odluku o proširenju djelatnosti Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije. Naime, izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju i cijelom paketu zakona kojim se provodi zdravstvena reforma u Republici Hrvatskoj, predviđeno je da će sanitet koji je bio u okviru Doma zdravlja Požeško-slavonske županije, prijeći u nadležnost Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije. Ovim zaključkom Županijska skupština dala je suglasnost na Odluku o proširenju djelatnosti Zavoda za hitnu medicinu, gdje su dodali i sanitetski prijevoz, objasnila je županica Jozić te je druga točka također prihvaćena.