Društvo

[FOTO] Predivna večer uz tamburaške orkestre u Kaptolu – Tambura bez granica

05-05-2023 • 07:53
Rva
Nastupima tamburaških orkestara započela je trodnevna manifestacija „Tambura za dušu“ koja se po drugi put održava u Kaptolu.

Nastupima tamburaških orkestara započela je trodnevna manifestacija „Tambura za dušu“ koja se po drugi put održava u Kaptolu. Ove godine su pripremili zanimljiv spoj kroz tri različite večeri pjesme, tambure, kulture i običaja. Prvu večer održan je Međunarodni festival tamburaških orkestara naziva „Tambura bez granica“, a publici su se predstavila tri tamburaška orkestra – Tamburaški orkestar Kaptor iz Kaptola, Kutjevački tamburaški orkestar i gostujući Subotički tamburaški orkestar iz Subotice.

Na samom početku sve su uvodno pozdravili načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.

„Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti vas na prvoj večeri naše Tambure za dušu. Večeras ćemo ponovno ugostiti mlade tamburaše i glazbenike koji će vas ugodno iznenaditi sa svojim umijećem, te se nadam da ćete svi otići kući s lijepim uspomenama. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u organizaciji ove manifestacije, a posebno obitelji Šmitpeter koji godinama rade s mladim tamburašima – čijom idejom je ova večer organizirana po drugi puta.“ – rekao je načelnik Mile Pavičić.

„Večeras će nas razveseliti tamburaški orkestri, kako domaći, tako i inozemni. Ovih dana bogatstvo tamburaškog sadržaja je ovdje u Kaptolu. Naša županija je bogata tamburaškim događajima, ova kaptolačka ima svoju tradiciju, a ono što me veseli je što iz godine u godinu raste. Pridružujem se čestitkama svima u organizaciji, lijepo je vidjeti kako se naša tamburaška glazba i baština čuva na ovaj način.“ – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

Međunarodni festival tamburaških orkestara „Tambura bez granica“ u organizaciji je Kaptolačkog tamburaškog orkestra.

Glavna misao vodilja manifestacije je okupljati tamburaše i tamburaške orkestre, njegovati muziciranje na tamburi i pokazati da tambura nema granica. Prvi su se predstavili domaćini, Kaptolački tamburaški orkestar osnovan je 2016. godine i broji 35 aktivnih polaznika u tri skupine u kojima djeluje i radi – mali, srednji i veliki tamburaški orkestar. Orkestar pridaje veliku pozornost njegovanju ljubavi prema tamburi te prenošenje iste na sve članove orkestra, publike i svih koji ih prate i podržavaju. U do sada vrlo kratkom vremenu otkad orkestar postoji imali su mnogo nastupa kako u općini tako i izvan općine, ali i u inozemstvu. Posebno su ponosni nastupom na Tamburica Festu i na sudjelovanje dijela orkestra u orkestru 100 tamburaša na koncertima Šokačke rapsodije. Dirigentica, voditeljica i jedna od osnivača orkestra je Ana Šmitpeter.  

Sljedeći su se predstavili članovi Kutjevačkog tamburaškog orkestra.

Kutjevački tamburaški orkestar svoj je prvi nastup zabilježio 2008. godine kad je skupina kutjevačkih tamburaša, na čelu s članicama tamburaškog sastava Garavuše, odlučila svoje sugrađane razveseliti božićnim koncertom – od tada do danas traje ta božićna tradicija. Godine 2016. voditeljem i dirigentom orkestra postaje Ivan Karadža koji je od samih početaka bio član orkestra. Orkestar postaje aktivniji te počinju nastupati više puta godišnje, ali i ostvaruju zapažene nastupe van granica Hrvatske. Godine 2022. orkestar se poprilično pomladio snagama koje su niknule u sklopu Glazbene škole Područnog odjeljenja Kutjevo. Cilj orkestra je njegovati tradicijsku baštinu vezanu uz tambure, pokazati mogućnosti tog instrumenta u obradama raznih žanrova, ali i mladošću, svirkom i pjesmom širiti pozitivnu energiju na publiku koja ih prati. 

Treći su se predstavili gosti iz Subotice. Subotički tamburaški orkestar.

Osnovan je 1976. godine, prvim nastupima skrenuli su javnosti pažnju na pojavu jednog izuzetnog tamburaškog orkestra. Od osnutka do danas orkestar je održao preko tisuću nastupa i koncerata, imali su puno nastupa lokalnog karaktera, ali i inozemnog. Sudjelovali su na projektu “100 tamburaša” koji je održan 1996. godine u Novom Sadu. U sklopu orkestra djeluje škola tambure, dječji tamburaški orkestar i Subotički tamburaški kvartet.  Od 2014. godine orkestrom dirigira Marijana Marki.

Nakon „Tambure bez granica“ uslijedio je koncert „Najljepše pjesme sa Šokačke rapsodije 2023.“ u izvedbi požeškog dijela orkestra 120 tamburaša.

Šokačka rapsodija održala se 26. ožujka ove godine u dvorani Lisinski u Zagrebu. Bilo je to deseto jubilarno izdanje rapsodije, a karte za koncert rasprodane su za svega šest dana. Ovom tamburaškom spektaklu nazočili su i naši tamburaši – sudjelovati na Šokačkoj rapsodiji pred punim Lisinskim neopisiv je osjećaj i velika čast. Orkestrom je dirigirao Saša Botički.  

Večeras se u Kaptolu održava Zlatni glas Zlatne doline, a do tada uživajte u fotogaleriji prve večeri manifestacije Tambura za dušu.