Društvo

U svibnju uživamo u Kaptolu uz trodnevnu manifestaciju Tambura za dušu

21-04-2023 • 12:36
Rva
Tambura za dušu - tamburaški orkestri i najljepše skladbe sa Šokačke rapsodije, 48. festival Zlatni glas Zlatne doline uz kvalitetne izvođače i Smotra folklora Šokačko se kolo vije.

Ljubitelji tamburaške glazbe, pjesme i narodnog plesa ove godine će ponovno moći uživati u Kaptolu tijekom trodnevne manifestacije Tambura za dušu. Manifestacija će se održati od 4. do 6. svibnja u športskoj dvorani Osnovne škole Vilima Korajca. Očekuju nas izvedbe tamburaških orkestara pod nazivom Tambura bez granica, tradicionalni 48. festival Zlatni glas Zlatne doline i smotra folklora Šokačko se kolo vije.

Prvoga dana očekuju nas izvedbe tamburaških orkestara pod nazivom Tambura bez granica, s početkom u 20 sati.

Ovaj događaj pokrenut je prošle godine na inicijativu Kaptolačkog tamburaškog orkestra i već je do sada privukao mnoge orkestre iz cijele regije koji njeguju ovaj oblik glazbenog izričaja.

„Naša manifestacija Tambura za granica je susret velikih tamburaških orkestara, a ove godine imamo tri orkestra – Kutjevački tamburaški orkestar iz Kutjeva, Subotički tamburaški orkestar iz Subotice te mi kao domaćini iz Kaptola. Nakon toga svega ćemo imati jedan koncert koji smo već izvodili u Požegi, a to su najljepše pjesme sa Šokačke rapsodije 2023. u izvedbi požeškog dijela tamburaškog orkestra koji je sudjelovao. Pozivamo sve ljubitelje tamburaške glazbe da dođu i podrže ovu manifestaciju.“ – rekao je Tihomir Šmitpeter, organizator događanja i voditelj Kaptolačkog tamburaškog orkestra.

Sljedeći dan rezerviran je za tradicionalni, 48. festival tamburaške pjesme Zlatni glas Zlatne doline, a program započinje u 20,30 sati.

Kao što je poznato, ovaj festival je natjecateljskog karaktera te će i ove godine biti izabrane tri najbolje izvedbe od strane stručnoga žirija te tri koju će svojim glasom izabrati publika.

„Imamo dosta novosti, od tri pjesme koje će stručni sud proglasiti najboljima – dvije će biti izvedene na požeškom festivalu Zlatne žice Slavonije. Imamo 24 pjesme koje će biti izvedene, to je gotovo jedan cijeli album. Posebno je što imamo po prvi puta ženski tamburaški sastav koji će se predstaviti, Nemir iz bjelovarskog kraja. Osim toga, imamo tri mlade solistice, dvije po prvi puta nastupaju na nekome festivalu. Jedna također iznenađujuća novina je to da će prvi puta na festivalu Zlatni glas Zlatne doline zasvirati i violina. U jednoj pjesmi imamo violinski uvod, imamo profesoricu Glazbene škole koja svira violinu i ona će zajedno sa festivalskim orkestrom odsvirati tu pjesmu. To je jedna zanimljiva atrakcija, jer violina je jedan instrument koji uvijek plijeni pozornost ljubitelja glazbe. Za sada imamo tri izravne televizije koje će prenositi festival, ali pozivamo sve ljubitelje da dođu i poslušaju ovogodišnje 48. izdanje festivala.“  – rekao je Jelenko Topić, dugogodišnji koordinator festivalskog programa.

Smotra folklor KUD-a „Ivo Čakalić“ Šokačko se kolo vije održat će se trećega dana s početkom u 19 sati.

Manifestacijom će se nastojati ponovno oživjeti narodnu tradiciju podpapučkog kraja zapisanu u djelima Čič’ Ive iz Doljanovaca, ali isto tako uživati u skladbama i etnološkoj baštini gostiju.

„Održavamo 11. smotru folklora, ove godine su svi gosti iz Hrvatske, pošto gosti iz Mađarske ne mogu doći. Njegujemo izvorno pisanje od našeg Ive Čakalića, a sve naše koreografije koje plešemo su također po njegovim zapisima. Dolaze nam četiri kulturno-umjetnička društva i jedna pjevačka skupina. Osnovani smo 2009. godine, ovogodišnja smotra je trebala biti 13., ali u vrijeme pandemije ju nismo održavali. Pozivamo sve žitelje naše okolice da dođu na Smotru folklora Šokačko se kolo vije.“ – rekao je Slavko Čakalić, predsjednik KUD-a „Ivo Čakalić“.

Organizatori Tambure za dušu su Općina Kaptol, Turistička zajednica Zlatni Papuk, Kaptolački tamburaški orkestar i KUD „Ivo Čakalić“, uz svesrdno pokroviteljstvo Požeško-slavonske županije.

„Ove godine nam se održava 2. Tambura za dušu, manifestacija za koju se nadamo da će postati tradicionalna. Naš festival Zlatni glas Zlatne doline svake godine dižemo na neku novu razinu, s kvalitetnijim programom i svime onime što prati jednu ovakvu organizaciju. Ovo danas nije ni slično onome što je nekada bilo, u financijskom smislu i svakom drugom je to sada poluprofesionalni festival. Imamo ozbiljnije izvođače i veći broj njih, ali više o tome je rekao gospodin Jelenko. Zahvaljujem se svima koji sudjeluju u organizaciji i pozivam sve da posjete Kaptol u svibnju i uživaju u manifestaciji Tambura za dušu.“ – rekao je Mile Pavičić, načelnik Općine Kaptol.

Da je kulturna baština nešto što treba njegovati i što može u turističkom smislu donijeti dodatnu vrijednost na svo prirodno bogatstvo koje imamo naglasio je Tomislav Galić, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk.

“Lijepo je vidjeti da se nešto održava 48. godina, Zlatni glas Zlatne doline je pokretač ove šire verzije manifestacije koju smo pokrenuli. Mi idemo u smjeru da imamo veći broj višednevnih manifestacija, tako ćemo i dalje raditi. Lijepo je vidjeti ovaj respektabilan broj izvođača, a dovoljno govori o kvaliteti festivala to da pobjedničke pjesme završe na požeškom festivalu Zlatne žice Slavonije.”

“Svemu tome smo pridružili nešto novo, to su tamburaški orkestri. U Kaptolu se odlično radi s mladima putem tamburaških orkestara, oni imaju svoja poznanstva preko kojih možemo svi uživati u jednoj manifestaciji. Posebno uz pjesme sa Šokačke rapsodije, mislim da će to biti jedan jako lijep događaj. Ta manifestacija još nije toliko prepoznata, ali treba naglasiti da je to jedna jako lijepa tamburaška večer koju vrijedi poslušati. Naravno sve zatvaramo sa Smotrom folklora lokalnog KUD-a koji to godinama već radi. Mi kulturno-umjetnička društva imamo u sve četiri općine na kojima je TZ Zlatni Papuk, svi oni njeguju običaje i imaju svoje zasebne manifestacije tijekom godine.“ – rekao je Tomislav Galić, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk.