Gospodarstvo

Evo kada očekuju završetak radova u Ulici dr. Franje Tuđmana

12-01-2023 • 08:59
Rva
U posljednje vrijeme se dosta govori o rekonstrukciji Ulice dr. Franje Tuđmana u Požegi, ulice u kojoj se promet značajno povećao prije šest godina zatvaranjem Trga sv. Terezije.

U posljednje vrijeme se dosta govori o rekonstrukciji Ulice dr. Franje Tuđmana u Požegi, ulice u kojoj se promet značajno povećao prije šest godina zatvaranjem Trga sv. Terezije. U Ulici dr. Franje Tuđmana nalaze se i tri velike obrazovne ustanove – Osnovna škola Julija Kempfa, Gimnazija Požega i Fakultet turizma i ruralnog razvoja. O rekonstrukciji ulice dr. Franje Tuđmana i novom kružnom toku pisali smo proteklih mjeseci, a gradonačelnik Grada Požege dr.sc. Željko Glavić detaljnije je objasnio projekt prilikom gostovanja u emisiji „Jutro s Matkom“.

„Napravljen je postupak javne nabave, taj projekt postoji od ranije, to je rekonstrukcija ulice dr. Franje Tuđmana u dijelu od rotora kod pošte pa do Fakulteta. Tamo kod Fakulteta bit će kružni tok, od tog kružnog toka do postojećeg kružnog toka kod pošte, kompletna rekonstrukcija pješačkih staza i prometnice. To su radovi vrijednosti oko 5 milijuna kuna, 2 milijuna kuna je također financirano iz nacionalnih sredstava. Radovi trebaju biti ovog proljeća završeni, već je izabran izvođač radova i sklopljeni su ugovori.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

Ono što uvijek uzburka dio javnosti kod rekonstrukcije prometnica i javnih površina jest – što će biti s drvećem?

Upravo je ta ulica jedna od posljednjih oaza sa starim drvoredom koji se u vrućim ljetnim mjesecima nadvije nad prometnicom poput tunela zadržavajući svježinu, ali i dom brojnim životinjskim vrstama. Uvidom u građevinski dio nacrta vidljivo je nekoliko ključnih promjena. Jedna od najvećih je da na križanje ulica dr. Franje Tuđmana i Vukovarske, ispred Fakulteta, dolazi kružni tok.

Druga veća promjena je da će se urediti propisno autobusno ugibalište ispred Kempfove škole, pa autobusi više ne bi trebali blokirati promet na izlasku iz kružnog toka u Ulicu dr. Franje Tuđmana. I posljednja promjena je da ubuduće nije predviđeno bočno parkiranje između križanja Tuđmanove s Vukovarskom i Tuđmanove s Njemačkom ulicom, nego će se urediti parkirna mjesta sa sjeverne strane ceste. Prema nacrtu, parkirna mjesta će se urediti na način da se ne diraju postojeća stabla, nego će se iskoristiti slobodne površine između njih, dok će stabla uz južnu stranu ceste biti dio pješačke površine. Dakle, stabla ostaju!

„Komunalna infrastruktura je problem u svim gradovima, to su izuzetno skupi i opsežni projekti. Vidite iz medija da od metropole pa nadalje, svi imaju problema s komunalnom infrastrukturom. Mi smo u 2022. godini, a isto to namjeravamo i u sljedećoj godini, izuzetno puno ulagali u komunalnu infrastrukturu, najviše u izgradnju i rekonstrukciju prometnica. Ovaj projekt Aglomeracije koji je završen početkom 2022. godine, u dobrom dijelu je riješio onaj najveći i možda najskuplji problem, to je odvodnja otpadnih voda. Ostao je još Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda čije završavanje je negdje u tijeku, nadamo se isto tako i tome u 2023. godini.“ – rekao je gradonačelnik.

„Što se tiče prometnica u gradu Požegi…“

„Napravljeni su radovi i završena je prometnica i parkirališta u ulicama Dobriše Cesarića i Josipa Runjanina, to je projekt koji je u 50% iznosu financiran nacionalnim sredstvima. Imamo 64 nova parkirališna mjesta, rasvjetu i sve što se danas smatra potrebnim uz takve prometnice. Isto tako, završeno je uređenje ulice Franje Thauzyja i tijekom same rekonstrukcije te ulice, završena je i nekad započeta odvodnja oborinskih voda s Trga sv. Terezije, tako da je i taj problem u najvećem dijelu riješen. To je sad jedna lijepa ulica u centru grada, kompletno rekonstruirana i uređena. Isto tako, Ulica Ante Starčevića koja je zbog Aglomeracije bila možda najviše i oštećena, kompletno je rekonstruirana. To je sad možda jedna od najuređenijih ulica u Požegi, ima novu rasvjetu, struja je spuštena pod zemlju, s obje strane su pješačke staze i uređen kolnik – doista ulica za koju možemo slobodno reći da je kompletno završena.“ – rekao je gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

VEZANI ČLANAK

Započinje projekt rekonstrukcije javne rasvjete na području grada Požege