Društvo

Aurea Fest Požega došao kraju – ostaje ponos i lijepe uspomene

01-02-2022 • 13:42
Rva
Preživio je i živjet će festival Zlatne žice Slavonije, koji je i lani u teškim uvjetima ugostio najveća aktivna imena tamburaške glazbe uz izravan prijenos u programu Hrvatske radiotelevizije.

Sukladno Statutu Grada Požege Udruga Aurea Fest Požega je s Gradom Požegom i Turističkom zajednicom Grada Požege, povjerenjem koje je ukazalo Gradsko vijeće Grada Požege, nositelj organizacije Festivala Aurea Fest Požega. Koncept velikog proširenja požeškog festivala zaživio je 2014. godine. Idejni začetnik Veljko Valentin Škorvaga zamislio je tada Aurea Fest Požega kroz sedam dana i sedam noći s devet različitih festivala. S vremenom je to preoblikovano u četiri dana, dodavanjem novih sadržaja i povezivanjem postojećih događanja.

Središnji dio festivala uvijek je bio tamburaški, Zlatne žice Slavonije, s više od pola stoljeća tradicije.

Nažalost, posljednje dvije epidemiološke godine utjecale su na to da se većina planova nije mogla ispuniti. Preživio je i živjet će festival Zlatne žice Slavonije, koji je i lani u teškim uvjetima ugostio najveća aktivna imena tamburaške glazbe uz izravan prijenos u programu Hrvatske radiotelevizije. Uz tamburaški festival, održani su Festival običaja i kulturne baštine te Aurea Jazz Fest, kad je prvih deset godina djelovanja obilježio Big band Požega uz brojne goste, što je u siječnju u snimci emitirano u programu nacionalne televizije, kao i koncert Berde banda. Po prvi puta album tamburaške glazbe „Zlatne žice Slavonije“ prošle je godine nominiran za Porin.

Aurea Fest Požega posljednjih osam godina organizirala je grupa od dvadesetak entuzijasta okupljenih u udrugu Aurea Fest Požega, uz operativnu potporu Turističke zajednice Grada Požege i dijelom financijsku podršku suorganizatora Grada Požege.

“Koncepcija festivala mijenjala se kroz godine, ali uvijek smo imali značajnu podršku i izdašnu financijsku pomoć Grada Požege. Dosta smo razgovarali o prošlim festivalima i o planiranom festivalu za 2022. godinu. Nakon svih obavljenih razgovora i dogovora, došli smo do zaključka da program koji smo ponudili za ovu godinu nije na tragu onoga što bi vlasnik festivala htio. Kod pojedinih članova udruga došlo je i do svojevrsnog zasićenja te smo donijeli odluku da više nismo u mogućnosti organizirati festival.”

“Sada su potrebni novi ljudi, novi programi i prijedlozi. Nakon 8 godina vrijeme je da se nešto novo pokrene. Udruga nema nikakvih dugova, ne ostavljamo nikakve „repove“ i zahvalni smo na ovih 8 godina koje smo proveli organizirajući požeški festival.” – rekao je predsjednik Udruge Ivan Bunjevac.

Na kraju, najveća hvala građanima i posjetiteljima koji su znali prepoznati naš trud i želju da Požegu učinimo boljim mjestom, gradom boljeg življenja, gradom za sve generacije i ukuse.

Udruga Aurea Fest Požega

Skupštini je prisustvovao i gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić koji je izrazio zahvalnosti predsjedniku i svim članovima udruge na organizaciji festivala u proteklom periodu.

– Hvala vam na trudu, angažmanu, na svemu što ste radili kako bi se održao kontinuitet festivala. Bilo je tu dosta teških okolnosti u kojima ne bi bilo lako organizirati ni puno manja događanja, a kamoli takvu manifestaciju kao što je Aurea Fest. Bila je to velika odgovornost koju je trebalo prihvatiti jer kao što su u nogometu svi izbornici, tako i kada je festival u pitanju svi imaju svoje mišljenje, zahtjevi su veliki, a financijske mogućnosti sve skromnije i opstati 8 godina u takvim okolnostima sigurno da nije bilo lako.”

“U razgovorima koji su prethodili nametnuo sam temu prepoznatljivosti festivala i jednog općeg dojma da su se pomalo međusobno počele „gušiti“ različite vrste glazbe. Jazz glazbi u našem gradu treba dati puno veći značaj jer Požega je po svom Big Bandu prepoznatljiva diljem Hrvatske i šire. Onaj dio festivala koji se odnosi na tamburašku glazbu treba posebno definirati i zadržati kao tradicionalni brend star 52 godine.” – poručio je gradonačelnik Glavić.

Pozivamo vas da se kratko podsjetimo na dane ponosa i slave za sve nas od 29. kolovoza do 1. rujna 2019. godine. Središnji dio festivala bio je u nedjelju 1. rujna kroz Retrospektivu Pjevat će Slavonija povodom 50. obljetnice od prvog požeškog festivala. Posljednji puta na festivalu nastupio je Krunoslav Kićo Slabinac, koji je te večeri pred potpuno ispunjenim Trgom Svetog Trojstva do iza ponoći održao oproštajni koncert za pamćenje.