Društvo

Županica sudjelovala na sinoćnjem otvorenju Pelješkog mosta

27-07-2022 • 07:50
Rva
Silina se osjećaja slila čovjeku u dušu, silina osjećaja ponosa i sreće na današnji povijesni dan spajanja hrvatskog teritorija, poručila je županica Antonija Jozić.

Silina se osjećaja slila čovjeku u dušu, silina osjećaja ponosa i sreće na današnji povijesni dan spajanja hrvatskog teritorija, poručila je županica Antonija Jozić putem svog Facebooka. Naime, sinoć je upriličeno svečano otvorenje jednog od najiščekivanijih projekata – Pelješkog mosta. Njime je povezan jug Hrvatske s ostatkom države, a otvorenje je obilježeno prelaskom Rimčeve Nevere preko mosta, popraćeno spektakularnim vatrometom.

“U današnjem danu se isprepleli i oni dani ponosa i slave, dani prije tri desetljeća kada se rađala samostalna i suverena Lijepa naša. Vizije se ostvaruju ako smo zajedno. Budimo ponosni! Budimo hrabri i odvažni u stvaranju Hrvatske kakvom su je sanjali naši hrvatski branitelji!” – poručila je županica Antonija Jozić, ujedno i članica predsjedsjedništva Hrvatske demokratske zajednice.

Cjelokupna čelično-betonska konstrukcija mosta ispod i iznad vode zajedno je teška kao 30 Eiffelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 milijuna eura (85 posto troškova), a na njemu je radilo nekoliko vlada.

Prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, dug je 2404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant mu je Slovenac Marjan Pipenbaher.

Foto i video: AJ Facebook