Sport

Završnica Kupa Ružice Meglaj Rimac ovog vikenda u Požegi

07-04-2022 • 07:30
Tena Protić
Domaćin i organizator je Ženski košarkaški klub Plamen Požega ispred kojeg su u goste došli trener i tajnik kluba Vladimir Englman i igračica Laura Bašić.

Ovog vikenda u Sportskoj dvorani Tomislav Pirc u Požegi odigrat će se završnica Kupa Ružice Meglaj Rimac. Domaćin i organizator je Ženski košarkaški klub Plamen Požega ispred kojeg su u goste kod Matka došli trener i tajnik kluba Vladimir Englman i igračica Laura Bašić. Oni su rekli više o rezultatima kluba tokom ove sezone, ali i pripremama za kup.

Ženski košarkaški klub Plamen Požega također je bio jedini predstavnik iz Hrvatske u WABA ligi.

„Odlučili smo pokušati i napravili smo izuzetno dobar rezultat. Iznenađujući za sve sudionike ako kažemo samo da smo ušli u Superligu s tri pobjede. Jedno Skoplje je slavilo kad su dobili jednu utakmicu u Superligi, onda možete zamisliti koliko je to bilo zahtjevno. Na kraju smo u super ligi bili šesti i na kraju kompletnog prvenstva WABA lige smo zauzeli 6. mjesto.“

„Mislim da smo iznenadili sve, u konačnici i predstavnike WABA lige koji su rekli da smo bili osvježenje. Želim naglasit to da je po prvi puta jedna ekipa iz Požege igrala europsku ligu. Možda da smo više pažnje dali na Superligi u koju smo ušli u drugom dijelu, možda bi postigli bolji rezultat. No mi smo se odlučili fokusirati na naše prvenstvo i na kup.“ – rekao je trener Vladimir Englman.

Više o tome kakva je WABA liga bila igračicama, rekla je igračica Laura Bašić.

„Nije bio problem igrati utakmice dvaput tjedno, to nam je zapravo bilo super jer smo kroz te utakmice napredovali više. Samo što su ta duga putovanja bila dosta iscrpljujuća, no uspjeli smo sve to izvući. Smatram da smo jako dobro to sve uskladili, tako da možemo biti zadovoljni nastupima u WABA ligi.“ – rekla je Laura.

Osim toga, odlično su odradile i Žensku premijer ligu u kojoj su na prvoj poziciji, a čeka ih doigravanje za prvo mjesto.

„U mojoj karijeri koliko radim žensku košarku, ovo je bilo izuzetno zahtjevno. Treba znati da smo mi u ligu krenuli s jednom postavom tri niska igrača. Zamislite da u bilo kojem drugom sportu tijekom prvenstva tri puta mijenjate sustav igre. U drugom dijelu igramo s dva visoka igrača, potpuno drugačija koncepcija. Završetak, nažalost zbog povrjede Kešeljević , igramo bez playa i tu poziciju Laura mora pokrivati 40 minuta svake utakmice. Sigurno nije jednostavno i velika je to odgovornost, pozicija koja je najodgovornija u ekipi. To sad trebamo posložiti da bi mogli za završnicu.“ – dodao je trener.

„Sad kako smo prvi, svaku utakmicu završnice srijedom igramo kod kuće. Dakle srijedom i subotom se igraju utakmice za prolazak u finale, potrebne su dvije pobjede. Nakon toga ako uđemo u finale potrebne su tri pobjede, što znači da se može dogoditi da igramo pet utakmica. S tim da igramo uvijek jednu više kod kuće.“ – rekla je Laura.

One su imale definitivno najuspješniju sezonu u povijesti  kluba, također MVP regularnog dijela sezone i iz vaših redova. Kapinga La Mama o kojoj smo pisali prošle godine, je MVP dvaju liga, a imala je 15 puta double-double.

„La Mama je MVP WABA lige i naše Premijer ženske lige. Igračica koja je sad drugu godinu kod nas, koja je došla kao totalno nepoznata i neškolovana igračica. Prošle godine je bila najbolji skakač, a ove godine je izrazito puno napredovala i ima suigračice koje su je hranile loptama.“ – rekao je trener Englman.

Nakon WABA lige i premijer lige došli smo do završnice Kupa Ružice Meglaj Rimac koji će ovog vikenda biti u Požegi. Što nas to točno očekuje i kada, rekao je trener Englman.

„Bio sam u zadnje vrijeme na gotovo svim Final four dijelovima kupa, prošle godine se nije kao takav igrao. Odigraju se polufinalne utakmice, odigra se finalna utakmica za koju je uvijek osiguran televizijski prijenos. Ove godine to prenosi HTV 2.“

„Odlučili smo da napravimo, ili barem pokušamo napraviti spektakl, da promoviramo grad Požegu i županiju.“

„U samoj organizaciji sudjelovat će i udruge iz Požege, da pokušamo prikazati Požegu, kad već imamo priliku reklamirati se. Tako imamo nastup plesnih skupina Ilijane Lončar i Kristine Novak, kao i nastup Požeških mažoretkinja. Bit će uključena i Gradska glazba, nagradne igre i pokloni sponzora. Sve to u jednom da bude nekakav spektakl u Požegi.“ – dodao je trener.

U subotu, 9. travnja odigrati će se dvije polufinalne utakmice Kupa Meglaj Rimac.

U 16,00 sati sastaju se Košarkaški klub Trešnjevka 2009 iz Zagreba i  Ženski košarkaški klub Ragusa iz Dubrovnika. U 18,30 sati sastaju se Ženski košarkaški klub Plamen Požega i Ženski košarkaški klub Medveščak iz Zagreba.

Finale Kupa je u nedjelju, 10. travnja s početkom u 17,00 sati uz izravan prijenos na 2. programu Hrvatske televizije.

Cijene ulaznica su 10 kuna za odrasle, a za djecu je ulaz besplatan. Dio ulaznica podijelit će se u osnovnim i srednjim školama.

„Ja se nadam da ćemo privući gledatelje, posebno u subotu kad igramo tu polufinalnu utakmicu protiv Medveščaka. U trenutku kad su izvučeni parovi, rekli smo da je dobro što smo izvukli Medveščak. Međutim sad kako prvenstvo ide pri kraju, vidimo da su se u formi više digli za razliku od Raguse i Trešnjevke.“ – dodao je trener Englman.

Cijeli razgovor poslušajte u nastavku