Kultura

Završna manifestacija projekta “Povratak u Zlatnu dolinu”

30-10-2022 • 11:01
Tena Protić
Tom je prigodom uručena nagrada književniku Darku Macanu za igrokaz "Svjetski dan bez mobitela" kojim je pobijedio na natječaju za najbolji dječji igrokaz.

Na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega održana je završna manifestacija projekta Povratak u Zlatnu dolinu. Tom je prigodom uručena nagrada književniku Darku Macanu za igrokaz “Svjetski dan bez mobitela” kojim je pobijedio na natječaju Gradske knjižnice Požega za najbolji dječji igrokaz.

Zašto je “Svjetski dan bez mobitela” pobjednički igrokaz te kakvo je stanje hrvatske dječje dramske književnosti, otkrio je književnik Hrvoje Kovačević, a postoji li potreba za pisanjem dječjih dramskih tekstova te kako u praksi izgleda priprema i izvedba dječjih scenskih prikaza pokazala je Kornelije Marks, voditeljica Male škole kazališta Gradskog kazališta Požega.

Vrhunac večeri bilo je uprizorenje Svjetskog dana bez mobitela koje su izveli polaznici Male škole kazališta, a izložbom starih fotografija, pisama, novina i knjiga iz ostavštine Zlate Kolarić-Kišur javnosti je predstavljeno požeško razdoblje Zlatina života (1895. – 1919.), kao i njezina najvrjednija književna djela iz fundusa Gradske knjižnice Požega.

Povratak u Zlatnu dolinu projekt je Gradske knjižnice Požega kojim se promovira život i stvaralaštvo dječje književnice Zlate Kolarić-Kišur te potiče dječje dramsko stvaralaštvo na nacionalnoj razini, a realiziran je uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

U isto vrijeme u prostoru Gradske knjižnice Požega održan je Znanstveni skup u čast akademiku Dubravku Jelčiću.