Kultura

[FOTO] Znanstveni skup u čast akademiku Dubravku Jelčiću

28-10-2022 • 21:14
Tena Protić
Znanstveni skup održava se 28. i 29. listopada, a organizatori su naglasili kako se nadaju početku jedne tradicije u čast ovom Požežaninu.

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe te Odsjeka za povijest hrvatske književnosti održan je Znanstven skup „akademik Dubravko Jelčić“ u Gradskoj knjižnici Požega. Znanstveni skup održava se 28. i 29. listopada, a organizatori su naglasili kako se nadaju početku jedne tradicije u čast ovom Požežaninu.

Dubravko Jelčić rodio se u Požegi 1930. godine, maturirao je 1951. godine u Slavonskom Brodu, te je završio je Filozofski fakultet u Zagrebu 1956. godine. Doktorat znanosti s područja književnosti postiže 1974. godine. Bio je profesor u srednjoj školi u Osijeku, zatim dramaturg u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku te ponovno kao profesor u srednjoj školi u Travniku.

Godine 1960. prelazi u Zagreb, na Institutu za književnost Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, danas Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, gdje je napredovao od asistenta do znanstvenog savjetnika godine 1982. Godine 1983. postaje članom suradnikom Razreda za suvremenu književnost JAZU, a od 1992. redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Od iste godine je tajnik Razreda za književnost akademije.

Akademik Milko Jakšić pozdravio je sve prisutne na samom početku te zahvalio svima što su se odazvali ovom Znanstvenom skupu. Naglasio je kako je obitelj akademika Jelčića poklonila Zavodu cijelu njegovu biblioteku koja je dopremljena u Požegu.

Akademik Jelčić objelodanio je nekoliko stotina znanstvenih, stručnih i literarnih radova, od kojih su većina skupljeni u tridesetak samostalnih knjiga. Od 1966. sudjelovao na desetak znanstvenih i stručnih skupova diljem Hrvatske. Voditelj je i glavni istraživač projekta Dokumentacija o hrvatskoj književnosti XX. stoljeća. Devedesetih godina prošlog stoljeća predavao je na kolegiju Hrvatski nacionalni identitet na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Znanstvenom skupu su nazočili i zamjenik županice Ferdinand Troha te zamjenik gradonačelnika dr.sc. Borislav Miličević.

„Sve nas koji smo imali priliku poznati i sudjelovati u radu akademika Jelčića, uistinu veseli što ste kao Zavod organizirali ovaj Znanstveni skup na način kako je to najviše on sam volio – znanosti nikad dosta. Stoga vas u ime Grada Požege sve skupa pozdravljam i želim vam dobrodošlicu i uspješan rad tijekom ova dva dana.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Požege dr.sc. Borislav Miličević.

„Čast mi je prenijeti vam pozdrave županice Antonije Jozić i poželjeti vam dobrodošlicu u Požeško-slavonsku županiju. Iskreno mi je drago što ste na ovaj način akademika Jelčića još jedanput vratili u njegovu i našu Požegu. On je sa Zavodom rastao, rastao od osnutka, drago mi je da na ovaj simboličan način ostaje u našem gradu, on to svakako zaslužuje. On je o Požegi puno pisao, puno je govorio i on je Požegu jako volio. Mislim da se svi mi koji se bavimo javnim životom, a tako i Zavod u Požegi – trebali time ponositi. Trebali bi iznijeti sve što je on govorio i pisao te biti svjesni u kojoj mjeri je njegov rad bio bogat. Organizatoru čestitke na ovom Znanstvenom skupu, nadam se da će postati tradicionalan.“ – rekao je zamjenik županice Ferdinand Troha.

Ispred Odsjeka za hrvatsku književnost obratio se dr. Ivica Matičević, koji je iz prve ruke rekao nešto o akademiku Jelčiću.

„Hvala dragim domaćinima što smo se skupili za ove 1. Dane akademika Dubravka Jelčića. Cilj je da i on dobije svoje dane u godini i to u gradu do kojega mu je najviše stalo. Iako je on maturirao u mom gradu, a to je Slavonski Brod i gdje je živio nakon nesreće koja mu se dogodila nakon rata. Uvijek je isticao da je grad na njegovom popisu najboljih i najljepših upravo Požega. Važno je istaknuti da svi mi koji smo iz Slavonije posebice, ali i iz bilo kojeg drugog dijela Hrvatske, osjećamo kada dolazimo u neki grad, dolazimo u grad nekih ljudi. Slavonski Brod je grad Ivane Brlić Mažuranić, ali Požega je doista i grad Dubravka Jelčića, kao i mnogih drugih uglednih osoba koje su potekle odavde.“

„Što se tiče našeg Dubravka kojeg častimo ova dva dana prigodnim skupom, neka samo kažemo da je on u svojoj kući, a njegova je osnovna znanstvena kuća bio Odsjek za povijest hrvatske književnosti u Zagrebu. Odgojio je cijeli jedan zanimljivi naraštaj istraživača, uključujući i mene. Počinje se baviti znanstvenim radom, vrlo brzo se uklopio u tu sredinu, doktorira i ubrzo dobiva znanstvena znanja kako to i priliči. Nakon 33 godine odlazi u mirovinu, veliki je trag ostavio, iz jednog malog odsjeka radijalno se širila njegova važnost na sve strane hrvatske humanistike. On o samoj književnosti nije pisao suhoparno, pisao je zanimljivo i na način koji je ujedinio najbolje od njegovih vršnjaka. To je ono što je baštinio od zagrebačke stilističke škole i od svoga dragog kolege s kojim se često družio u društvu Dragutina Tadijanovića, a to je Ivo Frangeš. Mislim da su oni ono najbolje što je koncem 80.-ih i 90.-ih bilo, to je onda prenosio na nas mlađe naraštaje. Tako da smo mi svi zapravo, ne volim te očinske metafore, ali na neki način njegova djeca.“ – rekao je dr. Ivica Matičević.