Gospodarstvo

Završna konferencija projekta “Reciklažno dvorište Kutjevo”

25-01-2022 • 12:14
Rva
Održana je završna konferencija projekta Reciklažno dvorište Kutjevo. Razdoblje provedbe projekta započelo je 3.11.2020. nakon što je potpisan ugovor o sufinanciranju s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Održana je završna konferencija projekta Reciklažno dvorište Kutjevo – K.K.06.3.1.16.0053 – Operativni program konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 4.054.831,33 kuna.

Razdoblje provedbe projekta započelo je 3.11.2020. nakon što je potpisan ugovor o sufinanciranju s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Provedba traje do 3.2.2022., ukupno 15 mjeseci.

Na završnoj konferenciji više o projektu Reciklažnog dvorišta rekli su gradonačelnik Josip Budimir i voditelj odjela za gospodarenje otpadom i javnom higijenom Komunalca Požega Nikola Banožić. Oni su pozvali građane da koriste Reciklažno dvorište u kojem besplatno mogu razdvajati i odlagati sav svoj kućni korisni otpad. Tako će se smanjiti količine kućnog otpada koji odlažu u svoje kante. Što donosi do ukupnog smanjenja količine otpada, a dobivamo količine koje se mogu dodatno reciklirati i tako ćemo bolje sačuvati svoju okolinu.

“Aktivnost izgradnje i opremanja je završena, obavljen je tehnički pregled i dobili smo uporabnu dozvolu. Također, sve ostale aktivnosti su pri kraju, trenutno se provode edukativne radionice po naseljima.”

Foto: pozeska-kronika

“Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća donosimo odluku o davanju reciklažnog dvorišta na korištenje Komunalcu Požega d.o.o. i po upisu u očevidnik reciklažnih dvorišta očekujemo otvorenje početkom ožujka.” – rekao je gradonačelnik Josip Budimir.

Reciklažno dvorište izgrađeno je pokraj gospodarske zone Kamenjača, na adresi Kamenjača 15.

Projekt obuhvaća sljedeće aktivnosti:

Izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta, informativno-obrazovne aktivnosti (provedba radionica o odvojenom prikupljanju otpada za građane, te djecu školske i predškolske dobi, izrada i podjela letaka), upravljanje projektom, promidžbu i vidljivost.

Ukupno prihvatljivi troškovi iznose 3.941.452,01 kuna, sufinanciranje Europske unije iznosi 85% – 3.350.234,20 kuna. Udio vlastitih sredstava Grada Kutjeva je: 591.217,81 kuna.

Cilj je izgradnja i opremanje Reciklažnog dvorišta Grada Kutjeva. Jačanje kapaciteta za gospodarenje otpadom, informiranje i edukacija stanovništva. Sve radi povećanja stope odvojeno prikupljenog otpada i smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagalištima.

Za sada Komunalac Požega gospodari sa 5 reciklažnih dvorišta u Požeštini, te su zadovoljni količinama koje se prikupe. Te količine svakako moraju biti veće, no to se postiže dodatnim edukacijama, posebice od najmlađih i stvaranjem navika razdvajanja otpada među građanima. U narednom vremenu očekuju još više razdvajanja i dovoženja u reciklažna dvorišta koji sav otpad od građana primaju besplatno.