Gospodarstvo

Završna konferencija projekta “Petica za dvoje – 5. faza” Grada Požege

30-06-2022 • 09:41
Rva
Projektom "Petica za dvoje - 5. faza" osigurani su pomoćnici u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u 4 osnovne škole s područja grada Požege. 

Projektom „PETICA ZA DVOJE – Pomoć – Edukacija – Tim – Integracija – Ciljanost – Afirmacija ZA DVOJE – 5. faza“ osigurani su pomoćnici u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju u 4 osnovne škole s područja grada Požege. Projekt teži izjednačavanju obrazovnih mogućnosti i jednakom sudjelovanju svih učenika u redovnom obrazovnom sustavu što predstavlja i temeljna načela obrazovnog sustava.

Bez svakodnevne individualne pomoći učenici s teškoćama ne ostvaruju napredak u procesu školovanja jer im pomoć učitelja nije dovoljna stoga je opravdano uključivanje pomoćnika.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. u sklopu otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga  „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza IV“.

Nositelj projekta je Grad Požega dok su partneri u projektu Osnovna škola Julija Kempfa, Osnovna škola Antuna Kanižlića, Osnovna škola Dobriša Cesarić, Katolička osnovna škola Požega i Javna ustanova Lokalna razvojna agencija “LORA”.

Trajanje projekta je 12 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 1.993.279,20 kuna. Europska unija sufinancirala je projekt s 1.793.951,28 kuna bespovratnih sredstava, dok ostatak vrijednosti projekta sufinancira Grad Požega.

Projekt je  obuhvatio 56 učenika s teškoćama u razvoju koji su  imali podršku 44 pomoćnika u nastavi. 28 pomoćnika u Osnovnoj školu Julija Kempfa, 8 pomoćnika u Osnovnoj školi Antuna Kanižlića, 7 pomoćnika u Osnovnoj školi Dobriša Cesarić i 1 pomoćnik u Katoličkoj osnovnoj školi Požega.

Ciljna skupina projekta su učenici s teškoćama u razvoju u četiri osnovne škole u Požegi, dok je glavni cilj projekta olakšati integraciju učenika s teškoćama u  razvoju, njihovo emocionalno funkcioniranje, poboljšanje obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i kvalitetu njihovog školovanja.

Glavna projektna aktivnost je pružanje podrške obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju kroz rad pomoćnika u nastavi. Ostale projektne aktivnosti odnose se na selekciju i program uvođenja u rad pomoćnika u nastavi, promidžbu i vidljivost projekta te upravljanje projektom i administraciju.

Završna konferencija održana je u konferencijskoj dvorani Razvojne agencije “LORA”. Uz nazočnost svih asistenata u nastavi, o projektu je govorila voditeljica Maja Petrović i pročelnica Grada Požege Andreja Menđel, koja je naglasila da je Grad Požega kandidat za nastavak projekta faza 6., te da se svi zainteresirani prijave na natječaj koji će biti uskoro objavljen.

Čestitala je svim asistentima u nastavi, od kojih su neki u projektu nekoliko godina, te je rekla kako je njihov rad i trud svakako veliki doprinos u olakšavanju školovanja djece s posebnim potrebama, a projekt je izuzetno potreban u sustavu školovanja i svakako će se nastaviti.

Izvor: pozeska-kronika.hr