Crna kronika

Više ozlijeđenih osoba u prometu proteklog vikenda

17-10-2022 • 11:36
Rva
Proteklog vikenda u prometnim nesrećama stradalo je više osoba.

U subotu 15. listopada 2022. oko 18.40 sati u Pakracu u Ulici kralja Tomislava, 25-godišnji vozač koji je upravljao osobnim automobilom marke „Volkswagen“, daruvarskih registarskih oznaka, nije se obilježenom pješačkog prijelazu približio sigurnom brzinom tako da može zaustaviti svoje vozilo da bi propustio pješake prilikom čega je prednjim desnim rubom vozila udario u 21-godišnjakinju i 26-godišnjaka. Nakon udara pješaci su pali na kolnik i oboje su lakše ozlijeđeni, dok protiv vozača slijedi prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

U prometnim nesrećama ozlijeđene dvije osobe 

U nedjelju 16. listopada 2022. oko 15 sati u blizini mjesta Gradište, 22-godišnji vozač upravljao je motociklom marke „Honda“, požeških registarskih oznaka, te je uslijed neprilagođene brzine došlo do zanošenja i nekontroliranog kretanja motocikla i silaska na putnu bankinu te udara u metalni stup prometnog znaka u vlasništvu „Hrvatskih cesta“. Nakon toga se motocikl nastavio nekontrolirano voziti po travnatoj bankini te je došlo do odbacivanja motocikla i vozača na stablo. U prometnoj nesreći vozač je teško ozlijeđen i protiv njega slijedi prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. 

Istoga dana, oko 17.45 sati u Požegi na raskrižju ulica Fratrovica i Grgurevski put, 70-godišnji vozač koji je pod utjecajem alkohola od 1,85 promila upravljao osobnim automobilom marke „Renault“, požeških registarskih oznaka, dolaskom do raskrižja skrenuo je ulijevo te uslijed nekretanja kolnikom sišao na putnu bankinu prilikom čega je došlo do prevrtanja vozila na bok i krov. U prometnoj nesreći vozač je lakše ozlijeđen i protiv njega slijedi prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Tijekom proteklog vikenda na području PU požeško-slavonske dogodile su se i četiri prometne nesreće s materijalnom štetom u Pakracu u Ulici Matije Gupca, u mjestima Sulkovci i Ramanovci i u Požegi u Vukovarskoj ulici te bijeg s mjesta prometne nesreće u Lipiku u Ulici Marije Terezije.

Rezultati pojačanih mjera u prometu

Kako je bilo najavljeno i protekli vikend s ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti cestovnog prometa provedene su mjere pojačanog nadzora prometa, posebice usmjerene na tzv. ‘četiri glavne ubojice u prometu’ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) kao i na recidiviste, odnosno višestruke počinitelje prometnih prekršaja.

Tijekom provođenja aktivnosti na području PU požeško-slavonske utvrđeno je ukupno 50 prekršaja, od čega izdvajamo po šest prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i korištenja mobitela tijekom vožnje i 21 nepoštivanja dopuštenih brzina kretanja.

Najveća novčana kazna predviđena je za prekršaj koji se dogodio u subotu 15. listopada 2022. oko 17.30 sati u Pakracu u Ulici Matije Gupca gdje je 23-godišnji vozač pod utjecajem alkohola od 1,75 promila upravljao osobnim automobilom te skrivio prometnu nesreću s materijalnom štetom između dva osobna automobila. Vozaču je izdan prekršajni nalog na novčani iznos od 14 tisuća kuna te zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom „B“ kategorije u trajanju od četiri mjeseca.