Društvo

Više od 2.000 planinara na 40. Papučkim jaglacima

21-03-2022 • 07:29
Tena Protić
Jubilarni 40. Papučki jaglaci, najveća planinarska manifestacija održala se u Velikoj, a preko 2.000 planinara prošlo je čak 6 staza.

Jubilarni 40. Papučki jaglaci, najveća planinarska manifestacija održala se u Velikoj, a preko 2.000 planinara prošlo je čak 6 staza. Nije to najveći broj do sada, ali nakon korona krize kada su “jaglaci” izostali, ovo je izvrstan povratak. Kao što su i najavili, iduće godine planiraju podići ovu manifestaciju na još veću razinu.

Predsjednik HPD-a “Sokolovac” Bruno Horvat pozdravio je sve koji su došli iz gotovo cijele Hrvatske, susjednih država, pa i onih koji su putovali preko 400 km.

Po prvi puta gostovali su i planinari iz nekoliki društava iz Bosne i Hercegovine, Užica i Užičke Požege iz Srbije. Zahvalio se svima koji su im svojim dolaskom dali podršku da trebaju ići dalje u organizaciji te najavio i nove sadržaje slijedeće godine.

Jedan od organizatora je i Turistička zajednica “Zlatni Papuk”.

Direktor Tomislav Galić također je najavio da će već slijedeće godine ovaj projekt doživjeti promjene i napomenuo da se ide na dvodnevnu organizaciju “Papučkih jaglaca”.

U organizaciji je i Javna ustanova “Park prirode Papuk” i ravnatelj Alen Jurenac. Također Općina Velika na čijem području se sve i održava, a prisutan je načelnik Robert Hofman koji je dao svu podršku ovoj najvećoj planinarskoj manifestaciji.

Papučke jaglace podržali su Požeško-slavonska županija i zamjenik županice Ferdinand Troha. Također i Grad Požega, a sve učesnike pozdravio je zamjenik gradonačelnika dr. sc. Borislav Miličević. Ispred Hrvatskog planinarskog saveza sve je pozdravila dopredsjednica Jadranka Ćoklica.

HPD “Sokolovac” je uz pomoć PD “Mališčak” iz Velike ove godine organizirao pet staza i jednu stazu iznenađenja za sve!

Sve planinare na pohodima pratila je i Gorska služba spašavanja iz Požege, kojima su u ispomoć došle susjedne gorske službe zbog zaista velikog broja planinara. Veliku pomoć u organizaciji dali su i vatrogasci DVD-a Velika. Sve je na kraju dobro završilo, bez ozlijeđenih osoba, svi su se vratili na polazne točke kod Planinarskog doma Lapjak.

U nadi za još boljim i većim 41. Papučkim jaglacima, svi su se pozdravili uz planinarski moto “Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje” i zaželjeli skoro planinarenje po stazama Papuka.

pozeska-kronika.hr