Društvo

VIJESTI DANA RVA – utorak 17. svibnja 2022.

17-05-2022 • 18:47
Rva
Od štrajka do fešte, od preglasne glazbe do dobrih projekata. Fini čušpajz.

TRODNEVNA VELIČKA FEŠTA TE ČEKA OD 27. DO 29. SVIBNJA

Manifestacija „Čuvajmo običaje zavičaja“ u Velikoj vraća se ove godine u punom sjaju od 27. do 29. svibnja. Na današnjoj konferenciji za medije program su predstavili Robert Hofman, općinski načelnik Općine Velika, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislav Galić, zamjenica direktora Kristina Rupert te Bernard Gruić, predsjednik KUD-a Ivan Goran Kovačić. „Čuvajmo običaje zavičaja“ je tradicionalna manifestacija koja se ove godine obilježava jubilarno po 30. puta. Cilj je kroz prikaz narodnih običaja posjetiteljima približiti način života ovoga potpapučkog kraja s naglaskom na njegovu gastronomiju. U sklopu smotre folklora održat će se i 11. po redu „Najduži stol u Hrvata“ na kojemu će razne specijalitete pripremiti i predstaviti stanovnici, ugostitelji i proizvođači ovog kraja te gosti iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja s naglaskom na prirodni i autohtoni proizvod kao inspiraciju u gastronomiji. Osim tradicionalne gastronomije i predstavljanja niza gostujućih kulturno-umjetničkih društava, na ovogodišnjoj manifestaciji „Čuvajmo običaje zavičaja“ očekuje nas i u petak 27. svibnja večer popularne glazbe s dva vrlo poznata hrvatska izvođača – Vannu i grupu Vigor, čim se kroz spoj modernoga i tradicionalnoga nastoji uključiti i mlađe generacije.  CIJELU VIJEST PROČITAJ OVDJE

KUTJEVČANI POVUKLI POLA MILIJUNA KUNA U SURADNJI S BiH

Razvojna agencija Grada Kutjeva ERA je u travnju ove godine prijavila tri projektna prijedloga na ˝Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine˝ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Odlukom o odabiru projekta odobreno je financiranje sva tri projekta. Projekt ˝Igrom od Kutjeva do Čitluka˝  financiran je u iznosu 200.000,00 kuna, a planirano je opremanje dječjeg igrališta u sklopu Dječjeg vrtića Grozdić u Kutjevu te rekonstrukcija dijela Dječjeg vrtića u Čitluku. Projekt ˝Unutarnje uređenje Župne Crkve u Foči i opremanje multimedijom župne dvorane Župe u Kutjevu˝  financiran je u iznosu 150.000,00 kuna. Odobren je i projekt ˝Suradnja Grada Kutjeva i Franjevačkog samostana Kreševo˝ financiran u iznosu 150.000,00 kuna, a projektom je planirano opremanje i modernizacija web portala Kutjevački.hr te rekonstrukcija i sanacija prostorija Franjevačke knjižnice i arhiva u samostanu sv. Katarine Kreševo. Odobrenim projektima će se realizirati prekogranična suradnja između Grada Kutjeva i Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu 500.000,00 kuna.

RADNICE ORLJAVE U POMOĆ ZOVU RICHARDA BUTLERA

Sedamdesetak bivših radnica Orljave okupilo se jučer ispred Orljavinog dućana u Požegi. Radnice se pred dućanom okupljaju od prosinca 2021. i s tom aktivnosti će nastaviti sve dok se ne izbore za otpremnine koje im Vlada RH i njemački brand Olymp duguju. Okupljanje organizira Novi sindikat, u suradnji sa Sindikatom tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske. Tomislav Kiš, glavni tajnik Novog sindikata, obavijestio je radnice da se nastavlja zajednička kampanja za isplatu otpremnina Novog sindikata i međunarodne organizacije Clean Clothes Campaign (CCC), koja se bori za prava radnika u tekstilnoj industriji. Podsjetimo, radnice Orljave proizvodile su luksuzne košulje za Olymp više od 50 godina. Olymp je čak 2019. s ponosom proslavio 50. godišnjicu suradnje, a samo godinu dana poslije, s početkom pandemije koronavirusa, počeli su otkazivati narudžbe dok nisu u potpunosti odustali od proizvodnje. Orljavu je to odvelo u stečaj, a u srpnju prošle godine 172 radnice dobile su otkaz. Svaka radnica Orljave ima pravo otpremninu u iznosu 8 bruto plaća, od kojih tri otpremnine plaća Agencija za osiguranje radničkih tražbina. Sveukupno, radi se o iznosu nešto manjem od 500.000 eura. Na jučerašnjoj akciji najavljeno je da međunarodna kampanja ide dalje – trenutna meta je glumac Gerard Butler, koji reklamira Olympove košulje. Aktivisti Clean Clothes kampanje od njega traže da iskoristi svoj utjecaj i zatraži od Olympa da prihvati odgovornost prema radnicama. CIJELU VIJEST PROČITAJ OVDJE

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA BILJEŽI REKORDNI RAST BROJA TURISTA

Prema službenim statistikama preuzetima iz eVisitor sustava, Požeško-slavonska županija nastavlja bilježiti povećanje turističkog prometa. Uspoređujući prva četiri mjeseca 2022. godine s istim razdobljem protekle četiri godine Požeško-slavonska županija ima najveći rast broja noćenja. U odnosu na uzlaznu 2018. godinu zabilježen je rast od 82,01%, dok je usporedbom s u cijeloj Hrvatskoj rekordnom 2019. godinom taj rast 43,95%. Za zaključiti je da se povećanjem smještajnih kapaciteta, ulaganjem u kvalitetnu turističku infrastrukturu, pružanjem vrhunske ugostiteljske usluge i raznolikom prirodom turizam u Zlatnoj Slavoniji razvija u pozitivnom smjeru. U ožujku je u Požeško-slavonskoj županiji ukupno bilo 1 454 dolazaka i 3 923 noćenja, od čega 291 dolazak i 567 noćenja stranaca.

U SUBOTU ŠESTI KAPTOLAČKI SLANVIN

Šesti po redu Festival “Slanine i vina Slanvin 2022.” održat će se u subotu u Kaptolu, u organizaciji Udruge Požeški čuvari baštine, Udruge vinogradara, vinara i voćara Vino-kap općine Kaptol i tjednika Kronika požeško-slavonska te uz pokroviteljstvo Općine Kaptol i Turističke zajednice Zlatni Papuk. Jedna je to u nizu gastro i eno manifestacija kojom se želi vratiti na stol stare i tradicionalne delicije Slavonije, koje su jedno vrijeme polako nestajale s tradicionalne prehrane. Festivalu slanine i vina natječu se tko će napraviti najljepšu „slaninsku ružu“ i ispeći je na otvorenoj vatri, a bit će proglašeni i najbolji na 15. Županijskom ocjenjivanju vina. Festival slanine i vina “Slanvin” održava se u subotu od 16 sati u Sportskom parku općine Kaptol, a organizatori pozivaju ekipe koje se žele natjecati u pečenju „slaninske ruže“ da se prijave na email pozeska.kronika@gmail.com.

ZAPOČINJE CIKLUS ZAVRŠNIH KONCERATA GLAZBENE ŠKOLE POŽEGA

Danas započinje ciklus završnih koncerata učenika Glazbene škole Požega. Prvi će večeras koncert održati gitarski orkestar, predškolski zbor, Dječji zbor Tintilinići, komorni sastavi i solisti. Početak koncerta je u 19:30 sati.

NAPILI SE PA U DVA U NOĆI BUDILI SUSJEDE S GLAZBOM

U utorak 17. svibnja 2022. oko 1.50 sati u Požegi u Ulici Arslanovci, 21-godišnjak (1,73 promila) i 37-godišnjak (2,76 promila) su iz kuće putem zvučnika glasno reproducirali glazbu te vikali i galamili čime su remetili noćni mir građana. Budući da je postojala opasnost da će nastaviti s činjenjem prekršaja obojica su smještena u posebnu prostoriju policije i protiv njih slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.