Scena

Čuvajmo običaje zavičaja – tri dana veselja, ića i pića u Velikoj

17-05-2022 • 12:48
Rva
Manifestacija „Čuvajmo običaje zavičaja“ u Velikoj vraća se ove godine u punom sjaju od 27. do 29. svibnja

Manifestacija „Čuvajmo običaje zavičaja“ u Velikoj vraća se ove godine u punom sjaju od 27. do 29. svibnja. Na današnjoj konferenciji za medije program su predstavili Robert Hofman, općinski načelnik Općine Velika, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislav Galić, zamjenica direktora Kristina Rupert te Bernard Gruić, predsjednik KUD-a Ivan Goran Kovačić.

„Čuvajmo običaje zavičaja“ je tradicionalna manifestacija koja se ove godine obilježava jubilarno po 30. puta.

Cilj je kroz prikaz narodnih običaja posjetiteljima približiti način života ovoga potpapučkog kraja s naglaskom na njegovu gastronomiju. U sklopu smotre folklora održat će se i 11. po redu „Najduži stol u Hrvata“ na kojemu će razne specijalitete pripremiti i predstaviti stanovnici, ugostitelji i proizvođači ovog kraja te gosti iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja s naglaskom na prirodni i autohtoni proizvod kao inspiraciju u gastronomiji.

Načelnik Robert Hofman najavio je ukratko program te pozvao zainteresirane da sudjeluju u manifestacijama. Osim tradicionalne gastronomije i predstavljanja niza gostujućih kulturno-umjetničkih društava, na ovogodišnjoj manifestaciji „Čuvajmo običaje zavičaja“ očekuje nas i u petak 27. svibnja večer popularne glazbe s dva vrlo poznata hrvatska izvođača – Vannu i grupu Vigor, čim se kroz spoj modernoga i tradicionalnoga nastoji uključiti i mlađe generacije.

Direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislav Galić detaljnije je najavio novitete „Najdužeg stola u Hrvata“.

„Kao turistička zajednica i organizator nastojat ćemo da ova manifestacije bude u smjeru očuvanja prirode i isticanja važnosti ekologije. Tako ćemo od ove godine svakom posjetitelju za kupljenu ulaznicu dati narukvicu te papirnate posude i čaše s kojima će gostiti moći kušati hranu na svim stolovima izlagača Najdužeg stola“, pojasnio je Galić. Večer završava koncertom Zlatne doline.

Broj izlagača neće biti manji nego prethodnih godina uz izdvojen prostor za degustaciju vina.

Ulaz je ove godine 30 kuna s obzirom na to da se dobivaju i posude za hranu, a i zbog povećanja troškova organizacije manifestacije. Izlagači će biti iz cijele Hrvatske, od Slavonije preko Zagreba do Primorja i Istre, te gosti iz Mađarske, Rumunjske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Prijave za najduži stol još uvijek su u tijeku pa iz TZ Zlatni Papuk pozivaju sve zainteresirane da se prijave. Za kraj subote koncert je Slavonskih lola.

U nedjelju 29. svibnja je povorka smotre folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ koju je detaljnije najavio predsjednik domaćinskog KUD-a Bernard Gruić.

„Nastupit će najmanje četrnaest izvođača među kojima su tradicionalno Veličke mažoretkinje, djeca Dječjeg vrtića Velika u narodnim nošnjama, kao domaćin KUD Ivan Goran Kovačić Velika, HKUD Slavonija Jakšić, KUD Čačinci, KUD Šijaci Biškupci, Hrvatska izvorna grupa Budimpešta iz Mađarsdke, Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Matija Gubec Tavankut iz Srbije, HKUD Dubrave Aladinići iz Bosne i Hercegovine, KUD Klokotič iz Rumunjske, Radničko kulturno umjetničko društvo Rudar iz Raše, Kulturno umjetnička udruga Seljačka Sloga Nedelišće, Matica umirovljenika Velika pjevačka skupina Ledena berba, Konjogojstvena udruga Vallis Aurea, a nadamo se i pozitivnom odgovoru iz KUD-a Graničar Lužani“, najavio je Gruić.

Za kraj su zahvalili svim sponzorima koji su svojim donacijama omogućili da se nakon pandemijske stanke realizira ideja „Čuvajmo običaje zavičaja“, a riječ je o nizu lokalnih poduzetnika požeškoga kraja, kao i svim proizvođačima domaćih proizvoda koje će biti moguće degustirati i kupiti u najavljena tri dana, domaćem stanovništvu te gostima koji će izložiti svojim vrijednim rukama pripremljenu hranu na „Najdužem stolu u Hrvata“.