Gospodarstvo

Unius: Tri desetljeća uspjeha u električnim poslovima

28-09-2022 • 14:37
Rva
Požeški Unius slavi trideset godina uspješnog rada

Napunilo se trideset godina otkako su Tomislav Budimir i Slavko Mance započeli svoju poduzetničku priču. Iskusni dugogodišnji djelatnici na području elektrotehničkih djelatnosti odvažili su se među prvima u ovom segmentu na našem području 1992. godine krenuti u samostalno poslovanje, a danas je Unius d.o.o. respektabilan gospodarski subjekt s brojim poslovnim partnerima i dobavljačima, i ono što je najvažnije – zadovoljnim klijentima.

Od prošle godine na čelu tvrtke je direktor Zrinko Budimir s kojim smo porazgovarali o prošlosti, sadašnjosti, ali i budućnosti Uniusa.

Kako je sve započelo?

Započelo je u našoj obiteljskoj kući. Otac Tomislav i Slavko Mance su krenuli u garaži s poslovima poput popravaka kotlovnica, elektromotora i pumpi. Dalje su se razvijali u instalacijama i automatici u industriji, zaposlili su inženjere. Dugo se radilo na toj lokaciji, proširivalo se i na dvorište obiteljske kuće, sve do 2007. godine kad smo preselili na sadašnju lokaciju u Industrijskoj ulici 36d. Na novoj lokaciji dobilo se prostora i za razvoj posla i novih djelatnosti. Naš logo je Unius i elektromotor. Svi nas znaju po elektromotorima i pumpama, no naša primarna djelatnost danas su elektro-montažni radovi i električne instalacije i automatika u industriji.

Unius danas zapošljava 23 osobe s umirovljenicima.

Želja nam je i dalje se širiti i zapošljavati. Konstantno educiramo zaposlenike jer se i tehnologija razvija. Mnogi od njih položili su majstorske ispite, no moram reći da nije sve u obrazovanju i edukacijama. I danas bez iskustva naših umirovljenika, pravih majstora, bilo bi jako teško. Što se tiče razvoja djelatnosti, nastavljamo s električnim instalacijama i automatizacijom u industriji, a u budućnosti krećemo s edukacijom zaposlenika za ugradnju solarnih elektrana.

Tržište nije samo Hrvatska, a ključne poslovne partnere imaju upravo u Požeštini.

Mi radimo u Hrvatskoj i regiji, ali i cijeloj Europi. Pri tome dosta surađujemo s velikim domaćim društvima. Dosta njih su strojari, mi smo elektrotehnika, a te dvije struke jedna bez druge ne idu. Kad smo zajedno mi smo jači.

Jako puno radimo s Plamenom d.o.o. kod kojih smo radili na novoj hali. Oni konstantno imaju investicije i mi iz tjedna u tjedan s njima surađujemo. S Magmom d.o.o. smo radili elektrostatski filter u Belgiji, te elektrostatske filtere u Brinju, Gospiću i brojnim drugim hrvatskim gradovima. Najdalja isporuka upravljačkog ormara za elektrostatski filter bila nam je u Francusku Gvajanu.

Trenutno nam je najveći posao s Presoflex gradnjom d.o.o. i slovenskim Kolektorom Sisteh d.o.o. na aglomeracijama u Požegi i Pleternici, gdje radimo crpne stanice, elektroinstalacije i upravljačke ormare, kao i CUPOV u Požegi u suradnji s Elektrosignalom iz Slovenije.

S Gradnjom Alaber radimo stanove u Zagrebu te u Glini Dom za starije osobe, u Velikoj Poduzetnički inkubator, a s njima smo odradili i niz projekata električnih instalacija zgradarstva i školstva poput ugradnje LED rasvjete u Osnovnu školu u Lipiku. S tvrtkom Raing d.o.o. Krešimira Raguža radimo privatne kuće i OPG-ove, razne kulturne i vjerske objekte – samostane, crkve i muzeje. S Tekijom d.o.o. i Požeškim komunalcem d.o.o. surađujemo na njihovom održavanju od samog osnutka Uniusa 1992. godine, davno prije nego li je došlo do razdvajanja ovih tvrtki na dva dijela prije desetak godina. Surađujemo i s ustanovama poput Opće županijske bolnice Požega, Domovima za starije i nemoćne u Požegi i Velikoj te brojnim drugim partnerima.  

Od dobavljača posebno bih istaknuo naše velike partnere Alles d.o.o., Schrack Technik, Siemens, Elektrokovinu te brojne druge partnere s kojima uspješno surađujemo godinama.

Direktor Zrinko Budimir na kraju je zahvalio svim djelatnicima koji su proteklih trideset godina utkali sebe u rast i razvoj Uniusa, jer bez njih ne bi uspjeli, kao i svim partnerima, dobavljačima i klijentima na uspješnoj suradnji, uz nadu kako će ona u sljedećim desetljećima i dalje rasti.

Foto: RVA/Unius