Društvo

Učenici Ekonomske škole Požega predstavili su svoj izum SolarBag u Italiji

16-03-2022 • 08:31
Tena Protić
Učenici Ekonomske škole Požega sudjelovali su na Erasmus+ projektu YES: The Earth, koji ih je odveo u Italiju.

Učenici Ekonomske škole Požega sudjelovali su na Erasmus+ projektu koji ih je odveo u Italiju. Daniel Dujić, Ivan Poljanac, Edi Modrušić i Luka Čajka u pratnji profesorica Mirne Dusper i koordinatorice projekta Jelene Kovačević boravili su od 7. do 11. ožujka 2022. godine u Mazzarinu, na Siciliji, u sklopu treće mobilnosti Erasmus+ projekta YES: The Earth.

Nakon pauze od dvije godine, Erasmus+ projekt je ponovno zaživio.

Cilj projekta je poticanje i razvijanje održivog poduzetništva, inovacija, učeničke kreativnosti, potencijala i STEM vještina te učinkovito korištenje digitalne tehnologije. U projektu sudjeluju škole iz Turske, Latvije, Rumunjske i Italije.

učenici kod škole carlo maria carafa

Škola domaćina I.I.S.S. „Carlo Maria Carafa“ nazvana je prema istoimenom plemiću koji je vladao Mazzarinom te je pridonio izgradnji mnogih crkvi i obnovi grada. Prigodnim govorom pozdravile su ih ravnateljice škole Adriane Quattrocchi te koordinatorica talijanskog tima Angele Liardo. Nakon toga su učenici odjeveni u raskošne odore, prekrasnim plesom sve sudionike mobilnosti vratili u 17. stoljeće kada je Carlo Maria Carafa vladao Mazzarinom.

Učenici-sudionici mobilnosti predstavili su svoje škole te prototipove STEAM proizvoda koje su osmislili i izradili za ovu mobilnost. Učenici Ekonomske škole Požega predstavili su svoj proizvod – SolarBag – torbu napravljenu od recikliranog trapera koja sadrži solarnu ploču za punjenje mobilnih uređaja. Upotrebom ovog inovativnog proizvoda reducira se tekstilni otpad i koristi čisti izvor energije.

Nakon predstavljanja svojih proizvoda, učenici su posadili sadnice drveća u školskom dvorištu. Također su posjetili lokalnu tvornicu badema gdje su se upoznali s proizvodnjom i preradom badema.

Domaćini su organizirali posjet Palermu, najvećem gradu i luki Sicilije, čija je stara jezgra upisana na UNESCO-v popis svjetske baštine. Sudionici mobilnosti imali su priliku posjetiti Normansku palaču i kraljevski vrt, Gradsku katedralu, Quattro Canti- veliki trg sa simetričnim fontanama na sva četiri ugla. Također Fontanu Pretoria na Trgu srama, opernu kuću Massimo (najveću u Italiji) i kazalište Politeama Garibaldi.

Etna je 2013. godine uvrštena na UNESCO-v popis svjetske prirodne baštine.

Također su prošetali u po najaktivnijem i najvišem europskom vulkanu Etni, smještenom oko 30 kilometara sjeverno od grada Catanije. Podnožje Etne je vrlo plodno te je gusto naseljeno.

Nakon Etne, sljedeća destinacija bila je grad Taormina, luka i kupalište na istočnoj obali Sicilije. Stara gradska jezgra nalazi se na brežuljku iznad Jonskog mora, a koju je njemački pjesnik Johann Wolfgang Von Goethe opisao kao najveće remekdjelo umjetnosti i prirode. Najveća atrakcija Taormine je grčko kazalište, Teatro antico, iz 3.st.pr.Kr. koje je oduševilo sve posjetitelje.

Sljedeća mobilnost planirana je već za tri tjedna, u rumunjskom gradu Craiovi, gdje će učenici učiti kako izraditi digitalni portfolio.

Također smo pisali – Sudionici triju država na Erasmus+ projektu Gimnazije Požega