Društvo

Sudionici triju država na Erasmus+ projektu Gimnazije Požega

10-03-2022 • 10:31
Tena Protić
Riječ je o učeničkoj mobilnosti koja obuhvaća učenike i nastavnike iz Portugala, Turske i Litve.

Četvrti je dan mobilnosti Erasmus+ projekta Tiles – A Cultural Journey čiji je domaćin Gimnazija Požega, a sudionici su odradili mnoštvo aktivnosti. Riječ je o učeničkoj mobilnosti koja obuhvaća 26 učenika i 8 nastavnika iz Portugala, Turske i Litve. Njemačka partnerska škola će mobilnost pratiti virtualnim putem jer je kod njih zabrana učeničkih putovanja još uvijek na snazi.

U prvoj fazi projekta, učenici su proučavali različite umjetničke tehnike bojanja keramike i keramičkih pločica, s naglaskom na tehniku azulejos. Tema su bili i mozaici te su učenici mogli naučiti i nešto o mozaicima u Hrvatskoj.

“Početkom 2022. godine sve smo te predmete i pločice usitnili i pripremili za izradu mozaika. Dosada su održane dvije radionice izrade mozaika, a sve kako bismo se što bolje pripremili za domaćinstvo.” – kažu iz Gimnazije Požega.

U prva su dva dana mobilnosti učenici i nastavnici posjetili Gradsku knjižnicu u Požegi, Dijecezanski muzej te Glazbenu školu. U školi su također bile organizirane brojne aktivnosti za učenike poput debate i kviza.

Sudionici projekta također su posjetili Županijsku palaču o čemu smo pisali – Sudionici Erasmus+ projekta triju država na prijemu u županiji

Nakon kreativnih radionica izrade mozaika i digitalne fotografije, grupa je posjetila izložbu slika Vlahe Bukovca u Klovićevim dvorima i Muzej čokolade. Posjet je završio povijesno-kulturnim obilaskom grada Zagreba. Domaćinstvo se održava do 11. ožujka.