Politika

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća proslavljen Dan Grada Kutjeva

09-09-2022 • 13:54
Rva
Povodom proslave Dana Grada Kutjeva i blagdana Male Gospe, održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća.

Proslava Dana Grada Kutjeva i blagdana Male Gospe započela je polaganjem vijenaca na groblju sv. Marka, gdje je odana počast svim poginulim hrvatskim braniteljima. U nastavku obilježavanja Dana Grada Kutjeva, održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća koju je otvorio predsjednik gradskog vijeća Branko Vido. Nakon otvorenja Svečane sjednice, prikazan je kratki film o svemu što se postiglo u Gradu Kutjevu tijekom protekle godine.

Gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir obratio se prisutnima.

„Stojim danas pred vama sretan i ponosan, jer nakon godinu dana imamo priliku ponovno organizirati Svečanu sjednicu povodom Dana Grada Kutjeva. U vremenu velikih izazova i neizvjesnosti, ali s istim željama i planovima, te ciljevima. To je iz dana u dan život našim sugrađanima i sugrađankama činiti boljim, lakšim, ugodnijim te konstantno težiti poboljšanju uvjeta i podizanja standarda života naše zajednice. U ovom prelijepom videu je prezentirano sve ono što je ova Gradska uprava na čelu s mojom malenkosti, činila protekle godine. Nalazimo se u vrlo teškim vremenima, obilježenim drastičnom inflacijom i poskupljenjima u vidu energenata, koji zahvaćaju ne samo gospodarstvo i naše poduzetnike, već i nas jedinice lokalne samouprave koji uvelike ovisimo o istim.“

 „Ipak, i u ovakvim uvjetima napravljeno je dosta. Ono što je možda i najvažnije, vizionarstvom i inovativnim promišljanjem, te kvalitetnim idejama unazad proteklih nekoliko godina, kreirane su mnoge projektne dokumentacije za razne projekte. Ova mlada Gradska uprava nezaustavljivo kroči ka realizaciji svih tih planiranih i potrebnih projekata koji će ovaj mali grad učiniti mjestom ugodnog boravka i življenja. Ukratko bih naveo neke projekte koji su za naš grad kapitalni, slobodno ih mogu nazvati i projektima budućnosti…“

„U ovom trenutku imamo spremnih projekata s građevinskim dozvolama u vrijednosti preko 300 milijuna kuna“

„Imamo spremnu projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu za rekonstrukciju i nadogradnju Sportske dvorane, projekt vrijedan 35 milijuna kuna. Uskoro će biti spremna projektna dokumentacija za Kuću graševine, projekt vrijedan oko 80 milijuna kuna, kojim ćemo se pozicionirati kao jedna od važnijih destinacija kontinentalnog turizma. Spremni su projekti i za uređenje Gradske tržnice, izgradnja novog Vatrogasnog doma za Dobrovoljno vatrogasno društvo Kutjevo, zajedno vrijedni oko 15 milijuna kuna. Zatim, projekt uređenja i opremanja Športsko-rekreacijskog centra vrijedan 8 milijuna kuna. Izgradnja šetnice uz Kutjevačku Riku u vrijednosti 15 milijuna kuna. Projekt poduzetničkog inkubatora vrijedan 10 milijuna kuna, za kojeg je također ishođena i spremna građevinska dozvola. Napokon su tu i najave za aglomeraciju Kutjevo-Velika vrijednosti 120 milijuna kuna. Jedan iznimno bitan projekt s kojim krećemo u pripremu, a to je rekonstrukcija Trga graševine, vrijedan oko 15 milijuna kuna, koji će značajno izmijeniti vizure i identitet našega grada.“

„Neopisivo sam sretan što imamo preko stotinu djece upisanu naš Dječji vrtić Grozdić, ove godine čak 20 mališana više nego prošle…“

„Ta brojka me veseli jer se pokazalo naše inzistiranje na većem objektu, spremnom za prihvat više skupina. Također, u Osnovnoj školi Zdenka Turkovića veći broj prvašića nego prošle godine. Sufinanciranje polaznika Dječjeg vrtića, nabavka radnih bilježnica za školarce, sufinanciranje mjesečnih karata, nagrađivanje najuspješnijih učenika te stipendiranje studenata. Moram napomenuti da u ovom trenutku stipendiramo 50 studenata. Sve ovo me ispunjava srećom i ponosom, dokazuje da vrijedi ustrajati, da ima smisla inzistirati te ulagati u djecu i mlade. Oni su budućnost ne samo našega grada nego svijeta općenito.“

„U ovom razdoblju koje je pred nama, još ćemo više kroz najavljene i pripremljene projekte nastojati afirmirati se kao grad djece i mladih, kao grad gdje ljudi rado dolaze, te se još radije vrate.“

„Moram posebno istaknuti projekt izgradnje Kulturnog centra vrijednog 8 milijuna kuna, kojeg smo uspješno aplicirali na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, te prije nekoliko dana potpisali ugovor. Uskoro krećemo s postupkom javne nabave za izvođače radova. Te se ovim putem zahvaljujem Ministarstvu, a posebna zahvala ide našoj županici Antoniji Jozić bez čije pomoći ovaj projekt ne bi bio realiziran.“

„Zahvaljujem se i svima koji su na bilo koji način doprinijeli razvoju našega grada, posebice mojim kolegicama i kolegama…“

„Djelatnicima Gradske uprave, Turističke zajednice, komunalnog društva, Razvojne agencije, Knjižnice i Vrtića – želim ovu Svečanu sjednicu staviti fokus na njih. Vrijedne i marljive ljude koji često ostanu u sjeni nas čelnika, no svojim znanjem, vještinama i ogromnom energijom, najvažniji su kotačić u razvoju našeg malog grada.“ – rekao je gradonačelnik Josip Budimir.

Prisutnima se obratio Ravnatelj Uprave za financije i IT sustave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, koji je pohvalio razvoj Kutjeva i sve projekte koji su provedeni, kao i one u pripremi.

Nekoliko riječi je rekao i državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić koji je naglasio kako će biti tu ispred Ministarstva kako bi se novi projekti realizirali za bolji standard stanovnika Kutjeva.

U ime Vlade Republike Hrvatske, obratila se izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

„Ovakva događanja uvijek su prigoda da se rezimira prethodno razdoblje, da vidimo koje smo to korake učinili u razvoju naših gradova i općina. Josip je u svom govoru onako skromno rekao kako su ove godine bili tanki s projektima, ja mislim da će se velika većina složiti da je popis projekata zaista impresivan. Bez obzira na sve izazove s kojima se mi danas suočavamo, moramo isto tako istaknuti da smo ušli u novo programsko razdoblje te da očekujemo nove natječaje, a vidim da je Kutjevo spremno.“

„Ovdje je i bivši župan, ja vjerujem da može potvrditi ove moje riječi –  često za Požeško-slavonsku županiju kažu da se svi držimo zajedno, to je zapravo na neki način i poruka s ovog mjesta danas. Držimo se i dalje zajedno, gurajmo projekte zajedno, kao što Josip zajedno sa svojim suradnicima radi na razini Grada Kutjeva, tako ćemo se držati i na višim razinama. Svi imamo jedan zajednički cilj, stvoriti prostor i okruženje u kojemu će živjeti zadovoljni ljudi, u kojemu će poduzetnici ostvariti svoje ciljeve i zapošljavati, te u kojemu će umirovljenici imati dostojnu starost.“ – rekla je županica Antonija Jozić.

Nekoliko prigodnih riječi uputila je i izaslanica Predsjednika Hrvatskog Sabora gospodina Gordana Jandrokovića, saborska zastupnica i gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević.

„Mi gradovi i općine smo pokretači svega oko nas, a kada imate potporu Vlade i Ministarstava, puno je lakše raditi i ostvarivati sve ono što zaželiš. Vratit ću se malo u povijest i podsjetiti kako su naši izvorni proračuni nekad bili dosta mali, oko 5-6 milijuna kuna. No, 2017. godine, Odlukom Vlade RH dobili smo fiskalno izravnanje i proračun Grada Kutjeva se popeo na 15-16 milijuna kuna. To je bio prvi pokretač svih ovih brojaka danas, onda smo mogli samo sanjati, a sada vidimo da smo dosanjali.“ – rekla je Anamarija Blažević.

Najsvečaniji trenutak sjednice je uručivanje ovogodišnje zahvalnice Grada Kutjeva, a ove godine sedam je dobitnika zahvalnica.

DVD Grabarje nedavno je proslavilo svoju 80-u godišnjicu predanog djelovanja u području vatrogastva. Dobrovoljno vatrogasno društvo jedno je od najmasovnijih s obzirom na članstvo u našoj županiji te ih kroz dugu i bogatu povijest karakterizira ogroman trud, zanos i energija za rast i razvoj svojeg mjesta, kao i razvitak vatrogastva u Grabarju.

Gradski šahovski klub Kutjevo postoji od 1984. Od tada uspješno predstavlja Kutjevo diljem Hrvatske na redovitim natjecanjima, turnirima, prijateljskim susretima, simultankama s velemajstorima te županijskim i državnim kupovima. Povodom Dana grada Kutjeva redovito su priređivani prigodni turniri. Jedan od glavnih ciljeva kluba bio je rad s mladima. Povo-dom 35 godina rada kluba izdali su i knjigu “Kratka povijest gradskoga šahovskoga kluba Kutjevo 1984.-2019. Nagradu je preuzeo predsjednik Kluba Ivan Grgić.

Lovačko društvo Slavonac osnovano je davne 1936. godine. Bave se uzgojem, zaštitom i lovom divljači, ali i lovnim streljaštvom. Idu na natjecanja na kojima redovno dobivaju medalje i priznanja, a nedavno su na županijskom natjecanju u streljaštvu osvojili prvo mjesto. Nagradu je preuzeo Branko Mihalj.

Bogatu vinogradarsku i vinarsku tradiciju kutjevačkog kraja nosi Vlado Krauthaker, ing. agronomije, enolog i od 1992. godine vlasnik Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker. Posebnu pozornost posvećuju domaćoj autohtonoj sorti graševini koja često osvaja medalje na sajmovima i izložbama vina. Kao važnu odrednicu vlastite proizvodnje ističu uzgoj vinove loze po eko principima te kontinuitet kvalitete. Nagradu je preuzeo Ivan Grgić.

Mirjana Iličić dugogodišnja je voditeljica Narodne knjižnice i čitaonice u Kutjevu. Nakon gotovo 30 godina rada u knjižnici može se reći da je značajno doprinijela razvoju kulturnog života zajednice, odgojila mnoge generacije putem predškolske nastave i ostavila važan trag za Grad Kutjevo.

Đurđica Obradović vlasnica je frizerskog salona Dajana koji postoji već 25 godina. Cijenjena i svima poznata svojim dugogodišnjim radom u obrtništvu značajna je za Grad Kutjevo. Đurđica će svoju nagradu preuzeti naknadno.

Klara Malčić ove je godine završila svoje osnovnoškolsko obrazovanje tijekom kojeg se iskazala na državnim i županijskim natjecanjima. Svojim ra-dom i zalaganjem istaknula se i na brojnim drugim područjima, a dala je i doprinos za ovu sjednicu ju se moglo vidjeti kao glavnu aktericu prikaza-nog filma o Kutjevu.

Tijekom Svečane sjednice izvedeno je nekoliko skladbi u izvedbi Ružicu Maurus, a himnu Republike Hrvatske izvela je Marija Ticl. Klavirska pratnja bila je Elizabeta Marjanović.