Scena

Sve je spremno za Zlatne žice Slavonije

31-08-2022 • 13:32
Rva
Posljednju najavu Festivala Zlatne žice Slavonije imali smo u razgovoru s umjetničkim voditeljem festivala Sašom Botičkim.

Bliži nam se vikend, a time i početak Festivala Zlatne žice Slavonije koji započinje ovoga petka. Posljednju najavu imali smo u razgovoru s umjetničkim voditeljem festivala Sašom Botičkim. On je našem Slavenku otkrio kako se radi na posljednjim pripremama za Festival i što sve građani mogu očekivati tijekom vikenda.

Već je svima dobro poznato da sve započinje tradicionalnom povorkom ulicama grada i to u petak, no prije toga nas očekuje Fišijada…

„Fišijada se ponovno vraća u park pokraj Orljave, prijavljeno je 60 natjecatelja i otvorenje je u 10,45 sati. Pripremljena je i gastronomska ponuda za posjetitelje, sadržaj za djecu, a za atmosferu će se pobrinuti Tamburaški sastav De Gotho. Moram napomenuti da će i za dane Festivala na Trgu Svetog Trojstva biti gastronomska ponuda koju čini sedam drvenih kućica s tradicionalnim slavonskim lepinjama, suhomesnatim proizvodima, jelima s roštilja, slasticama…“

„Također, svakoga dana u Šetališnoj zoni će se održavati festivalski sajam gdje će svoje proizvode predstaviti OPG-ovi, obrti i udruge te svi oni koji u Požegu, Slavoniju i Baranju donose autentičnosti ovoga kraja. Zabavni sadržaji za djecu tijekom dana Festivala će biti postavljeni ispred Osnovne škole Julija Kempfa.“ – rekao je Saša.

Turistička zajednica Grada Požega i Turistička agencija Arriva će organizirati jednodnevni posjet iz Slavonskog Broda i Nove Gradiške u subotu, izleti su besplatni te pozivamo još jednom sve zainteresirane da se prijave, dodao je Saša, a više informacija o izletima potražite ovdje.

„Imamo i natječaj za najuređeniji izlog i poslovni prostor za vrijeme Festivala u sklopu projekta „Uredimo svoju Požegu“. Unazad nekoliko godina taj natječaj provodi tjednik Kronika Požeško-slavonska i Udruga Požeški čuvari baštine, a od ove godine je pokrovitelj i Turistička zajednica Grada Požege i Grad Požega. Proglašenje će biti u subotu na Trgu Svete Terezije u 13 sati.“

Program počinje povorkom konjanika, jahača i svatovskih zaprega s tamburašima u kočijama koji će proći cijelim gradom.

„U 17 sati će od Željezničkog kolodvora krenuti svečana povorka Zlatnih žica Slavonije, koja završava s programom Folklorna baština Zlatne doline na Trgu Svetog Trojstva uz sudjelovanje KUD-ova s područja Požeško-slavonske županije. Svečano otvorenje je u petak u 19 sati nakon čega slijede Folklorni motivi Hrvatske, gdje će nastupiti tri folklorna ansambla. Folklorni ansambl studentski KUD „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba i HKUD „Osijek 1862“ iz Osijeka te ukrajinski folklorni ansambla „Verkhovyna“. Bit će tu tradicionalni Izbor najgizdavije Šokice. Po završetku ovog programa očekuje nas koncert Zvonka Bogdana u pratnji 21 tamburaša te nakon toga koncert Zlatne doline do dugo u noć.“ – rekao je Saša te je dodao kako će koncert snimati CMC televizija i emitirat će ga i Hrvatski radio.

Napomenuo je kako je Zvonko Bogdan posljednji put na Zlatnim žicama Slavonije bio 2001. godine kad je izveo pjesmu „Život teče u laganom ritmu“.

„U subotu 3. rujna prijepodne na Trgu Svete Terezije u 10 sati će biti održano dječje pjevačko natjecanje Zlatni mikrofon. Na njemu nastupa 16 natjecatelja iz 6 osnovnih škola s područja naše županije, a s njima je marljivo radila profesorica Ana Ticl Bušić koja je i osmislila cijelo natjecanje. Nakon toga će ponovno nastupiti gostujuća društva iz Zagreba, Osijeka i Ukrajine, te Škola za klasični balet Zagreb odjel za narodne plesove i bit će održana etno modna revija Nade Grgić koju će predstaviti članice Folklornog ansambla Požega.“

Večernji subotnji sati na Trgu Svetog Trojstva donose Retrospektivu Krunoslava Kiće Slabinca.

„Na tom koncertu ćemo odati počast neprežaljenom velikanu s obzirom na njegov veliki značaj za Požeški festival, uz nadu da će ovaj projekt biti dostojan zahvale njemu. Od gostiju pjevača sudjeluju Jacques Houdek, Ivana Kindl, Ivo Gamulin Gianni, Igor Delač, Bruna Oberan Bošković i Bruno Čolak. Pratit će ih trideset izvrsnih glazbenika među kojima je Ante Gelo, dok će orkestrom ravnati maestro Alan Bjelinski. Od pjesama koje će dobiti novo ruho, radi se o osamnaest pjesama, meni su osobno najzanimljivije tamburaške pjesme koje će biti izvedene u sasvim novom aranžmanu s nekim novim instrumentima i dijelovima pjesama. Na primjer pjesme Otišao je s mirisima jutra, Ako zora ne svane, Slavonijo ja sam tvoje dijete i Inati se Slavonijo – to su neke pjesme koje će dobiti novo ruho.“

Nakon Retrospektive u subotu, održat će se koncert Miroslava Škore.

„To je također jedan velikan tamburaške glazbe, ne moramo ni spominjati sve njegove velike hitove koje je izveo na festivalu Zlatne žice Slavonije i koje ćemo sve moći ćuti na Trgu Svetog Trojstva.“ – dodao je Saša, te je također otkrio da je održana prva proba orkestra koji će sudjelovati u retrospektivnoj večeri.

Dolazimo i do nedjelje, zadnjeg dana Festivala gdje će u Šetališnoj zoni biti održan susret tamburaških orkestara pod nazivom „Tambura nas spaja“ s početkom u 19 sati.

„Ovdje će se predstaviti tri orkestra, imat ćemo Kaptolački tamburaški orkestar, Gradski tamburaški orkestar Banja Luka i stariji tamburaški orkestar tamburaškog društva Ferdo Livadić, te vokalni ansambl Samoborke. To će nam biti nekakav uvod u večer novih tamburaških pjesama. Htjeli smo da nam oni izvedu djelom neku svoju glazbu iz svog kraja, da to ukomponiramo, da ljudi poslušaju kako to zvuči.“

Večer novih pjesama Zlatnih žica Slavonije Požega 2022. započinje u 21 sat na Trgu Svetoga Trojstva.

„Bit će izvedene 22 pjesme, podijeljene u dvije cjeline. Prva cjelina su tamburaški sastavi i solisti koji njeguju izvoru tradicijsku glazbu, a drugi dio su zabavnije varijante i pop tambura, sastavi koji osim tamburaškog korpusa imaju i neke druge instrumente.”

Pogledajte popis izvođača i poslušajte pjesme.

“Izrazio bi samo, neću reći nekakvo žaljenje, ali žao mi je što nismo bili u mogućnosti primiti sve koji su se prijavili na natječaj, no zbog televizijskog prijenosa koji je izravan, nismo mogli.”

Nakon Večeri novih pjesama očekuje nas koncert Bosutskih bećara „40. godina s vama“ od 23 sata i s koncertom završavamo ovogodišnje Zlatne žice Slavonije.”

Večer novih pjesama u nedjelju od 21 sat prenosi izravno Hrvatska televizija i Hrvatski radio te Radio Osijek, dok će Hrvatska televizija snimati Retrospektivu u subotu i emitirati ju, prema najavi, već sljedećeg vikenda u večernjem terminu. Koncert Zvonka Bogdana snimat će CMC TV-a, dok će se dio programa koji ne pokrivaju televizijske kamere moći pratiti na Youtube kanalu i Facebook stranicama.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.