Gospodarstvo

“Stanje u vinogradima trenutno nije alarmantno” 

21-07-2022 • 08:16
Rva
"Također, zadnjih godina svjedoci smo i klimatskih promjena te ćemo se vjerojatno morati prilagoditi novonastalim uvjetima kao i tehnologiji uzgoja vinove loze."

Zbog visokih temperatura koje su zahvatile naše podneblje, iz udruge Kutjevački vinari objasnili su u kakvom su stanju vinogradi – prenosi Kutjevački.hr

“Svjedoci smo da je u našem vinogorju, u proteklom razdoblju, palo vrlo malo kiše. Manje nego što je to uobičajeno i očekivano. Naravno, nadamo se da će kroz desetak dana ipak doći do padalina. Za sada, po nama, stanje u vinogradima vinogorja Kutjevo nije alarmantno – vinogradi su u dobroj kondiciji te dobro podnose ovo razdoblje bez kiše, no ukoliko se takvo razdoblje nastavi, utjecat će na prinos i same vinograde.”

“Također, zadnjih godina svjedoci smo i klimatskih promjena (čovjekovom krivnjom) te ćemo se vjerojatno morati prilagoditi novonastalim uvjetima kao i tehnologiji uzgoja vinove loze. Kako čovjek, tako i biljka nije navikla na ove ekstremne temperature i klimatske promjene pa se pribojavamo da buduće padaline ne donesu i vremenske nepogode poput tuče, kao što se to dogodilo i lani, s obzirom da nemamo protugradne obrane.” – poručuju iz udruge Kutjevački vinari.

Izvor: kutjevacki.hr