Društvo

Proslavljeni Dani Erasmusa u Ekonomskoj školi Požega

14-10-2022 • 14:30
Rva
Organizirana su tri okrugla stola na kojima sadašnji i bivši učenici škole, a koji imaju Erasmus iskustvo, dijele svoja iskustva učenicima koji još nisu sudjelovali u programu.

U Ekonomskoj školi Požega danas su proslavljeni Dani Erasmusa, koji se službeno obilježavaju od 13. do 15. listopada. Ovom prilikom pozvali su bivše učenike svoje škole kako bi sudjelovali u panelu i iznijeli svoja iskustva u Erasmus programu, a uz njih su sudjelovali i trenutni učenici koji su tek započeli svoje Erasmus putovanje. Današnji događaj prijavljen je i na međunarodnoj karti događanja povodom Dana Erasmusa 2022.

„Ove godine smo opet pripremili proslavu Erasmus dana, u našoj školi organizirana su dva događaja u samom prostoru škole. Za razliku od prošlih godina kada smo htjeli privući i širu javnost, sada je to samo za naše učenike. Organizirana su tri okrugla stola na kojima sadašnji i bivši učenici škole, a koji imaju Erasmus iskustvo, dijele to iskustvo s učenicima koji još nisu sudjelovali u programu. Pokušavaju ih tako motivirati da se i sami uključe. Druga stvar koju smo organizirali u prostoru školskog hodnika je jedan opušteniji događaj, to je kviz znanja. U tom kvizu učenici imaju priliku osvojiti simbolične nagrade i pokazati što znaju o Erasmus programu te nekakve stvari općenito o Europskoj uniji i Europi u cijelosti.“ – rekla je Lidija Gerstman, profesorica i koordinatorica Erasmus programa na Ekonomskoj školi Požega.

Naglasili su ovom prilikom kako im je u planu snimiti podcast o obilježavanju Dana Erasmusa koji će naknadno objaviti, kako bi i buduće generacije mogle nešto naučiti o Erasmus programu.

Svoja iskustva sudjelovanja u Erasmus programu s nama su podijelile dvije učenice 3.h razreda Hotelijersko-turistički tehničar.

„Bila sam u Italiji, to mi je bilo prvo sudjelovanje, bilo mi je jako lijepo. Naučila sam jako puno stvari i htjela sam ići u Italiju. Predivna je i jako mi se svidjela, a najviše mi se svidio Rim, tamo sam stvarno uživali. Bilo je uključeno više zemalja, Hrvatska, Turska, Španjolska i Švedska, a domaćin je bila bili Italija. Sudjelovala sam u Erasmus+ projektu Chapter, bili smo njihovoj školi, upoznavali se sa svima, pričali o svojoj kulturi kao i oni o svojoj. Radili smo kuharice u njihovoj školskoj kuhinji i predstavili smo naše jelo poparu, naše starinsko jelo.“ – rekla je Veronika Marjanović.

„Bila sam u Makedoniji, u gradu Ohridu, isto mi je bilo super. Uz nas su bili učenici iz Njemačke, Španjolske i Poljske. Razgledavali smo znamenitosti oko Ohrida, išli smo u obližnje gradove. Učili smo o kulturama, svatko iz ostalih zemalja je dijelio nešto o svojoj državi i bilo je jako lijepo sudjelovati.“ – rekla je Laura Mandekić.