Gospodarstvo

Pravila vožnje i najčešće greške vozača u kružnom toku

03-05-2022 • 07:14
Rva
Ako smatrate da ste jedna od osoba koje ne znaju kako voziti u kružnom toku, ali i ako smatrate da znate, pročitajte pravila u ovom članku.

U gradu Požegi, ali i cijeloj županiji, sve je veći broj kružnih tokova koji bi trebali olakšati svakodnevnu vožnju gradom, te spriječiti nastanak zastoja i gužvi. No, to u našem gradu baš i nije slučaj, jer iako je broj kružnih tokova iz godine u godinu sve veći, gužve se i dalje stvaraju. Veliki je broj ljudi ne znaju kako pravilno ući u kružni tok i nastaviti svoju vožnju. Ako smatrate da ste jedna od osoba koje ne znaju kako voziti u kružnom toku, ali i ako smatrate da znate, pročitajte pravila u ovom članku.

Kružni tok prometa ili tzv. rotor, svima je poznato pravilo, promet se odvija kružno u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu.

Kružni tokovi grade se u cilju povećanja sigurnosti prometa. Kako bi se smanjio broj mogućih točaka doticanja vozila, kod nepreglednih i nepravilnih raskrižja te je kod istih smanjen rizik od sudara  vozila i povećana je protočnost prometa.

Vozila koja ulaze u kružni tok moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku, što u vidu sigurnosti podrazumijeva: pravovremeno smanjiti brzinu kretanja, po potrebi zaustaviti se i fazu uključivanja izvesti bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima.

Prilikom uključivanja vozila u kružni tok vozač nema obavezu uključivanja pokazivača pravca obzirom da je smjer vožnje jasan. U kružnom toku vozila koja zadržavaju smjer ravno (kružno kretanje) i svoju prometnu traku, imaju prednost!

Kada se približavate raskrižju sa kružnim tokom, neophodno je da:

  • Na vrijeme uočite znakove za vođenje prometa ispred kružnog tokaplanirate svoju vožnju i donesete odluku o kretanju prema vašem odredištu (na kojem dijelu kružnog toka ćete se isključiti)
  • Izaberete odgovarajuću prometnu traku, a po potrebi prestrojite se pravovremeno i sigurno (provjerite ostatak prometa putem vozačkih ogledala/“mrtvog kuta“, u odgovarajućem trenutku uključite pokazivač smjera)
  • Prilagoditi brzinu kretanja te ustupiti prvenstvo prolaza vozilima koja se kreću kružnim tokom (ako u raskrižju ne vrijedi pravilo desnoga ili pak prometnom signalizacijom nije na drugi način reguliran promet).

Kod isključivanja vozila iz kružnog toka potrebno je pratiti uvjete u prometu oko vašeg vozila, pravovremeno uključiti desni pokazivač smjera kretanja te obratite pozornost na opasnost od ometanja smjerova vožnje.

U slučaju više traka unutar kružnog toka, a isključujete se iz lijeve prometne trake u kružnom toku, posebno treba obratiti pozornost na vozila u desnoj jer ista mogu nastaviti vožnju u kružnom toku. Spomenuto prestrojavanje izvesti samo ako ste sigurni da vozila iz desne prometne trake skreću desno.

Ako gustoća prometa ne dozvoljava isključenje, ne isključujte se, provezite još jedan krug i obavite radnju sigurno u slijedećem pokušaju.

Kod isključivanja iz kružnog toka prometa treba ustupiti prednost prolaska pješacima i biciklistima koji prelaze izlaznu cestu (npr. sastavni dio kružnog toka su biciklistički i pješački prijelaz), stoga zaboravite naglo kočenje.

Najčešće greške koje dovode do sudara u kružnom toku

Najčešći prometni prekršaji događaju se prije samog ulaska vozila u kružni tok kretanja. Osoba koja ulazi u kružni tok provjerava lijevu stranu prometa, kreće, ali ponekad naglo zaustavlja vozilo jer nije sigurna u nesmetan ulazak i moguće oduzimanje prednosti prolaska vozila koje se već nalazi u kružnom toku. Naglo kočenje izaziva nalet vozila koje dolazi iza jer je osoba iz dolazećeg vozila već pripremna za ulazak u kružni tok, a pogled i pažnja usmjereni ulijevo.

Prilikom ulaska u kružni tok morate dobro procijeniti brzinu vozila u kružnom toku, njihov položaj u traci, mogućnosti vašeg vozila i vaše vozačke vještine.
Savjet: Ulazite u kružni tok i dalje prateći položaj i brzinu vozila koja su u dolasku!