Scena

Park prirode Papuk našao se na popisu “skrivenih mjesta” za posjetiti u Hrvatskoj

02-04-2022 • 10:19
Rva
Na tom popisu se našlo nekoliko ljepota iz Hrvatske, a nama je posebno drago bilo vidjeti Park prirode Papuk na drugom mjestu.

Britanske novine The Guardian na svojoj su web stranici objavili članak pod nazivom “Skrivena Hrvatska: gdje odsjesti i što raditi izvan utabanih staza”, popis koji sadrži mjesta koja vrijedi posjetiti. Na tom popisu se našlo nekoliko ljepota iz Hrvatske, a nama je posebno drago bilo vidjeti Park prirode Papuk na drugom mjestu. 

“Dok su milijuni ljudi prošle godine proveli prolazeći dobro utabanom stazom, još uvijek postoje regije, otoci i plaže u kojima je turistički trag manji, gužve manje, a atmosfera blaža. Ako ove godine tražite bijeg i novo otkriće – ali ne i gužvu – pronaći ćete to na ovim mjestima.” – prenosi The Guardian. 

“Šumoviti vrhovi Parka prirode Papuk u Slavoniji – pravokutnom istočnom području Hrvatske omeđene Mađarskom, Srbijom i Bosnom – nekada su bili otok u drevnom Panonskom moru, a danas se nalaze usred prostrane Panonske nizine koja se proteže od Alpi do Karpata.”

“Za uzbudljiv uvod u ovaj Unesco geopark počnite u njegovom srcu, u park šumi Jankovac. Poučne staze vijugaju kroz stoljetne bukove šume, uzdignute drvene šetnice, pokraj jezera i prema 35 metara visokom slapu Skakavac.”

“U Centru za posjetitelje Jankovac možete unajmiti kanue za lagano veslanje po jezeru Jankovac ili bicikle za vožnju pješačkim i biciklističkim stazama parka. Bicikli su dostupni i na glavnoj blagajni u selu Velika, na južnom rubu parka.” 

Južno od Jankovca nalazi se Adrenalinski park Duboka , sa zipline-om i stazama za penjanje za djecu i odrasle.

“Jadran je miljama daleko, ali pogled na more pruža se na sjeveroistočni rub parka, prema mjestu Orahovica, gdje se ruševine srednjovjekovnog dvorca Ružica uzdižu nad plavo-zelenim vodama Hercegovačkog jezera. Za kupanje tu je umjetno Orahovačko jezero, gdje se nalazi i dječje igralište te biciklistički park.”

U svom članku također su naveli idealna mjesta za odsjesti dok posjećujete Park prirode Papuk.

“B&B Winery Sontacchi u mjestu Kutjevo, južno od parka prirode, nudi jednostavne sobe s kupaonicom, mali spa bazen i vrt. Jedna je od velikog broja vinarija u mjestu i okolici, tako da ima dosta mogućnosti za kušanje.

Vinarija Galić , samo 500 metara uz cestu od Sontacchija, proizvodi jedan od najljepših rosea u Hrvatskoj.” – prenosi The Guardian.